Išči

Povzetek obračuna 3. kroga ABA lige proti FMP

Zmaji, glave gor!

Košarkarji Cedevite Olimpije so tekmo odprli s tremi osebnimi napakami v prvi minuti. Prvi se je na semafor vpisal kapetan domačih Blažič, nad katerim je bil morda storjena tudi osebna napaka, ki pa je sodniki niso dosodili. Šele po štirih minutah in pol so se rezultatsko v tekmo vpisali tudi košarkarji iz Beograda za rezultat 4:2. V prvih minutah nismo gledali ravno navdušujoče košarke, saj so bili tako eni kot drugi v svojih zaključkih neuspešni. S trojko Radonjiča je FMP prvič na tekmi povedel, takoj za tem pa je osebno napako v napadu napravil še domači kapetan Jaka Blažič. Po neučinkovitem začetku obeh ekip konec prve četrtine pri rezultatu 18:18.

FMP je v drugo četrtino vstopil z agresivno obrambo po celem igrišču. Po dolgem napadu se je akcija nekaj manj kot 6 min do konca zaključila s košem in osebno napako, ki pa je Jackie Carmichael ni izkoristil. Vendar pa je nato Cedevita Olimpija to nadoknadila z dvema dobrima obrambama, ki ju je pretvorila v uspešna napada na drugi strani igrišča, ter tako ušla na razliko šestih točk pri rezultatu 33: 27 pet minut do konca prvega polčasa. Ljubljančani so poskusili z nekoliko bolj agresivno obrambo, vendar so ob preveliki želji onemogočiti nasprotnika napravili preveč napak, kar jim je preprečilo napraviti konkretnejšo razliko do konca prvega polčasa. Po nekaj spornih sodniških odločitvah so se morda ljubljanski košarkarji malce preveč začeli ukvarjati s sodniki, zato je Jurica Golemac posegel po minuti odmora, da vsaj malce umiri svoje košarkarje. V zadnji minuti smo videli zgolj še en uspešen napad, ki ga je s trojko zaključil Marcus Keene in postavil končni izid prvega polčasa pri rezultatu 41:34. Najboljši strelec prvega polčasa je bil Jacob Pullen z desetimi točkami, kateremu je dobro sledil Marcus Keene z devetimi.

Ekipna fotografija naših zmajev
PHOTO: KK Cedevita Olimpija

Drugi polčas je Cedevita Olimpija začela bolj uspešno in tako prišla do prednosti enajstih točk, toda kljub temu da so kontrolirali rezultat v prvih minutah niso uspeli prelomiti rezultata, ter tako uiti na nekoliko bolj udobno prednost. Tri minute in pol v drugem polčas pa je Izundu nad ljubljanskim kapetanom naredil nešportno osebno napako, katere pa Ljubljančani niso ravno uspešno izkoristili. Nato pa so v nadaljevanju z borbenostjo in uspešno obrambo na noge dvignili dvorano in si zaslužili ogromen aplavz. Na sredini tretje četrtine je prvič na tekmi je na igrišče stopil tudi Žiga Dimec. Ljubljančani so prišli do prednosti trinajstih točk, potem pa so Beograjčani z agresivnejšo obrambo ponovno prišli na enomestni zaostanek, zato je domači trener Jurica Golemac vzel minuto odmora, da bi gostom presekal ritem, ter umiril svoje košarkarje. Po minuti odmora je ponovno kazalo, da bi Ljubljančani lahko izkoristili moment in ušli nasprotniku, toda so z napakami v obrambi in podarjenimi prostimi meti sami goste še naprej držali v igri. V tretji četrtini si je kljub 18 doseženim točkam prevečkrat žogo v svoje roke vzel in zaključeval Marcus Keene. Ljubljančani so tretjo četrtino dobili za dve točki in so se v zadnji del tekme podali z devetimi točkami prednosti (63:54).

Prve minute zadnje četrtine so popolnoma pripadle gostom iz Beograda, ko so se približali na pet točk, nato pa je še Melvin Ejim naredil nešportno osebno napako, ki pa je FMP ni uspel vnovčiti. Tri minute v zadnjo četrtino so se gostje približali na en napad zaostanka, kar pa je takoj v naslednjem napadu s trojko popravil Luka Rupnik in oddaljil Cedevito Olimpijo na šest točk prednosti. Domačim je več kot očitno padla koncentracija, kar so izkoristili gostje in pet minut do konca prišli na samo točko zaostanka po slabem zapiranju Cedevite Olimpije in zabijanju Izunduja, ter slabem napadu in trojki Radonjića. Vse skupaj je moral ponovno ustaviti Jurica Golemac z minuto odmora, tako da mu je za zadnjih pet minut ostala zgolj še ena. Tri minute do konca so košarkarji FMP-ja povedli s košem Nevelsa. Ljubljančani so takoj v naslednjem napadu preko Alena Hodžića odgovorili s trojko zaradi česar je Nenad Stefanović posegel po minuti odmora. Takoj po minuti odmora je Radonjić s trojko povedel FMP v vodstvo, ki ponovno ni trajalo dolgo, saj je Marcus Keene na drugi strani odgovoril z isto mero. Ljubljančani so imeli pol minute do konca napad za zmago, ki pa ga Keene ni uspešno zaključil. Takoj za tem je Marcus Keene ukradel žogo in s tem preprečil met gostom in tekmo tako odpeljal v podaljške.

Podaljšek je Cedevita Olimpija začela z nekoliko raztrgano igro in brez kakršnegakoli fokusa. Po nekaj zgrešenih metih so naredili še napako izteka napada, kar je gostom z dvema uspešnima napadoma prineslo prednost štirih točk. Navijači so se celoten podaljšek trudili dvigniti domače košarkarje, ki so se s skrajnimi napori držali v tekmi, saj so celoten podaljšek vodili gostujoči košarkarji. Minuto in pol pred koncem podaljška je pri rezultatu 81:85 Jurica Golemac vzel minuto odmora. Nekaj več kot pol minute pred koncem je Carmichael z odlično obrambo Ljubljančanom priigral napad za izenačenje, vendar priložnosti niso izkoristili. Dvajset sekund do konca je Alen Hodžić naredil nešportno osebno napako, ki so jo Beograjčani dobro izkoristili in v enem napadu dosegli tri točke. Na drugi strani je hitro zaključil Marcus Keene in Cedevito Olimpijo približal na tri točke. Tasić je po storjeni osebni napaki domačih košarkarjev zgrešil oba prosta meta, kar je zmaje obdržalo v igri za končno zmago. Jaka Blažič je znižal na točko zaostanka, po hitri osebni napaki pa je Radonjić z zadetima prostima metoma postavil končni rezultat 89:92.

Cedevita Olimpija je imela na današnji tekmi več priložnosti, ki bi nam omogočale varno vodstvo, a na žalost niso uspeli vsiliti svojega ritma. V zadnji četrtini pa se je preveč razigral kapetan gostov Marko Radonjić za katerega Ljubljančani niso imeli odgovora. Kljub težkemu porazu, ki je verjetno prišel ob najbolj nepravem času se bo treba že hitro pobrati, saj Cedevito Olimpijo že v naslednjem krogu čaka težko gostovanje v Beogradu pri Crveni Zvezdi. Zgolj dva dni po tekmi v Beogradu naše zmaje na Gran Canarii čaka še prva tekma letošnje Eurocup sezone.

Jurica Golemac, po porazu:
Čestitke FMP-ju za zmago. V drugem delu tekme so gostje spremenili obrambo, kar je pomenilo težave na naši strani. Zapravili smo lahke priložnosti, zgrešili smo odprte mete in deset prostih metov. Sezona je še dolga, s to ekipo pa se imamo še ogromno za naučiti. Če smo do zdaj mislili, da smo dobri, nas je ta tekma spustila na realna tla.

Jaka Blažič, kapetan:
Tekmo smo imeli pod nadzorom do konca tretje četrtine. Nadzorovali smo vse, poleg tega pa smo igrali čvrsto obrambo. S taktično dobro igro smo dosegali lahke koše in imeli 13 točk razlike, potem pa se je ekipa preveč sprostila. Mislili smo, da smo zmagali, a rezultat se v košarki hitro obrne. FMP ni popustil, do konca so igrali borbeno in srčno. Proti koncu tekme se je tudi nam skrhala samozavest, saj nas je preobrat šokiral. Zdaj nas čakata dve težki gostovanji, najprej v Beogradu nato prva tekma Evropskega pokala v Španiji. V naslednjih dneh imamo pred sabo še nekaj dela in upam, da smo se iz tekme še nekaj naučili.

*Edo Murić na današnji tekmi ni nastopal zaradi viroze.

instagramyoutube

Nadaljuj z branjem

Helios korak do presenečenja

Štiriindvajsetega maja smo pričakali prvo tekmo finala v Domžalah. Nasprotnik Cedevite Olimpije je bila ekipa KK Kansai Helios. Vedeli smo, da gre za...