Išči

Obrambna in napadalna učinkovitost ekip v Eurocupu

Polovica Eurocupa je za nami. V skupini A, kjer igra Cedevita Olimpija, vodi Joventut Badalona s šestimi zmagami in tremi porazi, enak izkupiček ima ekipa JL Bourg en Bresse. V skupini B na vrhu najdemo Turk Telekom iz Ankare ter Gran Canario, obe ekipi sta zbrali 7 zmag in 2 poraza. Zanimalo nas je, ali lahko s pomočjo napredne statistike ugotovimo, ali je dosedanjim uspehom vodilnih ekip več pripomogla obramba ali napad ter kako so se ekipe v povprečju odrezale po posameznih četrtinah.

Poznamo veliko mer napredne statistike, skozi katere želimo najti razloge, zakaj gre nekateri ekipi (ali igralcu) dobro in zakaj drugi slabo. Nekaj jih je zbranih in razloženih TUKAJ. Med njimi sta dve, ki sta v statističnih košarkarskih krogih zelo popularni, obrambna (angl. defensive efficiency, Def. Eff.) in napadalna učinkovitost (angl. offensive efficiency, Off. Eff.). Ti dve meri povesta, koliko točk je ekipa prejela na 100 posesti. Povedano drugače, če dobljeno številko delimo s 100, dobimo povprečno število prejetih oziroma danih točk na posest. Pri napadalni učinkovitosti je torej za ekipo bolje, če je številka visoka, pri obrambni pa če je številka nižja.

Preverili smo, kako učinkovite so bile ekipe Eurocupa do sedaj v tej sezoni. Rezultati so prikazani v spodnjih dveh tabelah. Prva prikazuje učinkovitosti ekip v skupini A, druga pa ekip v skupini B. Za vsako ekipo smo izmerili skupno obrambno in napadalno učinkovitost (stolpca Total), poleg tega pa še za vsako izmed štirih četrtin posebej (Q1, Q2, Q3 in Q4).

Najboljše ekipe igrajo najboljši napad, najslabše pa najslabšo obrambo

Najučinkovitejši napad v tekmovanju imata Turk Telekom Ankara ter Joventut Badalona. Ti dve ekipe sta vodilni v svojih skupinah, sledita Gran Canaria, ki jo vodi Jaka Lakovič, in Bourg en Bresse, drugi ekipi po napadalni učinkovitosti. V obeh skupinah sta torej prvi dve ekipi napadalno najučinkovitejši, kar kaže na to, da je v tem tekmovanju potrebno igrati vrhunski napad, če želiš biti v samem vrhu.

Najmanj učinkovit napad v skupini A igra Umana Reyer iz Benetk, ki se nahaja že na 3. mestu lestvice, sicer s petimi zmagami, kar je enako kot vse ekipe do 6. mesta, in zgolj z zmago več kot 7. in 8. ekipa skupine. Razlog za to je odlična obramba, saj igralci Benetk prejemajo zgolj 1,02 točki na posest nasprotnika. Najslabšo obrambo v skupini A igra Cedevita Olimpija z 1,20 prejete točke na posest, ki je pred trenutno zadnjim mestom ne reši niti solidna učinkovitost v napadu (5. v skupini). Podoben razlog za slabe predstave ima tudi predzadnja ekipa skupine Cluj.

V skupini B se zdi, da Dolomiti Energia Trento in Slask Wroclaw po kvaliteti zaostajata za ostalimi ekipami. Po napadalni učinkovitosti sta daleč zadaj za nasprotniki, ne le v svoji skupini ampak nasploh v tekmovanju. Tudi njuna obramba je slaba, Trento igra najslabšo v skupini, a še vedno boljšo kot Cedevita Olimpija, od Slaska pa sta bili v tem segmentu slabša še Promitheas Patras in Veolia Towers Hamburg, za katerega igra Slovenec Žiga Samar.

Cedevita Olimpija se napadalno zbudi v drugem polčasu

Če smo prej pohvalili obrambo ekipe Umana Reyer, pa lahko z opazovanjem statistike po četrtinah vidimo, da so tekme začenjali z zelo trdno obrambo (obrambna učinkovitost 92,20 v prvi četrtini), a nato padali iz četrtine v četrtino (druga četrtina 95,93, tretja 102,11 in četrta zgolj 119,45). Po drugi strani pa je Germani Brescia obrambo bistveno bolje odigrala v drugem polčasu. Poleg Brescie sta v skupina A zgolj še Prometey in Bursa v zadnjih četrtinah odigrala boljšo obrambo, kot v povprečju skozi tekme, ostale ekipe pa so obrambno popustile. Drugače je pri napadu, saj so vse ekipe skupine A, razen Joventut in Lietkabelis, proti koncu tekme odigrale učinkovitejši napad.

Če podrobneje pogledamo statistiko Cedevite Olimpije, vidimo, da je bil do sedaj največji problem obramba v prvih in zadnjih četrtinah, v napadu pa so v povprečju imeli slabše 2. četrtine. Po odmoru so napadalno začeli igrati precej bolj učinkovito, saj so tako v 3. kot v 4. četrtini druga najbolj učinkovita ekipa.

Kot že omenjeno, Budućnost igra najboljšo obrambo v tekmovanju, a se nahajajo na zgolj 5. mestu v skupini B. Vse kaže, da je razlog v tem, da je njihov napad padal iz četrtine v četrtino, v zadnji je bil celo najmanj učinkovit med ekipami v njihovi skupini. Izpostavimo še učinkovitosti treh novincev v tekmovanju – Parisa, Hapoel Tel Aviva in Londona. Prvi in drugi so pozitivno presenečenje sezone, saj se ekipi nahajata na 3. in 4. mestu skupine. Hapoel je celo edina ekipa skupine, ki je nadpovprečno učinkovita tako v obrambi kot v napadu, v skupini A pa sta takšni še Joventut in Brescia. Največji problem Izraelcev je obramba na začetku tekme, saj so v prvih četrtinah v povprečju prejemali 1,18 točke na posest. Prav nasprotno pa je Paris začenjal z granitno obrambo, čeprav na račun slabšega napada, ki pa ga je popravil v kasnejših delih tekem. Očitno se jim je to v dosedanjem poteku sezone obrestovalo, saj so skupaj zbrali 6 zmag. Pri Londonu bi izpostavili njihove zadnje četrtine. Takrat so igrali bistveno boljše kot v prvih treh periodah, kar je verjetno glavni razlog, da so pred tremi ekipami v skupini. Morda se jim obrestuje, da so pred sezono pripeljali nekaj zelo izkušenih igralcev, kot so Tomislav Zubčić, Sam Dekker, Kosta Koufos in Vojtech Hruban.

Čeprav te številke kažejo določene trende v igrah ekip Eurocupa, pa je potrebno vso statistiko jemati z rezervo. Vsaka tekma je zgodba zase, na vsako tekmo vpliva veliko različnih dejavnikov. Če bi neka ekipa odigrala eno tekmo res vrhunsko, bi to vplivalo na izračun napadalne in obrambne učinkovitosti, prav tako če bi eno tekmo odigrala precej pod svojim povprečjem. Lep primer je naša Cedevita Olimpija, ki je na dnu predvsem zaradi tekem, ki jih je odigrala brez kopice nosilcev. Če bo ekipa ostala vsaj toliko kompletna, kot je trenutno, jo lahko tudi po teh statističnih kazalcih, vsaj po mojem mnenju, pričakujemo precej višje.

Nadaljuj z branjem

Štirje faktorji

Eurocup in doprinos igralcev Cedevite Olimpije skozi številke štirih faktorjev Drugi reprezentančni premor je Cedevita Olimpija v Eurocupu pričakala...