Išči

Zmaji s sramotno predstavo do poraza na zadnji tekmi Eurocupa v letošnji sezoni

Dan pred Prešernovim dnem, so imeli košarkarji Cedevite Olimpijo na sporedu težko tekmo proti ekipi Paris Basketball. Na prvi tekmi v Stožicah smo doživeli poraz, vseeno pa smo upali na nek čudež v Parizu, ali pa morda vsaj, da bo to nova priložnost, ko bodo naši mladi košarkarji dobili priložnost za igro, da se pokažejo na mednarodnem odru.

Žalost
PHOTO: KK Cedevita Olimpija

V Parizu so tekmo začeli Blažič, Cobbs, Ščuka, Jones in Dragić. Že prve minute so pokazale kakovostno razliko med moštvoma. Po le minuti igre, je moral Zoran Martić vzeti prvo minuto odmora, saj smo zaostajali za osem točk, pri rezultatu 8:0. Po timeoutu smo gledali nepovezano igro, katero pa so bolje izkoristili košarkarji Cedevite Olimpije. V drugo polovico četrtine smo vstopili z le tremi točkami zaostanka. Žal tega ritma nismo ohranili, domači igralci so se do konca četrtine poigravali z nami. Četrtina se je končala z zaostankom šestnajstih točk pri rezultatu 32:16.

Drugih deset minut so začeli Radičević, Glas, Ščuka, Shashkov in Stewart. Tempo so še naprej narekovali košarkarji s Pariza. Po manj kot dveh minutah druge četrtine, so že prišli do vodstva dvajsetih točk. Predvsem so domačini zadevali skoraj vse mete za tri točke – po enajsti vrženih trojkah 91%. Kot sem zapisal v enem izmed prejšnjih povzetkov tekem, o črvrsti obrambi ni bilo ne duha, ne sluha. Tri minute pred koncem polčasa, so nam gostje natresli že šestinpetdeset točk! Seveda se trend rešetanja mrežice Cedevite Olimpije ni ustavil do polčasa, tako da smo po dvajsetih minutah tekme zaostajali že za osemindvajset točk. Končni rezultat sramotnega prvega polčasa je bil 64:36!

Drugi polčas je začela peterka, Cobbs, Ščuka, Stewart, Jones in Blažič. V tretji četrtini se nismo več spraševali, katera ekipa bo tekmo zmagala, temveč le, ali bo zaostanek Cedevite Olimpije višji od tridesetih točk ali ne. Spoznali smo, da ima dno pod seboj še klet (“when rock bottom, has a basement”), ko se je v tretji četrini poškodoval še Shawn Jones – upali smo le, da ni šlo za kakšno hujšo poškodbo. Na polovici tretje četrtine nas je prestrašil še udarec, ki ga je v oko dobil Blažič. Jaka je po tem udarcu odšel v slačilnico. Tri minute pred koncem tretje četrtine je pri zaostanku za petintrideset točk, Zoran Martić vzel minuto odmora. Do konca četrtine nič novega… Rezultat po koncu tridesetih minut je bil 89:49.

Zadnjo četrtino so začeli Ščuka, Radičević, Radović, Glas in Dragić. Če smo se v prejšnji četrtini spraševali o razliki tridesetih točk, smo se v zadnji morda celo o razliki petdesetih točk. Zadnja četrtina je potekala enako kot prejšnje tri. Do polovice zadnje četrtine, ko je minuto odmora vzel Zoran Martić, nam je uspelo priti na zaostanek devetinštiridesetih točk. Po te minuti odmora smo čakali le, da se tekma konča. Zaslužen poraz, predvsem zaradi pristopa igralcev. Končni rezultat je bil 119:66.

Po taki tekmi je težko pohvaliti kakšnega izmed naših igralcev. Najboljši strelec Cedevite Olimpije je bil Justin Cobbs (18 točk, 6 asistenc), sledil pa mu je Jaka Blažič (12 točk), ki od sredine tretje četrtine sploh ni igral.

Vsi naši mladi razen Filipa Horvata so stopili na parket. Največ priložnosti za igro je dobil Rok Radović (19 minut, 0 točk), malo manj je igral Luka Ščuka (19 minut, 7 točk, 3 skoki), sledila sta Glas (18 minut, 8 točk) in po sili razmer zaradi odhoda Matkovića in poškodbe Jonesa, Shashkov (17 minut, 3 točke). Zanimivo, da kljub porazu za triinpetdeset točk, na parket ni stopil Filip Horvat, če na taki tekmi ni priložnosti zanj, kdaj bo?

Prav tako je zaskrbljujoče, da sicer razvijamo mlade, najvišjo minutažo pa so imeli Cobbs (29 minut), Dragić (25 minut), Stewart (23 minut) in Blažič (20 minut), ki pa, kot sem zapisal od sredine tretje četrtine ni več stopil na parket.

Nadaljuj z branjem

Helios korak do presenečenja

Štiriindvajsetega maja smo pričakali prvo tekmo finala v Domžalah. Nasprotnik Cedevite Olimpije je bila ekipa KK Kansai Helios. Vedeli smo, da gre za...