Išči

Mladi na domačem terenu

Ob izolaciji zaradi korone imam celo preveč časa in precej razmišljam tudi o košarki. Tako sem se odločil, da si čas skrajšam s tem zapisom oz. nekim povzetkom prvega dela tekmovanj v državnih prvenstvih moških mlajših starostnih kategorij, ki so prav tako kot članska tekmovanja že v polnem pogonu. Osredotočil se bom na najuspešnejše klube in izpostavil nekatere izstopajoče posameznike.

DP U15

V državnem prvenstvu za starejše pionirji v prvem delu v prvi ligi nastopa največ ekip in so posledično razlike med klubi največje. Neporažene ekipe (če ne štejemo poraza Slovana za zeleno mizo zaradi neprihoda na tekmo zaradi okužb) so bile Šentilj (L.Zemljič, V.Pregl), Šentjur (M.Dolinšek), Helios (L.Lapajne, J.Sok), Krka (Ž.Smrekar, J.Janežič, B.Plut, T.B.Taraniš), Cedevita Olimpija (M.I.Medjedovič, J.Kozorog), Slovan (M.Kolakovič, M.Sever, L.Melinc), Triglav (S.Perhoč, Š.Jošt, B.Perko, O.Krek) in Postojna (L.Jereb, J.P.Vilhar, E.G.Čebron). Pri tem sem v oklepaju navedel posameznike, ki v povprečju dosegajo 16 ali več točk na tekmo. Verjetno vam ta imena kaj dosti ne povedo, a verjemite, da boste o njih še veliko slišali.

Najboljši strelec v teh osmih neporaženih ekipah je bil Maj Dolinšek (29,5 točke na tekmo), vendar pa Šentjur nima toliko kvalitetnih igralcev kot denimo Cedevita Olimpija, Helios ali branitelj naslova Slovan. Poleg teh neporaženih ekip bi sam omenil še Mesarijo Sežano, ki pa na večini tekem ni nastopala z najboljšo postavo.

Sicer mi sam sistem tekmovanja ni ravno všeč, saj se tudi v drugem delu obeta ogromno tekem z veliko kakovostno razliko med nasprotnikoma in tudi zaradi tega je težko oceniti, kdo ima potencial za nekaj več. Sam bi iz generacije 2006 poleg Dolinška izpostavil recimo Maksa Severja iz Slovana, ki ima nosilno vlogo tudi med kadeti, iz generacije 2007 pa Lana Jereba iz Postojne ter Medjedoviča iz Olimpije. Sploh slednjega bo zanimivo spremljati, saj je po podatkih KZS-ja visok dva metra in se pričakuje, da bo zrasel nekje do 210 cm. Velja omeniti še enega igralca letnika 2006, in sicer Nejca Tevžiča (Prebold), ki je predvsem v lanski sezoni v tej kategoriji beležil izjemne številke (sicer je tu vprašanje, kakšne bi bile le-te v kakšnem boljšem klubu), letos pa so se odločili, da ne bo nastopal več v tej kategoriji.

DP U17

V državnem prvenstvu za kadete (v prvi ligi) je povsem drugače, saj v prvem delu tekmovanja sploh ni bilo neporažene ekipe. Potrebno je poudariti, da pri nekaterih ekipah njihovi ključni igralci na večini tekem niso igrali ali pa sploh ne.

V skupini 1 sta bila po pričakovanjih najboljša Zlatorog in Podčetrtek. V skupini 2 je Branik na eni tekmi presenetil Helios, medtem ko sta v skupini 3 prednjačila močno oslabljeni Slovan in Hopsi Polzela z močno generacijo 2005. Pri Slovanu sta manjkala predvsem Bandelj in Dolničar, ki imata tudi med člani pomembno vlogo. V skupini 4 so bile prve Janče (branitelj naslova), pa čeprav so bili še bolj oslabljeni kot Slovan. Načrtno so se odločili, da ne bodo nastopali z generacijo 2004. Velja poudariti zelo dobre igre Nejca Dizdareviča (povprečje 39,5 točke na tekmo). Za skupino 5 velja podobno kot za skupino 1. Olimpija in Krka sta si na derbijih razdelili vsaka po eno zmago. V skupini 6 pa je bilo najbolj napeto, saj so si vse ekipe razdelile po tri zmage in poraze. Drugi del tekmovanja bo vseh 12 ekip, ki so napredovale, začelo z izhodiščem 1 zmage in 1 poraza, kar obeta precej razburljivosti.

Igralce, ki bi jih sam izpostavil v generacijah 2004 in 2005:

2004 – Gašper Škorjanc (Podčetrtek), Jan Zemljič, Samir Zulić (oba Helios – odigrala le 1 tekmo), Jan Dolničar (Slovan – ni igral), Arne Osojnik, Nal Belko (Janče – nista igrala), Črt Čabrilo (Triglav – 1 tekmo), Domen Petrovič (Ajdovščina – 1 tekmo).

PHOTO: FIBA

2005 – Nik Urbanija, Filip Pirš (Zlatorog), Jan Brkić Štebe (Helios), Peter Bandelj (Slovan-ni igral), Vid Borišek, Nace Jošt (Hopsi), Nejc Dizdarevič (Janče), Luka Šmitran, Lan Ličan (oba Olimpija).

Ker med njimi praktično ni visokih igralcev, ki jih v Sloveniji močno primanjkuje, bi omenil še nekaj potencialov z več kot dvema metroma: Luka Nikolić (Troti), Blaž Tratar (Zlatorog), Gašper Kočevar (Olimpija), Miha Mivšek (Helios). Sicer višine na navajam, ker na različnih straneh varirajo in bi lahko zavajal. Na nedavnem turnirju ABA Lige za mladince se je za Olimpijo kar izkazal tudi Vukašin Todorović.

Če se malo ozrem na člansko košarko, bi omenil trenutno povprečje nekaterih kadetov v 3. skl v letošnji sezoni (v oklepaju klub ter razmerje zmag in porazov kluba): D.Petrovič (Ajdovščina 1-6) 18,6 točke, Osojnik (Janče 5-1) 15,8, N.Belko (Janče 5-1) 14,0, Zemljič (Ježica 8-0), 12,25, Zulić (Ježica 8-0) 9,75 itd.

Torej Ježica je še brez poraza in potrebno je dodati, da so denimo v Pokalu Spar izločili drugoligaški Portorož ter na prvi tekmi v gosteh nedavno premagali prav tako eno boljših drugoligaških ekip LTH. Zato imajo številke posojenega dvojca iz Heliosa (posojen je tudi visoki Mivšek) še nekoliko večjo težo.

Za primerjavo, Tim Šujica in Luka Ščuka sta pri teh letih v 3. skl v sezoni 2019/20 beležila v povprečju po 16,3 oz. 15,8 točke na tekmo. Gorica, kjer je nastopal zdaj član Olimpije, je tudi napredovala v drugo ligo. 

DP U19

V državnem prvenstvu mladincev je v 1. A ligi nastopalo najmanj ekip, in sicer 16. Že v kvalifikacijah sta denimo izpadla Šenčur z močno trojico (Malovčić, Tesić, Ivković) in Zlatorog.

V skupini 1A je bil pričakovano najboljši Slovan in drugi Podčetrtek. V skupini 2A si je Krka na poti do prvega mesta privoščila en poraz. Potem ko je Krško v kvalifikacijah presenetil Šenčur, je bil tudi v skupini le en koš oddaljen od napredovanja med osmerico. To je na koncu vendarle uspelo Ljubljani. Zato pa je bil brez poraza v skupini 3A Helios, ki je po mojem mnenju največji konkurent Olimpiji v boju za nov naslov. Olimpija je nastopala v skupini 4A (brez četverice iz članskih ekip Olimpije in Ilirije) in zabeležila dva poraza. Ugnala sta jo Triglav in Janče. V tej po moje najtežji skupini je prvo mesto zasedel Triglav.

Kar se tiče posameznikov, bi poudaril dejstvo, da so imeli oz. imajo številni kadeti tudi med mladinci nosilno vlogo.

Tako so bili Gašper Škorjanc, Domen Petrovič in Peter Bandelj tudi v tej kategoriji najboljši strelci svojih ekip. Zadnji bo lahko v kategoriji mladincev po tej sezoni igral še tri sezone. Tu je še en kadet, ostrostrelec Triglava Črt Čabrilo. Pri njem me kar se tiče prihodnosti na članskem nivoju najbolj skrbi pomanjkanje višine. Če sem že pri Triglavu, ne morem mimo leto starejšega Lovra Urbihe, ki ima v članski ekipi ogromno vlogo. Zdaj, ali je to posledica njegove kvalitete ali pomanjkanja kvalitetnih visokih igralcev, pa naj vsak sam oceni. Po moje je skupek obojega. Glavni igralci Janč so prav tako kadeti (Arne Osojnik, Nal Belko, Luka Lampret).

Vse bolj opozarja nase Matic Lamut (letnik 2003), ki je v članski konkurenci med nosilci Slovana, kateri v drugi ligi še ni izkusil poraza. Pri Krki poleg Jake Klobučarja velja izpostaviti tudi Roka Zamana, ki lepe številke dosega tudi v tretji članski ligi (za Krško). Pri Heliosu sta (bila) v ospredju člana članske ekipe Tibor Mirtić in Tim Šujica. Pri LTH sta vodilna igralca Matej Čibej in Tilen Jugovic. Mesarija Prunk Sežana ima v Joštu Flerinu in Roku Mugoši tudi dva zanimiva igralca, prav tako Ilirija Matica Mikuša, ki bi s svojo višino 209 cm lahko naredil dobro kariero, in Jurija Višnikarja. Tu je še Poljak Kruzynski. Tudi mladinec in član Ljubljane David Križanič (najboljši strelec lige s 26,5 točke na tekmo) bi se lahko razvil v dobrega krilnega centra. Pri oslabljeni Olimpiji je z naskokom najbolj izstopal Žiga Daneu (povprečje 25 točk na tekmo), ki je v zadnjem letu naredil velik korak naprej. Iz 1. B lige poleg košarkarjev Šenčurja in Zlatoroga velja omeniti Tristana Ribiča (Vrhnika) in Dina Lamešića (Konjice).

PHOTO: Gašper Papež // KK Helios Suns

V glavnem tak je nek moj pregled mlajših starostnih kategorij in vsekakor so dobrodošla vaša mnenja in da kdo postreže še s kakšnih potencialom, na katerega velja biti pozoren. Definitivno bo v drugem delu tekmovanj še precej bolj zanimivo gledati oz. spremljati tekme, saj bo več napetih in kvalitetnih tekem. Bolj kot rezultati pa je pomembno, da igralci uživajo v košarki, so zdravi in da čim bolj napredujejo. Naj se mladina kvalitetno razvija!

instagramyoutube

Nadaljuj z branjem