Išči

Poraz v desetem krogu ABA Lige proti Zadru

Nov dan, nova tekma. V nedeljo 3. decembra smo v Stožicah gostili ekipo Zadra. Pred tekmo smo prejeli neprijetno novico, da bo z igrišča vsaj za dva tedna odstoen Shawn Jones, so pa nas razveselile novice, da bosta za igro vsaj do neke mere pripravljena Matković in Shaskhov.

Tekmo so za Cedevito Olimpijo začeli Radović, Blažič, Matković, Stewart in Cobbs. Igro so igralci Cedevite Olimpije začeli ob glasnem navijanju navijaške skupine iz Zadra, ki je vsaj na začetku preglasila domače navijače. Kljub temu, se domači igralci niso zmedli in so po polovici prve četrtine s trojko Roka Radovića vodili za 4 točke. Prednost smo držali do dveh minut pred koncem prve četrtine, ko je po nešportni osebni napaki Cobbsa, Žganec zadel oba prosta meta in izenačil rezultat na 15:15. Četrtina se je končala z vodstvom igralcev Zadra za točko, ker je v zadnjem napadu srečno od table zadel trojko Lakić. Rezultat je bil po koncu četrtine 17:18. V prvi četrtini bi izpostavil Roka Radovića, ki je igral celo četrtino, z dobro igro v obrambi pa je zadržal najboljšega igralca Zadra Luko Božića pri le treh točkah.

PHOTO: KK Cedevita Olimpija / Tine Ruzic

Drugo četrtino so za Cedevito Olimpijo začeli Glas, Blažič, Stewart, Sow in Prepelič. Drugo četrtino so domači košarkarji začeli z nekaj zgrešenimi meti in napakami, zato je po manj kot dveh minutah trener Pianigiani vzel minuto odmora. Tega sicer niso kaznovali igralci Zadra, saj smo v tem trenutku zaostajali samo za tri točke – 17:20. Igralci Cedevite Olimpije so po te minuti odmora zaigrali bolj zbrano in kmalu poravnali rezultat na 23:23. Tri minute pred koncem polčasem je domači trener Pianigiani ponovno vzel minuto odmora, saj so igralci Zadra naredili delni izid 4:0 in povedli s 25:29. Timeout je zbudil igralce Cedevite Olimpije, saj so prekinili malo serijo Zadra s trojko Radovića, vseeno pa to ni prineslo preobrata, saj smo po nekaj napakah v obrambi ponovno zaostajali za šest točk. Polčas se je končal z vodstvom gostov 31:36. Prvi strelec polčasa je bil Rok Radović z enajstimi točkami. V štirinajstih minutah, ki jih je preživel na igrišču pa se je izkazal tudi z zelo dobro igro v obrambi.

Drugi polčas smo začeli v enaki postavi kot prvega. Moštvi sta si izmenjavali koše, zato ni prišlo do večjih sprememb v razliki. V tretji četrtini predvsem nismo imeli navdiha v napadu, večinoma smo vse zaključevali z individualnimi akcijami, zaradi tega nismo mogli ujeti Zadra. Dve minuti pred koncem tretje četrtine pa je ob rezultatu 47:52 Pianigiani na igrišče poslal Mahalbašića, saj smo veliko točk dobili prav z rakete. Poleg tega, se je pri gostih razigral tudi Luka Božić, ki je v tretji četrtini dosegel sedem točk. Četrtina se je zaključila z rezultatom 53:55.

Zadnjo četrtino so začeli Mahalbašić, Cobbs, Stewart, Prepelič in Blažič. Očitno je bilo, da so vseeno igralci Cedevite Olimpije začeli zadnjo četrtino z več energije, saj so s trojko in atraktivnim zabijanjem Amadouja Sowa ter s trojko Cobbsa povedli za dve točki. To je prisililo gostujočega trenerja, da je vzel minuto odmora. Minuta odmora je ustavila nalet Cedevite Olimpije, saj so igralci Zadra kmalu spet povedli za tri točke. Dve minuti pred koncem tekme je Pianigiani vzel svojo minuto odmora, da bi poizkusil kaj spremeniti v igri Cedevite Olimpije. To se je zgodilo pri rezultatu 65:68, ko je pri metu za tri točke gostov naredil osebno napako Stewart. Do konca je Zadar zadržal prednost in zasluženo zmagal v Ljubljani. Končni rezultat, ki je zelo razočaral vse navijače Cedevite Olimpije je bil 73:79.

Svetla točka tekme pri Cedeviti Olimpiji je bila igra Roka Radovića v napadu in obrambi, poudariti pa moram, da v zadnji četrtini ni stopil na parket. V zadnji četrtini se je malo prebudil tudi Amadou Sow, ki ga čakamo že celo sezono, vendar vseeno premalo glede na pričakovanja. Gregor Glas je dobil le pet minut za igro. Verjetno je njegova na videz nesamozavestna igra plod pomanjkanja minut igre. Shashkov in Ščuka nista stopila na parket. Morda je bilo to zaradi tega, ker nista bila pripravljena 100%. Govorimo lahko o velikem razočaranju ob porazu proti nasprotniku, ki bi ga morali premagati, če želimo ustvariti dober rezultat v ABA ligi. Težko tudi govorimo o razvoju mladih, saj je od mladih slovenskih košarkarjev vidno vlogo odigral le Rok Radović.

Nadaljuj z branjem

Helios korak do presenečenja

Štiriindvajsetega maja smo pričakali prvo tekmo finala v Domžalah. Nasprotnik Cedevite Olimpije je bila ekipa KK Kansai Helios. Vedeli smo, da gre za...