Išči

Povzetek obračuna 6. kroga ABA lige proti Igokei

Košarkarji Cedevite Olimpije so se v Laktaše odpravili po domači zmagi v EuroCupu sredi tedna. Zmaga v gosteh proti Igokei je izredno pomembna, saj so bili Ljubljančani v zadnjih treh krogih lige ABA poraženi in že krvavo potrebujejo zmago tudi za dvig samozavesti. 

Za Cedevito Olimpijo so tekmo začeli Radovanović, Ejim, Blažič, Keene in Auguste. Prvi napad je pripadel domačim, ki pa ga niso izkoristili. Vseeno so bili prvi, ki so dosegli koš preko Deshawna Stephensa in to ob osebni napaki Augusta. Nato so vseeno malce prevzeli pobudo ljubljanski košarkarji in po trojki Marcusa Keena, nad katerim je bila storjena še osebna napaka, povedli s petimi točkami pri rezultatu 7:12. Košarkarji Igokee so nato izenačili, toda hitro je s trojko odgovoril Melvin Ejim. Ljubljančanom se je igra malce ustavila in Igokea je prvo četrtino dobila z rezultatom 25:20.

Zabijanje Ejima proti Igokei
PHOTO: KK Igokea / Nikola Vuruna

Nekaj časa so domači v drugi četrtini še uspeli držati vodstvo, nato pa je šest minut do konca Jacob Pullen pri 34:34 izenačil rezultat. Sledila je minuta odmora domačega trenerja. Košarkarji Cedevite Olimpije so slabe štiri minute do konca prvega polčasa povedli za štiri točke, toda hitro so tudi domači košarkarji izničili prednost in ob izenačenju pri rezultatu na 44 je Jurica Golemac odreagiral z minuto odmora. Ljubljančani so si v zadnjih dveh minutah druge četrtine priigrali pet točk prednosti in četrtino dobili kar za deset točk – 23:33. 

Ljubljančani so v tretji četrtini potrebovali kar dve minuti in pol, da so prišli do prvih točk. Z dobro obrambo so počasi začeli jemati moči košarkarjem Igokee in nekaj manj kot pet minut do konca tretje četrtine se je dobra obramba začela obrestovati, ko je pričela rasti razlika. Tri minute do konca tretjega dela igre so Zmaji povedli z dvomestno prednostjo. Tudi minuta odmora, ki jo je vzel Dragan Bajić ni pomagala, saj se je tudi v nadaljevanju ljubljanska falanga z odlično igro zgolj še oddaljevala in po koncu tretje četrtine vodila kar z dvajsetimi točkami pri rezultatu 61:81. 

Zadnjo četrtino so košarkarji iz Ljubljane odprli vrhunsko z delnim izidom 0:8 in tako so povišali vodstvo na kar 28 točk razlike. Toda domači košarkarji se niso predali in po minuti odmora svojega trenerja odgovorili z delnim izidom 10:0, zato je moral z minuto odmora odreagirati tudi Jurica Golemac in umiriti svoje košarkarje. Z nekaj hitrimi protinapadi so se nekaj več kot minuto in pol pred koncem srečanja uspeli domači približati na 14 točk razlike. Zmaji do konca srečanja niso več dopustili koša svojim nasprotnikom in tako tekmo mirno pripeljali do konca. Končni rezultat je z zadetim prostim metom postavil Jaka Blažič (83:101). Najboljši posameznik na današnji tekmi je bil Melvin Ejim (22 točk, 9 skokov), dobro so se strelsko izkazali tudi Pullen in Keene (oba 19 točk), ter Auguste 16 točk. 

Ljubljanski košarkarji so tako prekinili niz porazov v regionalni ligi in se morda na ta način malce razbremenili. Na današnji tekmi so odlično popravili proste mete in so jih izvajali kar 87%, prav tako so dobro pazili na žogo in jo izgubili zgolj desetkrat. Še vedno pa ostaja vzpodbuden odstotek meta za dve točki, ki je bil tudi na današnji tekmi izjemen – 73%, prav tako met za tri točke, ki je bil danes 50%.

Jurica Golemac, trener KK Cedevita Olimpija:
»Čestitke fantom za odlično odigrano tekmo in zmago na vedno težkem gostovanju v Laktaših. Igra v obrambi nam je prinesla ta uspeh, še posebej to velja za drugi polčas, saj smo začeli igrati bolj agresivno in bolje zapirali skok. Posebej v prvi četrtini smo imeli precej težav z obrambnim skokom. Obramba ni bila slaba, slabša je bila energija na skoku. Ko smo razpoloženi v napadu, nas je zelo težko ustaviti, saj imamo zelo kvalitetne igralce, ki odlično napadajo, toda brez igre v obrambi ne bi prišli do te zmage. Igokei želim vse najboljše, mi pa gremo naprej.«

Melvin Ejim, igralec KK Cedevita Olimpija:
»Za nami je dobra tekma, na kateri smo igrali odlično. V drugi četrtini se je domačinom odprlo, zato smo morali nekoliko prilagoditi naš način igre. Igrali smo ekipno košarko, dobro skakali za odbitimi žogami in si uspeli ustvariti priložnosti za zadete mete.«

instagramyoutube

Nadaljuj z branjem

Helios korak do presenečenja

Štiriindvajsetega maja smo pričakali prvo tekmo finala v Domžalah. Nasprotnik Cedevite Olimpije je bila ekipa KK Kansai Helios. Vedeli smo, da gre za...