Išči

Povzetek obračuna 2. kola Eurocupa proti JL Bourgu

Prva domača tekma letošnje sezone lige EuroCup  je v Ljubljano prinesla francosko ekipo Mincidelice JL Bourg en Bresse. Cedevita Olimpija je otvoritev sezone na Gran Canarii opravila z zmago. Zmaga na tej tekmi bi pomenila dvig samozavesti in nekoliko bolj sproščeno nadaljevanje.

Cedevita Olimpija je tekmo odprla s košem Marka Radovanovića, nato pa so pobudo prevzeli gostje in po nekaj manj kot štirih minutah vodili 6:14. Obramba ni funkcionirala kot bi morala in Jurica Golemac je vzel prvo minuto odmora, da bi umiril svoje košarkarje in v upanju na boljšo obrambo v nadaljevanju. Nekaj minut je še trajalo, da so Ljubljančani ujeli ritem nato pa so dve minuti do konca ujeli Bourg in prišli na eno točko po trojki Eda Murića. Ob izboljšani obrambi v zadnjih minutah in novih trojkah Eda Murića in Jacoba Pullena je Cedevita Olimpija pol minute do konca četrtine vodila 26:23. Četrtina pa se je po košu Erica Mika končala pri 26:25.

Fotografija iz zraka
PHOTO: KK Cedevita Olimpija

Druga četrtina se je začela nekoliko bolj po notah gostov, ki so v manj kot treh minutah dosegli deset točk in povedli s 30:36. Ponovno je nastalo nekaj več lukenj v obrambi kar so gostje iz Francije izkoristili. Potem pa so Keene, Pullen in Blažič pripeljali Zmaje nazaj v vodstvo z enajstimi zaporednimi točkami do rezultata 41:36. Ponovno je sledilo nekaj napak v obrambi in napadu, tako so se gostje priključili na 41:41 in Jurica Golemac je vzel še drugo minuto odmora. V zadnji sekundi prvega polčasa je Marko Radovanović napravil osebno napako nad Julienom ob metu za tri točke. Axel Julien je proste mete izkoristil in Bourg je polčas dobil z rezultatom 48:49. Prvi strelec Ljubljančanov je bil Marcus Keene (12 točk), dvomestna sta bila tudi Jacob Pullen (11) in Edo Murić (10). 

Prvo minuto drugega polčasa so Ljubljančani ponovno zaganjali svoje motorje nato pa s trojko Radovanovića in zabijanjem Augusta prešli v vodstvo za točko, kar je prisililo gostujočega trenerja v hitro minuto odmora takoj v začetku drugega polčasa. Toda tudi po minuti odmora so bolje nadaljevali Ljubljančani, ki so z dvema dobrima obrambama in trojko Marcusa Keena še nekoliko povečali prednost. Prebudili so se tudi navijači, ki so poskušali s tribun košarkarjem dati dodatno energijo, da izkoristijo nalet in se odlepijo od Bourga. To so Zmaji izkoristili in minuto do konca četrtine s trojko Jake Blažiča in zabijanjem Melvina Ejima v protinapadu povedli za osem točk (71:63). Četrtina se je končala pri rezultatu 72:65.

Prvih pet minut zadnje četrtine je bila Cedevita Olimpija zadržana pri zgolj treh točkah. K sreči tudi Bourg ni bil ravno razpoložen in so dosegli le pet točk. Nato pa je dosegel Edo Murić šest točk v dveh napadih zapored in Ljubljančani so bili ponovno pri osmih točkah prednosti. Dve minuti in pol do konca je Marcus Keene s svojo dvajseto točko povišal prednost zmajev na 11 točk. Zadnjo minuto srečanja je celotna dvorana pospremila na nogah ter z dodatno energijo pomagala Ljubljančanom do prve domače zmage v letošnji sezoni EuroCupa. Končni rezultat je bil 91:79, ki ga je postavil Jaka Blažič s polaganjem v zadnji sekundi.

Ponovno je potrebno pohvaliti borbenost igralcev in seveda tudi glasno navijanje s tribun stoženske lepotice. Ljubljančani so imeli danes izvrsten met iz igre tako pri metu za dve točki (76%), kakor tudi za tri (53,8%). Žal pa nas nekoliko razočara pogled na odstotek meta na črti za proste mete kjer so bili danes ljubljanski košarkarji porazni – 11/20 kar nanese na zgolj 55% odstotkov. Današnjih 23 asistenc kaže tudi na to, da je danes žoga odlično krožila. Lahko se le nadejamo takih predstav tudi v nadaljevanju, ter da se te zmage prenesejo še v regionalno ligo ABA.

Jurica Golemac, trener KK Cedevita Olimpija:
»Čestitke fantom in navijačem, ki so nam res pomagali. Spremljali smo dva različna polčasa. V prvem smo igrali napadalno košarko, česar nočemo, v drugem pa smo bili bolj agresivni, kar je dvignilo občinstvo, nam pa pomagalo do končne zmage. JL Bourg je dobra ekipa z nekaj težavami, a za nas je pomembna zmaga. Doma moramo zmagovati, če se želimo uvrstiti v naslednji krog tekmovanja.«

Edo Murić, 3pt avtomat:
»Za nami je res lep dan. Stožice so bile dobro napolnjene in to se je pokazalo tudi v naši igri. Imeli smo posebno energijo. Hvala vsem navijačem, ki so prišli na tekmo. Lepo jih je bilo videti in igrati pred njimi. Upam, da bomo šli skupaj naprej, ker nam tako lahko uspe. V Evropskem pokalu nam gre za zdaj dobro, morali pa se bomo zbuditi tudi v regionalni ligi. Pomembno je, da kažemo napredek, saj igramo vse bolje in bolje, tako da bodo prišle tudi zmage. Smo šele na začetku sezone in všeč mi je, kako igramo. Razvijamo se v dobro ekipo.«

instagramyoutube

Nadaljuj z branjem

S težavo preko Borca

Tretji februar je zaznamovala nova tekma lige ABA, ki je bila tudi zadnja tekma Karla Matkovića v dresu Cedevite Olimpije. Zavedali smo se, da je...