Išči

Kinder (no) bueno

Predvajaj epizodo

Virtus Bologna

Ni skrivnost, da naši zmaji že lep čas ne bruhajo ognja. Nahajajo se v seriji treh zaporednih porazov in očitno tudi reprezentančna pavza ni pomagala da se strnejo vrste in v nedeljo je v ABA ligi sledil še nepričakovan poraz doma proti zadnjeuvrščenemu Zadru.

Tudi v Eurocupu je Olimpija po zelo dobrem začetku in dveh zmagah v prvih dveh kolih nadaljevala s tremi porazi, tokrat pa v Ljubljano prihaja eden izmed glavnih favoritov za končni naslov v tem tekmovanju, Virtus Bologna, tako da zmaje čaka težko delo za prekinitev serije porazov in za »mir v hiši.«

Virtus zaenkrat ne igra najbolj prepričljivo in precej nihajo v svojih predstavah, ampak že od samega začetka tekmovanja imajo precej težav s poškodbami in praktično še niso odigrali tekme v polni zasedbi. Tudi na tekmi proti Cedeviti Olimpiji zagotovo ne bodo nastopili v kompletmi zasedbi, ampak ekipa ima ogromno širine in vseeno v tekmo vstopa v vlogi favorita.

PHOTO: KK Cedevita Olimpija

Roster

TRENER: Sergio Scariolo
PG: Miloš Teodosić / Ty-Shon Alexander / Niccolo Mannion / Michele Ruzzier
SG: Marco Belinelli / Alessandro Pajola / Marco Ceron
SF: Kyle Weems / Isaia Cordinier / Awudu Abass
PF: Kevin Hervey / Ekpe Udoh / Amar Alibegović
C: Mam Jaiteh / Amadeo Tesitorri / Jakarr Sampson

Igra v napadu

Virtus igra zelo hitro in za oko lepo košarko. Veliko iščejo priložnosti za lahke točke iz protinapadov, veliko je vtekanj in gibanja brez žoge in imajo zelo dobro razmerje med meti z razdalje in igro po globini. Statistično igrajo celo najhitreje v Eurocupu in imajo 77.8 posesti na tekmo (Cedevita Olimpija je na 9. mestu z 73.6 posestmi na tekmo).

Prav tako imajo v napadu precej širine in niso odvisni od enega ali dveh igralcev. Z izjemo centrov lahko vsi ostali igralci zadevajo tudi za tri točke in takšne ekipe ni enostavno braniti. Žoga v napadu lepo kroži, iščejo odprtega igralca in najboljši met ter čakajo na kakšno manjšo napako obrambe. Kar 30.2 % njihovih posesti se zaključi z asistenco in tudi po številu asistenc na tekmo so med najboljšimi v Eurocupu.

Ko pa teče »voda v grlo« in potrebujejo igralca, ki bi prevzel odgovornost v svoje roke pa tu največkrat v ospredje stopita Miloš Teodosić in Marco Belinelli. Mislim da ni potrebno predstavljati obeh igralcev, saj sta poznana vsem ljubiteljem košarke in vsi vemo za kakšna igralca gre. Odlično sezono ima zaenkrat tudi Kyle Weems, ki je s povprečjem 17.8 točk na tekmo celo najboljši strelec italijanske lige.

Igra v obrambi

Virtus ima v svojih vrstah tudi kar nekaj solidnih obrambnih igralcev, ampak vseeno kot ekipa dajejo večji poudarek na napad kot obrambo. V večini obrambnih parametrov so v spodnji polovici Eurocupa.

Na splošno v obrambi igrajo precej mehko in dovoljujejo kar nekaj lahkih metov in točk. Predvsem puščajo veliko prostora za mete za tri točke, sploh ko sta na parketu skupaj Teodosić in Belinelli, se njihova obramba lahko kar hitro razpade.

Slabo skačejo in nasprotnikom dovolijo precej napadalnih skokov, kar bo Cedevita Olimpija morala izkoristiti, če želi upati na zmago.

Ključi za zmago

  • Igrati kot ekipa
  • Vse preveč je individualnih akcij in s takšno igro se proti na papirju boljšemu nasprotniku dolgoročno ne more parirati. Potrebno bo igrati kolektivno in z več borbe, kar vsi pogrešamo že večji del letošnje sezone.

  • Paziti, da se Teodosić in Belinelli ne razigrata
  • Če se odpre enemu ali drugemu v napadu potem bo razigrana tudi celotna ekipa Virtusa in glavni poudarek mora biti na omenjenih dveh igralcih, ne sme pa se zanemariti tudi ostale.

  • Tranzicijska obramba
  • Virtus veliko išče točke iz protinapadov in potrebno se bo hitro vračati nazaj v obrambo. Teodosić in Belinelli si brez čakanja privoščita tudi hiter met za tri točke v tranziciji.

  • Paziti na “off-ball” gibanje Kylea Weemsa
  • Tudi nanj bo potrebno biti pozoren, saj ima odličen občutek v igri brez žoge in redno vteka v prazen prostor in teče v protinapade.

  • Skok
  • Virtus slabo zapira in skače, tu bo Olimpija z Omićem na čelu morala biti gospodar.

instagramyoutube

Več iz rubrike

Napovedi tekem