Išči

Pa smo jo dočakali!

Prve/prvega ne pozabiš nikoli… smo si sami pri sebi govorili pred tekmo Eurocupa s Hamburgom. Štiriindvajseti januar nam je prinesel novo gostovanje v Evropi, kjer smo potihem pričakovali prvo zmago po dvajsetih zaporednih porazih in sploh prvo zmago v letošnji sezoni Eurocupa.

V tekmo smo vstopili s peterko Blažič, Cobbs, Matković, Stewart in Ščuka. Cedevita Olimpija je začela bolje in prevzela pobudo. Po štirih minutah igre, ko se je pri Hamburgu lažje poškodoval Durham smo vodili že za sedem točk pri rezultatu 5:12. Pri Cedeviti Olimpiji sta bila razpoložena predvsem Blažič in Matković, pri gostih pa je bil edini razpoloženi igralec William Christmas. Na račun dobre obrambe smo povečevali prednost, tako da je domači trener dve minuti in pol pred koncem prve četrtine, pri zaostanku Hamburga za enajst točk vzel minuto odmora. Na koncu četrtine nam je malo popustila zbranost, zato smo na odmor odšli s prednostjo šestih točk. Končni rezultat prve četrtine je bil 22:28.

PHOTO: KK Cedevita Olimpija

Drugo četrtino so začeli Glas, Radović, Radičević, Dragić in Jones. Četrtino smo žal začeli, tako kot smo zaključili prvo – nezbrano. Hamburg je že po minuti in pol prišel le na dve točki zaostanka, zaradi česar je Zoran Martić vzel timeout. Po izenačenju Hamburga sta v igro vstopila Blažič in Matković, da bi spremenila potek tekme. To nam je tudi uspelo. Prišli smo v vodstvo in ga tudi začeli višati. V zadnje tri minute polčasa smo pri rezultatu 36:44 vstopili z osmimi točkami naskoka. Kljub temu, da smo imeli že dvomestno prednost, so se spet pojavile slabše minute, tako da smo polčas končali s sedmimi točkami prednosti pri rezultatu 45:52.

Začetek tretje četrtine je trener Martić zaupal enaki peterki, ki je tudi začela tekmo. Začeli smo odlično. V prvi minuti smo dali šest točk, prejeli pa nismo nobene. To je prisililo domačega trenerja, da je pri rezultatu 45:58 vzel svojo prvo minuto odmora v drugem polčasu. Po minuti odmora je sledila slabša igra na obeh straneh, vseeno pa so bili gostje bolj zbrani, tako da so prednost do sredine tretje četrtine zmanjšali na devet točk. Za razliko od prvega polčasa, nas to ni zmedlo, ampak nas je prebudilo. Če je na začetku četrtine koše večinoma dosegal Stewart, sta se mu v drugi polovici četrtine pridružila še Ščuka z dobro obrambno igro in Zoran Dragić, ki je z dvema zadetima trojkama povišal prednost na šestnajst točk. Do konca tretje četrtine smo z odlično igro nadaljevali. Prednost smo povišali na enaindvajset točk in končali četrtino z rezultatom 62:83!

Zadnjih deset minut igre je začela peterka Blažič, Radović, Dragić, Jones in Radičević. Odlična igra Cedevite Olimpije se je nadaljevala, prav tako smo povečevali prednost. Že po pol minute igre je bila ta znašala skoraj trideset točk, zato je pri rezultatu 62:90 domači strateg vzel minuto odmora. Dvoma, katera ekipa bo zmagala ni bilo več. Šest minut pred koncem je v Igro vstopil tudi Shashkov, za zadnje štiri pa tudi Vukašin Todorović. Kljub “rezervni” postavi smo prednost še povečali. ZMAGA! Končni rezultat je bil 83:114!

Po tekmi sploh nisem vedel, kako naj se počutim, ker že toliko časa čakamo zmago v Evropi. Po eni strani, se mi je in verjetno tudi košarkarjem Cedevite Olimpije odvalil velik kamen s srca, po drugi strani pa sem se počutil rahlo opeharjeno, saj bi take igre lahko verjetno prikazovali že prej in imeli kakšno zmago več na našem kontu.

Najboljši strelec Cedevite Olimpije je bil Jaka Blažič (24 točk), sledila sta mu Cobbs (16 točk, 8 asistenc) in Stewart (15 točk). Vsi naši mladi so tudi nastopili na tekmi. Svojo priložnost je najbolj izkoristil Ščuka (25 minut, 9 točk, 6 skokov), ki ni bil le dober v napadu, vendar je tudi prikazal agresivno obrambo, sledil mu je Radović (14 minut, 4 točke, 6 skokov), ki je svoje minute tudi odigral solidno. Gregor Glas (11 minut, 3 točke) ni bil razpoložen, zato ni dobil veliko priložnosti za igro, igrala pa sta tudi Shashkov (6 minut, 6 točk) in Todorović (4 minute, 2 točki, 2 asistenci), ki je minuto in sedem sekund pred koncem tekme dosegel tudi svoje prve točke v Eurocupu.

Nadaljuj z branjem

Helios korak do presenečenja

Štiriindvajsetega maja smo pričakali prvo tekmo finala v Domžalah. Nasprotnik Cedevite Olimpije je bila ekipa KK Kansai Helios. Vedeli smo, da gre za...