Išči

Nov poraz Zmajev v Eurocupu

Blokadovci smo v pričakovanju nove tekme Eurocup-a v Stožicah pozdravili ekipo Hamburga, ki je bila prav tako kot Cedevita Olimpija brez zmage v tem tekmovanju v letošnji sezoni. Cedevita Olimpija je na tekmo prišla z lepo popotnico v obliki sobotne zmage proti FMP-ju, Hamburg pa prihaja v Ljubljano po težko prigarani zmagi proti Götingenu po podaljšku.

Poudariti je potrebno, da Hamburg igra v nemškem prvenstvu bolje v gosteh, saj je zabeležil le 1 poraz, dosegel pa 3 zmage. Cedevita Olimpija pa v nasprotju s Hamburgom v Aba ligi bolje igra doma, kjer je še neporažena.

Prvo četrtino smo začeli zelo energično s peterko Sow, Stewart, Matković, Blažič in Klobučar. Energijo smo kazali predvsem v obrambi, ko smo prvi koš prejeli po več kot minuti in pol igre. V napadu vsaj na začetku nismo bili razpoloženi, saj je Karlo Matković zgrešil dva meta iz rakete, Sow pa je po odlični podaji Stewarta zgrešil zabijanje. Prvi koš iz igre je za nas dosegel Jaka Klobučar z vrha rakete. Predvsem v prvi polovici prve četrtine je igro zaznamovalo kar veliko število zgrešenih metov s strani Cedevite Olimpije (4/11 met za dve točki, 0/3 za tri točke v prvih šestih minutah tekme). V zadnjih treh minutah četrtine sta prišla na parket najprej Rok Radović, za njim še Gregor Glas, prav tako pa je Pianigiani držal svojo besedo, ko je v rotacijo vrnil Shaskova, ki se mu je za zaupanje zahvalil z dvema skokoma v napadu in asistenco Prepeliču, ki je po njegovi podaji zadel met za 3. Četrtina se je končala z vodstvom Cedevite Olimpije 22:19. Najboljši strelec pri Cedeviti Olimpiji je bil DJ Stewart s šestimi točkami, pri Hamburgu pa Aljami Durham s petimi.

Drugo četrtino je za Olimpijo začela peterka: Radović, Prepelič, Glas, Shaskov in Stewart. Po dveh minutah in sedmih sekundah so gostje vzeli minuto odmora, saj igra ni delovala povezano na njihovi strani, česar pa rezultat ni odražal, saj je na semaforju pisalo 25:24 za Cedevito Olimpijo. Pri rezultatu 27:24 za Olimpijo je v igro vstopil tudi zadnji izmed mladih, ki še niso prišli v igro, Luka Ščuka. Po dveh prostih metih Durhama, trojki in košu iz rakete Meisnerja so Nemci povedli z 27:31, zaradi česa je trener Cedevite Olimpije Pianigiani vzel timeout. Timeout nas ni prebudil, saj je takoj sledila napačna podaja Blažiča pri izvajanju z avta. Meisner je na našo žalost nadaljeval svojo serijo košev z novim košem za dve in trojko, Hughes pa je temu dodal tudi svojo trojko in atraktivno zabijanje. S strani Cedevite Olimpije sta po minuti odmora odgovorila le Jaka Blažič s polaganjem in Klemen Prepelič s trojko. Zaradi serije Hamburga je Pianigiani minuto in osemnajst sekund pred koncem vzel še eno minuto odmora pri rezultatu 32:41. Po posvetu se je zaradi prekrška pri metu za tri točke na črto prostih metov postavil Meisner, ki je dva od treh prostih metov zadel. Igra se do konca polčasa ni razživela, smo pa uspeli zmanjšati zaostanek zaradi koša Prepeliča in dveh zadetih prostih metov Jake Blažiča. Polčas se je zaključil z rezultatom 36:43.

PHOTO: KK Cedevita Olimpija / Grega Valancic

Energijo, ki smo jo kazali v prvih minutah prve četrtine je kmalu izginila, še posebej v sredini druge četrtine. Razliko v drugi četrtini je naredil predvsem najboljši strelec prvega polčasa Lukas Meisner, ki je polčas končal z dvanajstimi točkami, sledila sta mu Prepelič in Blažič z enajstimi in devetimi tokami, vendar pa jim je manjkala pomoč soigralcev. Pogrešali smo koše predvsem s strani Karla Matkovića, razlog za to so bile bolečine v hrbtu. Klemen Prepelič zato ni imel soigralca, ki bi lovil njegove podaje visoko nad obročem in je polčas končal s tremi asistencami. Cedevita Olimpija ni bila pri metu, saj smo imeli met za dve le 37%, za razliko od 55% na strani gostov, trojke pa smo metali 21%, gostje pa zelo dobro, kar 41%. 

Ena izmed pozitivnih plati prvega polčasa je priložnost, ki je bila ponujena štirim mladim. Rok Radović je dobil osem minut igre, Gregor Glas šest, Luka Ščuka in Alexander Shaskov pa dve in pol.  Najbolj smo se še vedno zanašali na četverico Blažič, Prepelič, Matković in Stewart.

Drugi polčas so začeli Radović, Blažič, Stewart, Prepelič in Jones. Žal Karlo Matković v drugem polčasu ni mogel več pomagati soigralcem zaradi prehudih bolečin v hrbtu. Hamburg je otvoril drugi polčas z dvema trojkama Nica Braunerja, Stewart pa je na naši strani vrnil s polaganjem. Pianigiani je po tretji trojki Braunerja moral vzeti timeout že po minuti in devetih sekundah igre.  Cedevita Olimpija tudi v tretji četrtini ni bila pri metu, kar so kaznovali košarkarji Hamburga s košem Dziewa in trojko Durhama. S temi koši so prišli na razliko +17. Po manj kot petih minutah v drugem polčasu so se v dvorani pojavili žvižgi, saj smo poleg serije zadetih trojk Hamburga, ki niso znali zgrešiti, prejeli tudi kar nekaj košev iz rakete, kjer nismo več imeli Karla Matkovića, ki bi lahko zapiral prostor pod obročem. Pianigiani je vzel minuto odmora pri rezultatu 42:64, z željo, da bi prekinil serijo Nemcev in prebudil košarkarje Cedevite Olimpije. Hamburg je tudi po odmoru še vedno pridno polnil koš Cedevite Olimpije, naši košarkarji pa niso in niso mogli doseči točk. Pri seriji 11:0 za Nemce, nam je želela pomagati njihova klop s tehnično napako, vendar žal nismo mogli zadeti niti prostega meta zaradi tehnične napake. Dve minuti pred koncem, ko je na semaforju pisalo 44:70 serijo le prekinil Klemen Prepelič s polaganjem. V naslednjem napadu je Klemen zadel še en met, nato pa je s polaganjem Jaka Klobučar prisilil trenerja Hamburga, da je vzel minuto odmora. Po minuti odmora sta za Hamburg zadela še Durham in Meisner, na strani Cedevite Olimpije pa je s prostim metom Gregor Glas znižal izzid na 49:74. Tretjo četrtino smo izgubili z izzidom 13:31. 

Zadnjo četrtino je začela peterka Prepelič, Shaskov, Stewart, Glas in Klobučar. Prvi koš zadnje četrtine je dal Klemen Prepelič, ki je po treh četrtinah najboljši strelec tekme z devetnajstimi točkami, večinoma je šlo za mete za dve točke, saj je imel odstotek meta za tri katastrofalen – 2/12 17%. S košem Shaskova in Klobučarja ter s trojko Blažiča smo zmanjšali zaostanek na 16 točk, zato je pri rezultatu 58:74 trener gostov vzel nov timeout sedem minut do konca tekme. Po timeoutu, so gostje zgrešili met za dve točki, glas pa je v naslednjem napadu znižal zaostanek z zadeto trojko. Naslednji napad se je za goste prav tako slabo končal, ko je gostujoči košarkar stopil v avt, njegovo napako pa je že v naslednjem napadu kaznoval DJ Stewart in z zabijanjem zmanjšal zaostanek na samo 11 točk. 6 minut pred koncem je zaradi serije Cedevite Olimpije trener Hamburga ponovno vzel minuto odmora. Serija se po minuti odmora ni ustavila, saj je z ukradeno žogo in polaganjem Blažič znižal zaostanek. Po dolgem času je bil zaostanek ponovno enomesten. Gostje so prvi koš v zadnji četrtini dosegli 4 minute in pol pred koncem in končali serijo 17:0 s strani Cedevite Olimpije. Po tem košu Durhama, je Jaka Blažič vrnil z dvemi zadetimi prostimi meti, tako da je zaostanek ponovno znašal -9. Že v naslednjem napadu pa smo po zgrešenem metu Hamburga v prodor šel Stewart, ki je najprej zgrešil nato pa je bil nad njim narejen prekršek po skoku v napadu. Stopil je na črto prostih metov in zadel oba. V naslednjem napadu je žal prišlo do izgubljene žoge in prekršu Shaskova. Igralce Cedevite Olimpije to ni zmotilo, saj so dobro odigrali v obrambi, po skoku pa je Stewart stekel v protinapad, kjer je bil nad njim storjen prekršek. Žal je oba prosta meta, ki jih je imel na voljo zgrešil. Po osebni napaki Jake Klobučarja v naslednjem napadu Hamburga, je v igro namesto njega prišel Klemen Prepelič. Košarkarji Hamburga, so grdo zgrešili met za dve točki, Gregor Glas pa je nato v naslednjem napadu za Cedevito Olimpijo dobro prodrl in atraktivno zabil. Zaostajali smo le za 5 točk. V naslednjem napadu je Jaka Blažič ukradel žogo, stekel v protinapad, se lepo ustavil na trojki in znižal izzid na 74:76. Žal so na to lepo trojko Blažiča, Nemci odgovorili že v naslednjem napadu s košem in še dodatnem prostem metu zaradi prekrška, ki ga je Durham tudi zadel. S tribun se je končno začelo slišati močnejše navijanje in podpiranje Cedevite Olimpije. Naslednji napad se žal ni zaključil s košem Olimpije, saj je Shaskov zgrešil met za tri. Zgrešen met so žal kaznovali igralci Hamburga s košem za 2 točki. Do konca je ostala le še minuta in petnajst sekund, ko je Simone Pianigiani vzel timeout. Zaostanek je znašal 7 točk.

PHOTO: KK Cedevita Olimpija / Grega Valancic

Sledil je zgrešen met Jake Blažiča za 3, vendar je žoga ostala v posesti Olimpije zaradi borbenega Shaskova, ki je šel na skok. Sledil je žal še en met za 3 Jake Blažiča, ki ni bil uspešen, vendar je skok v napadu dobil Shaskov, ki je nato zadel z neposredne bližine. Cedevita Olimpija se ni odločila narediti prekrška, vendar je dobro odigrala v obrambi in uspela dobiti žogo po požrtvovalni igri Klemna Prepeliča in Jake Blažiča, kar je potrdil tudi video pregled situacije. Sledil je hiter met za tri, ki ga je zadel Jaka Blažič in s tem znižal zaostanek na le dve točki. Durham je nato izsilil prekršek Glasa in stopil na črto za proste mete. Zadel je le enega, kar je pomenilo, da ima Cedevita Olimpija 25 sekund, da izenači s trojko. Žal je sledil (za moje pojme) prehiter met Blažiča, nato pa je Klemen Prepelič naredil osebno napako in s tem ustavil uro. Hamburg je nato zgrešil oba prosta meta, Prepelič pa v svojem slogu izsilil osebno napako. Sledil je video pregled te osebne napake, sodniki so preverjali ali je šlo za osebno napako pri metu za 3 točke, ali za klasično osebno napako pred metom. Odločili so se, da je bila to klasična osebna napaka, zato je Klemen Prepelič 10 sekund pred koncem stopil na črto za proste mete in metal dva prosta meta. Zadel je enega izmed dveh in znižal zaostanek na -2. Nato je takoj sledila hitra osebna napaka Gregorja Glasa nad Hughsem, ki je nato imel na voljo 2 prosta meta. To je bila tudi peta osebna napaka Gregorja Glasa, zamenjal ga je Rok Radović.  Hughes je oba prosta meta zadel in dvignil razliko na dve posesti – +4. Prepelič se je odločil za zelo oddaljen met za 3, ki ga je tudi zadel. S tem je Cedevita Olimpija prišla 2 sekundi pred konca do zgolj ene točke zaostanka. DJ Stewart je hitro naredil osebno napako. Na črto za proste mete je spet stopil Hughes, ki je prvi prosti met zadel, drugega pa zgrešil namerno, vendar pa so piskali Prepeliču prestop, zato je moral izvajanje ponoviti. V drugo ga je zadel, kar pomeni, da je Hamburg povedel za 3 točke. Klemen Prepelič je sicer poizkusil zadeti z velike razdalje, vendar bil neuspešen. Končen rezultat je bil 83:86 za Hamburg in je pomenil nov, že sedmi poraz Olimpije.

Nadaljuj z branjem

Trdo prigarana zmaga Olimpije

Za malo boljšo statistiko v letošnji sezoni, je bila zmaga Cedevite Olimpije na dvoboju 6. kroga ABA lige nujna. Po Megi MIS, Splitu in SC Derbyju je...