Išči

Povzetek obračuna 7. kroga ABA lige proti Splitu

Po turbolentnem začetku sezone v ligi ABA so Ljubljančani doma gostili ekipo Splita. Košarkarji Splita so z eno zmago na predzadnjem mestu, torej je bila domača Cedevita Olimpija velik favorit na tej tekmi sedmega kroga. Po treh zaporednih porazih je Ljubljančanom v zadnjem krogu v Laktaših pri Igokei uspelo prekiniti ta negativen niz. Zdaj pa v lovu na novo zmago doma lovijo tudi to, da še naprej ostanejo v zgornjem delu lestvice.

Tekmo so bolje pričeli košarkarji Cedevite Olimpije, predvsem po zaslugi zgrešenih odprtih metov gostov. Po začetnem delnem izidu 8:2 so z delnim izidom 5:0 košarkarji Splita prišli na točko zaostanka. Takoj zatem sta Keene in Ejim z uspešno zaključenima napadoma ponovno malce oddaljila zmaje na šest točk prednosti. Srđan Subotić je z minuto odmora poizkusil s presekanjem ritma Ljubljančanov. Tri minute do konca prve četrtine je Roko Leni Ukić že drugič na srečanju zaključil s polaganjem in dobil dodaten prosti met. Edo Murić je s sedmimi zaporednimi točkami zvišal prednost Cedevite Olimpije na 12 točk. V zadnjem napadu četrtine je Ukić znižal na devet zaostanka ob rezultatu 22:13.

Radovanović v obrambi proti Splitu
PHOTO: KK Cedevita Olimpija

Drugo četrtino so gostje iz Splita začeli z dvema uspešnima napadoma in prednost znižali na pet točk. Hitro so Ljubljančani prevzeli pobudo in z delnim izidom 6:0 ponovno ušli na prednost višjo od desetih točk. Po trojki Jacoba Pullena pet minut in pol do konca prvega polčasa so zmaji povedli za petnajst točk (35:20). Sledila je nova minuta odmora gostujočega trenerja Subotića. Tri minute in pol do konca četrtine je Jackie Carmichael, po podaji Marcusa Keena, zabil in na noge dvignil Stožice. To je ponovil še dvakrat, dve minuti do konca po podaji Melvina Ejima, ter minuto do konca po podaji Jacoba Pullena. Jaka Blažič je pol minute do konca z zadeto trojko iz kota povišal prednost na dvajset točk. Končni rezultat prvega polčasa pa je postavil Sani Čampara, tako so košarkarji Cedevite Olimpije prvi polčas dobili 47:29. Najboljši strelec Ljubljančanov v prvem delu tekme je bil Jacob Pullen z enajstimi točkami, ki je bil edini dvomesten pri zmajih. Pri gostih je bil najuspešnejši nekdanji zmaj Roko Leni Ukić z desetimi točkami.

Po dveh minutah v drugem polčasu so s petimi zaporednimi točkami Ljubljančani prišli do nove najvišje prednosti dvaindvajsetih točk. Z odlično obrambo v začetku tretje četrtine, skoraj štiri minute košarkarjem iz Splita niso pustili doseči koša iz igre. Čeprav košarkarji Cedevite Olimpije niso bili najbolj razigrani v tretji četrtini, so to nadomestili z odlično obrambo in borbenostjo, ter tako preprečili Splitu da se približa. V zadnjih dveh minutah pa so s petimi zaporednimi točkami Keena in Blažiča še malce povišali svojo prednost. Za dodatno povišanje pa je v zadnjem napadu Ljubljančanov v tretji četrtini poskrbel Edo Murić, ki je s trojko za rezultat 66:39 postavil končni rezultat treh četrtin. 

Kljub uspešnemu začetku Splita v zadnji četrtini, ki so jo odprli z zadeto trojko, so nato Ljubljančani vrnili udarec in po minuti in pol trenerja Splita Srđana Subotića prisilili v minuto odmora. Košarkarji Cedevite Olimpije, ki so v zadnjo četrtino vstopili z veliko prednostjo, so se morda v zadnji četrtini malce preveč sprostili in naredili kar nekaj napadalnih napak. Pet minut do konca se je med strelce po podaji Luke Rupnika vpisal tudi Luka Ščuka. Po odlični obrambi in ukradeni žogi pa je prednost na +27 povišal Edo Murić. Ponovno je sledilo nekaj napak in Split se je približal na 21 točk zaostanka, toda bližje jih košarkarji iz Ljubljane niso spustili. Dobro minuto in pol do konca tekme se je med strelce vpisal še Luka Rupnik, ki je po ukradeni žogi in polaganju ponovno povišal prednost na +27. Cedevita Olimpija je tekmo dobila suvereno z rezultatom 86:60.

Jurica Golemac:
»Čestitke fantom za dobro energijo. Moram reči, da se je videlo, da so bili košarkarji Splita utrujeni od zadnje tekme, hkrati pa jim je manjkalo nekaj igralcev. Za nas je pomembno, da smo se vrnili v zmagovalne tirnice, zdaj pa imamo nekaj časa za trening in pripravo na prihodnje tekme. Pohvalil bi tudi občinstvo. Ljubljančani imajo radi košarko in prepričan sem, da razumejo, da nam ne gre vedno vse po načrtih, a bomo kljub temu na igrišču pustili svoje srce.«

Edo Murić:
»Vedeli smo, da nas čaka zahtevna tekma. Zagotovo so Splitčani v tej sezoni odigrali nekaj zelo dobrih tekem, tako da smo jih morali vzeti resno. Videli smo, da nam je proti Bursi manjkalo nekaj energije in prav zato smo bili za obračun s Splitom bolj motivirani. Upravičili smo vlogo favoritov in vseh 40 minut odigrali dobro.«

instagramyoutube

Nadaljuj z branjem

Helios korak do presenečenja

Štiriindvajsetega maja smo pričakali prvo tekmo finala v Domžalah. Nasprotnik Cedevite Olimpije je bila ekipa KK Kansai Helios. Vedeli smo, da gre za...