Išči

Na krilih Blažiča in Matkovića do zmage proti Mornarju

Po treh domačih tekmah in treh zaporednih porazih smo bili to soboto (9.12.2023) priča gostovanju Cedevite Olimpije pri Mornarju. Predvsem je bila naša velika želja, da prekinemo ta neugodni niz, nasprotnik pa je bil ravno pravi, saj so trenutno z eno samo zmago na zadnjem mestu v ligi ABA. Zavedali smo se, da bi poraz pomenil poglobitev krize Cedevite Olimpije, ki je bolj očitna v Eurocupu, medtem ko smo pred to tekmo zasedali peto mesto v ligi ABA. Pred tekmo smo izvedeli tudi, da bomo nastopili z okrnjeno zasedbo na centrskem položaju, saj smo v Bar odpotovali brez Mahalbašića in Jonesa, zaradi težav s hrbtom pa je dvoboj izpustil Shaskhov.

Tekmo je začela peterka Stewart, Blažič, Radović, Matković in presenetljivo tudi Klobučar, ki je zadnjih nekaj tekem presedel na klopi. Cedevita Olimpija je tekmo začela bolj, saj so z veliko mere energije in nezbranosti domačinov v napadu prišli do vodstva 6:0. Žal pa nismo mogli ohraniti te učinkovitosti in zbranosti, zato so gostje kmalu izenačili. Do konca četrtine smo spremljali dokaj nepovezano igro obeh moštev. Prvo četrtina se je končala z vodstvom Cedevite Olimpije 16:18.

PHOTO: Barbalic Photo / Filip Barbalic

V drugo četrtino smo vstopili s peterko Ščuka, Stewart, Cobbs, Glas in Sow. Pianigiani je po dveh minutah tekme zahteval prvo minuto odmora, saj so domači naredili delni rezultat 6:0 in s tem povedli za štiri točke. Tekma se je nadaljevala v stilu prve četrtine, torej smo še naprej spremljali hitro, neorganizirano igro. Cedevita Olimpija je povedla, nato pa sta se moštvi izmenjevali v vodstvu, nobeni ekipi pa ni uspelo narediti kakšne večje razlike. Predvsem sta moštvi naredili preveč napak, da bi lahko rekli, da smo gledali kvalitetno košarko. Polčas se je končal z vodstvom Cedevite Olimpije 36:40.

Drug polčas je tako kot že v zadnjih tekmah začela ista peterka, kot je začela tekmo. Tretja četrtina se je nadaljevala v enako neorganiziranem ritmu, kot se je končala v prvem polčasu, je pa vseeno ta igra prinesla več uspeha Cedeviti Olimpiji, saj je po treh minutah igre povišala vodstvo na devet točk pri rezultatu 37:46. Kljub začetnim uspehom, te igre nismo nadgradili, vendar smo nadaljevali z neorganizirano igro v napadu in obrambi. S tem pa smo Mornarju dovolili, da ostane v igri in se nam tudi približa. Tretja četrtina se je končala z rezultatom 59:62.

Zadnjo četrtino so začeli Glas, Cobbs, Matković, Blažič in Sow. Upali smo, da bo zadnja četrtina malo bolj organizirana in umirjena, žal pa smo bili priča enaki zmešnjavi, kot smo jo gledali že celo tekmo. Do sredine zadnje četrtine smo tudi zaradi zgrešenih metov in napak Mornarja prišli do vodstva za osem točk. To je prisililo domačega trenerja, da je pri rezultatu 65:73 vzel minuto odmora. Po minuti odmora smo ponovno gledali ulično košarko obeh moštev. Vseeno so tako igro boljše izkoristili košarkarji Cedevite Olimpije, ki so naredili manj napak in začeli višati prednost. Ta je postala dvomestna tri minute pred koncem, ko je Radović s polaganjem povišal prednost na 68:79. Do konca tekme se ni kaj veliko spremenilo, priča smo bili veliko napakam in divjanju. Končni rezultat je bil 74:86, kar je pomenilo prekinitev treh tekem brez zmage za košarkarje Cedevite Olimpije, smo pa še bolj poglobili krizo Mornarja.

Kljub rezultatu in na koncu zasluženi zmagi, smo gledali kar nekaj nepovezane igre. Na čase je izgledalo, kot da na igrišču stojijo košarkarji, ki prvič igrajo skupaj. Na srečo smo bili vseeno kvalitetnejši od Mornarja, zato smo lahko veseli, da smo na koncu zmagali v gosteh.

Od naših mladih je največ priložnosti dobil Radović in sicer štiriindvajset minut, Glas je dobil šestnajst minut priložnosti za igro, Luka Ščuka pa le pet. Morda bi lahko vsaj Ščuka dobil v zaključku, ko smo imeli malo večjo prednost več priložnosti za igro. Najboljša strelca tekme sta bila Matković (24 točk) in Blažič (19 točk), sledil pa jima je Cobbs (16 točk). Videli smo tako zmago Cedevite Olimpije kot tudi veliko možnosti za napredek v igri.

Nadaljuj z branjem

Helios korak do presenečenja

Štiriindvajsetega maja smo pričakali prvo tekmo finala v Domžalah. Nasprotnik Cedevite Olimpije je bila ekipa KK Kansai Helios. Vedeli smo, da gre za...