Išči

Povzetek obračuna 4. kola Eurocupa proti Ulmu

Košarkarji Cedevite Olimpije so nekoliko izgubljeno in nezbrano pričeli srečanje in v slabih dveh minutah gostom dovolili devet točk, brez da bi sami dosegli koš, kar je razjezilo Jurico Golemca, in prisilo v to, da je vzel prvo minuto odmora. Po treh minutah so kljub zaostanku devetih točk ljubljanski košarkarji že izpolnili bonus osebnih napak, košarkarji Ulma pa so imeli na voljo še vse štiri. Po štirih minutah je prve točke iz črte prostih metov dosegel Jaka Blažič in pri rezultatu 13:2 na semafor vpisal Cedevito Olimpijo. Strelski pohod gostov se še vedno ni ustavljal in po šestih minutah in pol srečanja je bil pri rezultatu 7:23 domači trener Jurica Golemac prisiljen še v drugo minuto odmora. V celotni prvi četrtini so Ljubljančani dosegli zgolj 12 točk, nasprotnikom pa so jih dopustili kar 29. 

V drugo četrtino so zmaji vstopili bolj uspešno in po dveh minutah, po delnem izidu 8:1, prišli na zgolj deset točk zaostanka. To je prisililo gostujočega trenerja Jako Lakoviča v minuto odmora. Tudi po minuti odmora je bila agresivnost v obrambi pri Cedeviti Olimpiji visoka, to je s trojko nagradil Jaka Blažič in približal domače na sedem točk zaostanka. Pet minut pred koncem so zmaji izpeljali lep proti napad, ki ga je z zabijanjem zaključil Zach Auguste. Toda pri Ulmu so se ponovno zbrali in ušli na varnejšo prednost, ki je tri minute pred koncem prvega polčasa znašala 16 točk. Minuto in pol pred koncem prvega polčasa pa so prišli gostje iz Ulma do najvišje prednosti ob rezultatu 27:48 in prvič povedli za več kot dvajset točk. Cedevita Olimpija je uspela do konca četrtine znižati na 17 točk zaostanka in postavili končni rezultat pri 31:48.

PHOTO: KK Cedevita Olimpija

Tretjo četrtino je strelsko po minuti in pol igranja pričel Jacob Pullen s trojko. Sledila je dobra obramba v kateri so Ljubljančani prisilili Ulm v predolg napad. Na deset točk zaostanka je po treh minutah drugega polčasa z zabijanjem znižal Zach Auguste, na kar je Jaka Lakovič odreagiral z minuto odmora. V prvem napadu Ulma po minuti odmora je Jurica Golemac dobil tehnično napako, česar pa gostje niso uspeli izkoristiti, nato pa je na drugi strani Edo Murić zadel trojko in dvignil dvorano na noge. Po trojki Jake Blažiča pa so se ljubljanski zmaji približali le na pet točk zaostanka, ter z odlično obrambo v stres spravljali gostujoče košarkarje. Po trojki Jacoba Pullena in uspešni obrambi so imeli košarkarji Cedevite Olimpije met za vodstvo, ki pa ni bil uspešen. Že v naslednjem napadu je z zabijanjem, po podaji Jacoba Pullena, poskrbel Zach Auguste. Tri minute in pol do konca pa so Ljubljančani prvič na tekmi tudi povedli. Tri minute do konca je bila nad Augustom narejena nešportna osebna napaka, ki jo je Jaka Blažič pretvoril v novo trojko. Ponovno je v vodstvo minuto in pol pred koncem vrnil Alen Hodžić, ki je v protinapadu zaključil s polaganjem. Košarkarji Cedevite Olimpije so v tretji četrtini dosegli kar 31 točk, gostom pa so jih dopustili zgolj devet. Po tretji četrtini je bil rezultat 62:59 za Ljubljančane.

Tudi v zadnji četrtini so košarkarji Cedevite Olimpije začeli bolje s trojko Eda Murića. Sedem minut do konca tekme so si ljubljanski košarkarji priigrali osem točk prednosti, zato je Jaka Lakovič posegel po minuti odmora v upanju da še lahko ustavi nalet Ljubljančanov in obrne tekmo na svojo stran. Ulm, ki je bil v drugem polčasu povsem razglašen je bil v zadnji četrtini brez doseženih točk skoraj pet minut. Na zadeto trojko gostov so tudi zmaji odgovorili s trojko Melvina Ejima. V zadnjih minutah se je domačim košarkarjem malce zaustavilo in gostje so minuto in pol do konca prišli do izenačenja na 70:70. Nekaj več kot minuto do konca je Jaka Blažič z enim zadetim prostim metom zmajem vrnil vodstvo. Zadnjo minuto tekme je celotna dvorana pospremila na nogah in z energijo s tribun pomagala košarkarjem v želji po novi zmagi. Sedem sekund do konca srečanja so imeli Ljubljančani sekundo do konca napada s katerim bi že lahko odločili zmagovalca. Žal pa Melvin Ejim ni uspešno zaključil napada s težkim metom. 0,8 sekunde do konca je bila Jacobu Pullenu piskana zelo dvomljiva osebna napaka, ki je Ulmu dala možnost za zmago. Thomas Klepeisz je zadel zgolj prvi prosti met in tekma se je nadaljevala v podaljšku. 

V prvih treh minutah na žalost nismo videli koša domače Cedevite Olimpije. Na drugi strani pa je Ulm nekoliko uspešneje začel zadnji del tekme in dve minuti do konca podaljška prišel do vodstva šestih točk. Po minuti odmora, ki jo je zahteval Jurica Golemac, je Melvin Ejim strelsko odprl podaljšek za Ljubljančane. Po uspešno zaključenem napadu Ulma je na drugi strani Jacob Pullen zadel za tri ob osebni napaki in znižal na dve točki zaostanka. Toda tudi na drugi strani je Blossomgame zadel ob osebni napaki, a ga ni izkoristil. Ponovno pa je bil za tri točke uspešen Jacob Pullen. Po uspešni obrambi ob točki zaostanka ljubljanskih košarkarjev je bila na drugi strani 0,2 sekunde do konca tekme storjena osebna napaka nad Zach Augustom, ki je prvi prosti met zgrešil, z uspešnim drugim pa je izenačil rezultat in tako priigral drugi podaljšek. 

Ponovno so bolje v podaljšek vstopili gostje in si priigrali pet točk prednosti. Tri minute do konca drugega podaljška je s črte prostih metov prvi točki dosegel Edo Murić. Dve minuti do konca drugega podaljška so se košarkarji Cedevite Olimpije ob zaostanku sedmih točk znašli v težkem položaju. Minuto do konca je Jacob Pullen približal na štiri točke zaostanka. Po uspešni obrambi je Jaka Blažič hitro prenesel žogo v napadalno polovico, košarkarji Ulma pa so nad njim storili osebno napako. Z zadetima prostima metoma so se zmaji pol minute do konca podaljška približali na dve točki zaostanka. Semaj Christon je v naslednjem napadu, dvanajst sekund do konca, povišal prednost svoje ekipe na štiri. Po slabem izvajanju iz avta so se možnosti za povratek znatno zmanjšale, saj je Thomas Klepeisz zadel prosta meta in povišal na šest točk prednosti. Jaka Blažič je 6 sekund do konca podaljška ohranil še nekaj upanja za ljubljanske zmaje. Domači košarkarji so nato preveč časa porabili za osebno napako in dve sekundi do konca je Thomas Klepeisz postavil končni izid tekme 96:101. Najboljši strelec Cedevite Olimpije je bil Jaka Blažič (26), dobro pa sta mu sledila tudi Auguste (21) in Pullen (20).

Jurica Golemac, trener KK Cedevita Olimpija:
»Čestitke Ulmu za zmago. Mi tekme nismo začeli tako, kot smo se pripravili. Slabi smo bili predvsem v prvih petih minutah igre, nato pa je bilo do polčasa rezultat težko obrniti. Glede drugega polčasa igralcem ne morem ničesar očitati, saj so dali vse od sebe. Na koncu nam je zmanjkalo nekaj energije in sreče.«

Jaka Blažič, kapetan:
»To je težek poraz za nas. Tekmo smo začeli na tak način, na katerega si nismo zamislili. Načrt je bil drugačen, da smo agresivni, da ne dovolimo lahkih podaj, da poskusimo preko celega igrišča vršiti pritisk na tekmece in s tem dobiti energijo za tekmo. Oni so iz tranzicije dosegali lahke koše in naredili 17 točk razlike v prvi četrtini, kar je preveč. Ostale tri četrtine smo se vrnili in igrali tako, kot bi morali od začetka. Takrat smo porabili kar nekaj moči in v zaključek prišli nezbrani. Preveč smo se zanašali na individualne kvalitete, na koncu pa smo prišli v situacijo, ki jo je Ulm izkoristil v svojo prid.«

Edo Murić, klejtompson:
»Za nami je zelo dolga tekma. Prvi polčas so bili na igrišču samo oni, drugi polčas pa smo obrnili. Pokazali smo, kako je je treba igrati, vendar pa moramo takšno predstavo pokazati skozi vseh 40 minut. Bili smo blizu zmage, odločala je ena situacija. Vsaj videli smo, kako moramo igrati. K temu moramo strmeti vsako tekmo. Upam, da je ta tekma dobra šola za nas. Morali bi jo dobiti, ampak gremo naprej in upamo na najboljše.«

instagramyoutube

Nadaljuj z branjem

Helios korak do presenečenja

Štiriindvajsetega maja smo pričakali prvo tekmo finala v Domžalah. Nasprotnik Cedevite Olimpije je bila ekipa KK Kansai Helios. Vedeli smo, da gre za...