Išči

Budučnost poskrbela za nov poraz v ligi ABA

Devetega marca smo se po dolgem času zbrali v Stožicah. V ABA ligi smo gostili ekipo Budučnosti, ki je naš neposredni tekmec za najvišja mesta v ligi ABA. Tekma pa je bila zgodovinsko obarvana, saj se je Cedevita Olimpija spomnila na zlate košarkarje, ki so leta 1994 z zmago nad Taugresom postali evropski pokalni prvaki.

Zoran Martić je začetek tekme zaupal peterki Omić, Cobbs, Blažič, Jones in Stewart. Tekma so bolje začeli igralci Budučnosti in hitro povedli za šest točk. Zaradi tega smo prvo minuto odmora videli že po vsega dveh minutah in pol, pri vodstvu gostov  z 2:8. Obroč je tudi po minuto odmora za naše košarkarje ostajal zaklet, saj do sredine četrtine nismo zmogli doseči dodatnih točk, tako da smo ostali pri le dveh. V drugih petih minutah smo le ujeli svoj ritem in do konca četrtine znižali zaostanek na samo štiri točke. Končni rezultat prve četrtine je bil 14:18.

PHOTO: Cedevita Olimpija / Ales Fevzer

Drugo četrtino so začeli Shashkov, Radičević, Dragić, Blažič in Omić. Druga četrtina se je začela podobno kot prva. Gostje so prevzeli pobudo in hitro povišali prednost na deset točk, tako da je po manj kot dveh minutah igre, moral Zoran Martić vzeti minuto odmora. Timeout žal ni prinesel boljše igre naših igralcev. Na sredini druge četrtine smo zaostajali za štirinajst točk pri rezultatu 18:32. Tako kot se je ponovila zgodba z začetka prve četrtine se je ponovilo tudi drugih pet minut četrtine. Igralci Cedevite Olimpije so začeli igrati bolj učinkovito v napadu, to pa jim je prineslo zmanjšanje zaostanka na le štiri točke. Rezultat polčasa je bil 37:41.

Drugi polčas so začeli Shashkov, Blažič, Cobbs, Jones in Stewart. Za razliko od prvih dveh četrtin, smo na začetku tretje držali stik z Budučnostjo. Po štirih minutah igre v tretji četrtini smo se približali na zgolj točko zaostanka, rezultat je bil 48:49. Kmalu pa smo po trojki Justina Cobbsa dočakali tudi izenačenje pri rezultatu 51:51, nato pa tudi prvo vodstvo po rezultatu 2:0, ki nam ga je priigral Aleksander Shashkov s še eno trojko. To je prisililo gostujočega trenerja Žaklja, da je po šestih minutah igre v drugem polčasu vzel minuto odmora, ker je želel ustaviti nalet zmajev. Po minuti odmora, se je naša učinkovitost v napadu zmanjšala, smo pa to kompenzirali z dobro igro v obrambi, kjer je Gregor Glas nadomestil Karla Matkovića in v dveh zaporednih napadih Budučnosti podelil dve blokadi. Do konca četrtine vodstva žal nismo zadržali, smo pa vseeno ostajali v igri. Rezultat po treh četrtinah je bil 54:56.

Zadnjih deset minut so začeli Dragić, Glas, Omić, Jones in Cobbs. Na začetku zadnje četrtine, nas je v igri držal Zoran Dragić, ki je treh minutah dal štiri točke. Rezultat je bil po treh minutah igre v zadnji četrtini 58:63. Ekipi sta ostajali tesno skupaj v večjem delu zadnje četrtine, zato smo vedeli, da se nam bo obetala zanimiva končnica. Upali smo, da bo potekala podobno, kot tista v Podgorici, kjer smo s košem Jonesa zmagali za točko. Prva ekipa, ki je naredila malo večjo razliko je bila žal Budučnost, ki je tri minute pred koncem tekme povedla za sedem točk. Žal je bila to prednost, ki je do zadostovala, da so gostje mirno pripeljali tekmo do konca. Žal smo bili po vrnitvi v Stožici priča novemu porazu v ligi ABA. Rezultat je bil 72:80.

Občutek sem imel, da bi tekmo lažje odigrali in morda zmagali, če ne bi imeli nerazumljivo slabih minut na začetku prve in druge četrtine. Po tem porazu, bomo morali zadnji del sezone odigrati dobro, če želimo ohraniti četrto mesto v ligi ABA. Priložnost bomo iskali že naslednji teden v Zadru.

Najboljši strelec tekme je bil presenetljivo Shawn Jones (15 točk, 3 skoki), sledil mu je Justin Cobbs (15 točk, 4 skoki, 10 asistenc). Od naših mladih je svojo priložnost najbolje izkoristil Shashkov (20 minut, 10 točk, 4 skoki), ki je ponovno dokazal, da lahko igra na tem nivoju. Manj priložosti za igro je dobil Glas (10 minut, 0 točk, 2 skoka, 2 blokadi), zelo malo pa je ponovno igral Radović (5 minut, 2 točki).

Nadaljuj z branjem