Išči

Za zaključek leta 2023 poraz proti Megi

Zadnji dan v letu 2023 nas je čakala tekma proti mladim košarkarjem Mege, ki bodo nastopali brez Nikole Topića, ki se je vrnil v Crveno zvezdo. Seveda smo vsi želeli zmage, vendar pa nas je zanimalo predvsem kako bo odsotnost nekaj igralcev in trenerja vplivala na igro košarkarjev Cedevite Olimpije. V zadnjem času se je pojavilo veliko govoric o menjavi glavnega trenerja Simoneja Pianigianija, kar bi lahko vplivalo na osredotočenost na tekmo naših košarkarjev.

Tekmo so začeli Matković, Cobbs, Blažič, Glas in Radović. Začetek je bil zelo atraktiven z nekaj zabijanji. Na prvi televizijski timeout smo odšli s tremi točkami prednosti pri rezultatu 6:9. Po minuti odmora smo nadaljevali bolj učinkovito in prednost hitro povišali na devet točk. Z lepo rutinirano igro smo pripeljali četrtino do konca, ki se je končala tudi z udobno prednostjo devetih točk.

PHOTO: ABA Liga j.t.d. / Dragana Stjepanovic

Drugo četrtino je začela peterka Glas, Cobbs, Jones, Blažič in Stewart. Tudi drugo četrtino smo začeli dobro. S koši Cobbsa in Blažiča smo prišli do vodstva dvanajstih točk, prav zaradi tega pa je moral že po minuti in pol igre vzeti trener Mege prvo minuto odmora. Po te minuto odmora so sicer gostje dve trojki, vendar so igralci Cedevite Olimpije uspešno in rutinirano nadzorovali srečanje. Sledil je padec v igri zaradi bolj agresivne igre Mege, tako da smo v zadnjih minutah polčasa praktično izgubili vso prednost. Na odmor smo se odpravili z majhno prednostjo treh točk pri rezultatu 38:41.

V drugi polčas smo vstopili s peterko Blažič, Radović, Glas, Matković in Cobbs. Težave s konca druge četrtine so se nadaljevale v tretji četrtini. Mega je že po dveh minutah igre prišla v vodstvo, prav tako pa je kar nekaj igralcev Cedevite Olimpije imelo težave z osebnimi napakami (Radović 4, Glas in Matković 3). To nam je onemogočilo, da bi igrali agresivno obrambo, zaradi tega so igralci Mege prihajali do lahkih košev. Na polovici tretje četrtine so vodili že za deset točk. Delni rezultat 11:0 za Mego je prekinil šele Cobbs z zadetima prostima metoma. Po teh zadetih točkam smo se zbrali in s serijo 4:14 izenačili dve minuti pred koncem tretje četrtine. Četrtina se je končala z zaostankom igralcem Cedevite Olimpije za tri točke pri rezultatu 65:62.

Zadnjih deset minut tekme so začeli Blažič, Cobbs, Matković, Glas in Jones. Obe moštvi sta začeli z izmenjavami košev, je pa Matković že hitro dobil četrto osebno napako, kar je pomenilo dodatno težavo za Cedevito Olimpijo. Mega je nadaljevala z dobro igro in nadzirala potek tekme. Včasih je izgledalo, da so igralci Mege veliko bolj izkušeni kot naši igralci, saj so igrali z veliko mere samozavesti. Štiri minute pred koncem tekme je Cedevita Olimpija zaostajala za šest točk pri rezultatu 79:73. Domači so zvišali prednost celo na deset točk. Dve minuti pred koncem sta s petimi osebnimi napakami zaključila tekmo najprej Jones, nato Cobbs, ki si je pri osebni napaki prislužil še tehnično napako, to pa je zapečatilo usodo Ljubljančanov. Zadnji dan leta, nam je prinesel četrti poraz v ligi ABA. Rezultat je bil 97:86.

Leto 2023 zaključujemo s porazom, govoricah o novem trenerju in s trinajstimi porazi v Eurocupu. Lahko bi ponovno poudaril, da sta Glas (10 točk v 25 minutah) in Radović (2 točki v 16 minutah) dobila priložnost za igro, vendar pomočniku trenerja Turchettu ni ostalo kaj drugega, ker je imel na voljo poleg dveh mladincev in poškodovanega Shaskhova le sedem igralcev. Cobbs bi verjetno odigral 39 minut (dobil je 50 sekund počitka v tretji četrtini), če si ne bi prislužil petih osebnih napak. Prvi strelec Cedevite Olimpije je bil Cobbs (22 točk, 9 asistenc), sledil mu je Blažič (18 točk). Upajmo, da bomo v 2024 naredili nekaj korakov v pravo smer že v sezoni 23/24, če ne bomo že od začetka Januarja le čakali na novo sezono.

Nadaljuj z branjem

Helios korak do presenečenja

Štiriindvajsetega maja smo pričakali prvo tekmo finala v Domžalah. Nasprotnik Cedevite Olimpije je bila ekipa KK Kansai Helios. Vedeli smo, da gre za...