Išči

Povzetek obračuna 1. kola Eurocupa proti Gran Canarii

Cedevita Olimpija je v današnjo tekmo vstopila s kar nekaj pritiska po dveh zaporednih porazih v ligi ABA, zato je bil uspeh na  današnji tekmi še toliko bolj pomemben. Otvoritev sezone v ligi EuroCup, ki so jo Ljubljančani odprli na Gran Canarii. 

Tekme košarkarji Cedevite Olimpije niso začeli ravno optimistično in so po slabih treh minutah in pol zaostajali z rezultatom 16:8, kar je Jurico Golemca prisililo v prvo minuto odmora. Ljubljančani so predvsem v obrambi delovali nezbrani in neorganizirani. Na drugi strani pa je gostom v napadu vse uspevalo. Marcus Keene, ki danes ni imel svojega dne, je imel po šestih minutah že tri osebne napake in je igrišče zapustil po dveh zgrešenih metih in treh izgubljenih žogah. Domači so pred koncem prve četrtine vodili že z rezultatom 30:14, nato pa sta to z dvema zaporednima trojkama popravila Blažič in Pullen, ter postavila končni rezultat prve četrtine 30:20. Najbolj je v prvi četrtini v oči bodel podatek desetih izgubljenih žog ljubljanskih košarkarjev.

Jacob Pullen v prodoru
PHOTO: KK Cedevita Olimpija
Zmaji so v drugo četrtino vstopili bolj odločno in četrtino odprli s trojko. Takoj zatem je po odlični obrambi Jaka Blažič dosegel koš ob osebni napaki. Ljubljančani so stopili prednost domačinov in se pet minut do konca prvega polčasa približali na zgolj dve točki zaostanka po trojki kapetana, na kar je domači trener Porfi Fisac odreagiral z minuto odmora. Keene je nato takoj po vstopu v igro dobil tehnično osebno napako in tako svojo četrto. Košarkarji Cedevite Olimpije so imeli ob koncu prvega polčasa dve priložnosti za prvo vodstvo na tekmi, vendar so oba napada zapravili (osebna napaka Ejima v napadu in izgubljena žoga Rupnika). V zadnji sekundi je Auguste v protinapadu dosegel lahek koš in tako postavil končni izid polčasa 48:47. Najboljša posameznika pri naših zmajih sta bila Jaka Blažič s 16 točkami in Jacob Pullen, ki je dosegel 14 točk.

Cedevita Olimpija je takoj v prvem napadu drugega polčasa prišla do prvega vodstva na tekmi, vendar so domači takoj v naslednjem napadu prišli do novih točk. Nato so gostujoči košarkarji le prelomili ritem in uspeli priti do prednosti večje od enega napada, na kar je ponovno z minuto odmora odreagiral domači trener. Štiri minute v drugi polčas so Ljubljančani prišli do najvišjega vodstva, po trojki Pullena in tako vodili sedem točk. Po dveh trojkah Brussina so se domači vrnili na točko zaostanka, zato je moral Jurica Golemac poseči po novi minuti odmora. Vseeno pa so bili tudi po treh četrtinah v vodstvu košarkarji Gran Canarie z rezultatom 65:63.

Zadnja četrtina se je začela zelo fizično z dvema nešportnima osebnima napakama. Prvo je naredil Luka Rupnik nad Nicolasem Brussinom. Takoj v naslednjem napadu pa je Chris Kramer grdo naletel na Jako Blažiča za kar je prav tako dobil nešportno osebno napako. Tri minute in pol do konca je bil rezultat izenačen 72:72, nato pa so domači z delnim izidom 5:0 malce ušli in Ljubljančane potisnili v nekoliko težji položaj. V zadnjih dveh minutah kanarčki niso več dosegli koša in tako ostali pri 77 točkah. 42 sekund do konca je Jacob Pullen z noro trojko pripeljal zmaje do izenačenja in vse je bilo odprto. Edini strelec do konca tekme je bil zgolj še Ejim, ki je z dvema prostima metoma postavil končni rezultat 77:79. Čeprav so imeli košarkarji Gran Canarie kar nekaj priložnosti tekmo odpeljati v podaljšek ali jo celo dobiti, so ljubljanski košarkarji zdržali v obrambi in vknjižili prepotrebno zmago.

Na današnji tekmi je Jacob Pullen pokazal zakaj je bil pripeljan v Ljubljano, vendar je težko pričakovati tako predstavo vsako tekmo, zato se bodo morali strelsko dvigniti tudi ostali košarkarji. Danes je lepo pogledati ekipni odstotek meta za tri točke, ki je znašal kar 50% (12/24). Vendar pa je treba ponovno izpostaviti, da je bilo ponovno preveč izgubljenih žog (23). To bodo morali v prihodnje ljubljanski košarkarji popraviti, če želijo resno konkurirati za najvišja mesta v obeh mednarodnih ligah. Prav tako ni opravičila za zgolj 61,9% (13/21) pri prostih metih. Na današnji tekmi je potrebno pohvaliti borbenost in pristop celotne ekipe, predvsem v zadnjih minutah, ko so z uspešnimi obrambami obrnili potek tekme in jo uspešno pripeljali do konca.

Jurica Golemac, trener KK Cedevita Olimpija:
»Čestitam vsem igralcem. Po dveh porazih smo pokazali naš karakter. V drugem polčasu so košarkarji Gran Canarie dosegli le 28 točk, kar pomeni, da smo mi garali v obrambi, na koncu pa smo zasluženo zmagali. Tako kot po porazih, gremo tudi po zmagah naprej. Vse bomo analizirali in se pripravili na naslednje tekme.«

Jacob Pullen, Bog:
»Mislim, da je za nami dobra tekma. Proti Crveni zvezdi mts smo v končnici popustili, proti Gran Canarii pa se je cela ekipa kljub napakam borila do konca. Vsak od nas je dal od sebe vse. Zdaj se moramo osredotočiti na naslednjo tekmo proti Budućnosti.«

Nadaljuj z branjem

S težavo preko Borca

Tretji februar je zaznamovala nova tekma lige ABA, ki je bila tudi zadnja tekma Karla Matkovića v dresu Cedevite Olimpije. Zavedali smo se, da je...