Išči

Poraz Zmajev proti Splitu

Petek dvanajsti januar, je bil datum novega obračuna v ligi ABA med Splitom in Cedevito Olimpijo. Nadejali smo se osme zmage proti ekipi Splita, to pa bi pomenilo, da smo proti ekipi Splita po združitvi še neporaženi. V moštvu Cedevite Olimpije je na zadnjih tekmah blestel Karlo Matković, ki dominira tako v napadu kot v obrambi.

Zoran Martić je začetek tekme zaupal peterki Stewart, Cobbs, Matković, Blažič in Radović. Tekmo je s trojko začel Karlo Matković, Blažič pa je po slabih dveh minutah naredil že dve osebni napaki. Po začetnem vodstvu s 2:5 smo naredili preveč napak, zato so igralci Splita naredili serijo 7:0. Zaradi tega je že po treh minutah igre trener Martić vzel svojo prvo minuto odmora. Timeout je sicer prebudil košarkarje Cedevite Olimpije, vendar so domačini vodstvo zadržali in tudi povečali, predvsem zaradi boljše igre v obrambi. Četrtino smo končali z zaostankom petih točk pri rezultatu 25:20.

PHOTO: KK Split / Ivica Cavka

V drugih deset minut smo vstopili s postavo Dragić, Glas, Matković, Radičević in Jones. Tudi druga četrtina je na začetku potekala v podobnem ritmu kot cela prva. Moštvi se nista oddaljili, nista pa se niti približali. Za ekipo Splita je prvič v ligi ABA nastopil tudi “naš” Vito Kučić, ki je tudi hitro dosegel devet točk. Prav on je bil tisti, zaradi katerega smo po petih minutah igre pri rezultatu 40:32 zaostajali za osem točk. Po njegovem odhodu smo se približali celo na samo tri točke zaostanka, vendar tega nismo uspeli nadgraditi. Košarkarji Splita pa so v enakem ritmu igrali vseh dvajset minut in so zato na počitek odšli z zasluženo prednostjo osmih točk. Rezultat prvega polčasa je bil 55:47.

Drugi polčas smo začeli s peterko Blažič, Matković, Radović, Radičević in Glas. V prvi minuti je sicer izgledalo, da bomo gledali enako igro kot v prvem polčasi, vendar so igralci Cedevite Olimpije po nekaj zmedenih trenutkih začeli igrati bolje in znižali zaostanek na tri točke po le treh minutah igre. Igralcev Splita ta nalet Cedevite Olimpije ni zmedel, saj so hitro našli pravi odgovor in so se nam do polovice tretje četrtine oddaljili na devet točk. Druga polovica tretje četrtine je potekala po notah igralcev Cedevite Olimpije. Dve minuti in pol pred koncem četrtine smo celo izenačili, to pa je prisililo Slavena Rimca, da je vzel minuto odmora. Ta minuta odmora je igralcem Splita dobro dela, saj so takoj po njej naredili delni izid 8:0. Četrtino smo končali z zaostankom za deset točk pri rezultatu 74:64.

Za zadnjih deset minut je na parket stopila peterka Cobbs, Blažič, Dragić, Radović in Jones. Zmedena igra in štiri točke Splita na začetku četrtine sta prepričala Zorana Martića, da je že po manj kot minuti in pol igre pravi čas za minuto odmora. Le redki smo še upali, da lahko naši igralci nadoknadijo zaostanek štirinajstih točk. V naslednjih minutah smo želeli, da se igralci Cedevite Olimpije približajo Splitu, vendar smo še naprej delali napake v napadu in v obrambi. Čas je tekel, zaostanek pa se je le malo zmanjšal. Štiri minute pred koncem tekme, ko je Slaven Rimac vzel minuto odmora smo zaostajali za deset točk. Po te minuti odmora so gostje dolgo časa držali dvomestno prednost, na enomestno pa smo se vrnili v zadnjih dveh minutah igre s trojko DJ Stewarta. Takrat je bilo sedem točk zaostanka, rezultat je bil 89:82. Žal se je izkazalo, da je bila to razlika, ki je bila za košarkarje Cedevite Olimpije neulovljiva. Košarkarji Splita so zasluženo zmagali z rezultatom 93:85.

Če smo bili po zmagi proti Crveni zvezdi v oblakih, smo po porazu proti Splitu padli na trdna tla. Storili smo veliko napak, o hitri in agresivni igri pa ni bilo ne duha in sluha. Razen nekaj prebliskov, ko smo se malo približali Splitu, smo bili razglašeni in vedno korak zadaj. Najboljši strelec Cedevite Olimpije je bil Karlo Matković (21 točk, 12 skokov). Od naših mladih sta relevantne minute dobila le Radovič (22 minut, 11 točk) in Glas (22 minut, 7 točk). Ščuka je igral zelo malo (4 minute), Shaskhov pa je zaradi poškodbe ali pa zaradi drugih razlogov, ki nam niso znani prikovan na klop. Kaj nam bo prineslo leto 2024, ne moremo vedeti, če pa sklepamo po prvih štirih tekmah, bo naš uspeh odvisen od dnevne forme in motivacije.

Nadaljuj z branjem

S težavo preko Borca

Tretji februar je zaznamovala nova tekma lige ABA, ki je bila tudi zadnja tekma Karla Matkovića v dresu Cedevite Olimpije. Zavedali smo se, da je...