Išči

Košarkarska žurka

Predvajaj epizodo

Bursaspor

Po neverjetni predstavi Zmajev na tekmi proti Turk Telekomu, je dan kasneje v Beogradu sledil obračun Partizana, ter prav tako še ene turške ekipe, Bursaspor. Tekma, ki nam je “dala” naslednjega tekmeca v končnici je bila od samega začetka dalje zelo fizična in izredno napeta. Kot je bilo že v zadnji podcast epizodi Blokade omenjeno bi se lahko potencialno pogovarjali tudi o oznaki “tekma sezone”, namreč zmagovalec obračuna je bil odločen šele po odigranem podaljšku.

Bursaspor je tako pred 20.000 navijači šokiral Partizan, in poskrbel za neverjetno presenečenje letošnje sezone. Nam, navijačem Cedevita Olimpija se je takoj po tekmi na obrazu izrisal velik nasmešek, ker je bilo ob zmagi Turkov jasno, da končnica Eurocupa (zaenkrat) ostaja doma. Vsi navijači trenutno deskamo na norem valu evforije, saj je bila večina kart zelenega ringa stoženske lepotice prodanih že tekom noči. Arena je bila uradno razprodana že dva dni pred obračunom, to pa se je nazadnje zgodilo 23. februarja 2011.

Jutri nas čaka izjemen košarkarski večer. Turška Bursaspor namreč ni naivna ekipa in jim je potrebno izkazati maksimalno spoštovanje. V zadnjem obdobju so v norem naletu, zato bodo morali Zmaji v obračun stopiti suvereno predvsem pa izredno zbrano. Letos smo se s Turki dvakrat že pomerili. Prvo tekmo smo izgubili z rezultatom 93 : 84, vendar smo se na povratnem obračunu maščevali z dvojno dozo in na koncu slavili s 103 : 86.

PHOTO: KK Cedevita Olimpija

Roster

TRENER: Dušan Alimpijević
PG: Derek Needham / Omet Utku Al
SG: Andrew Andrews / Birkan Batuk
SF: Onuralp Bitim / John Holland
PF: David Dudzinski / Metin Turen / Tolga Gecim
C: Kevarrius Hayes

Igra v napadu

Bursaspor načeloma igra počasnejšo košarko in zanimivo bo videti katera ekipa bo uspela vsiliti svoj ritem igre, kajti Cedeviti Olimpiji bolj odgovarja hitrejša košarka. Poleg počasnejše košarke pa je njihov zaščitni znak tudi to, da ne delajo veliko napak in da ne izgubljajo žog po nepotrebnem. 

V napadu se ekipa Bursasporja vsekakor najbolj zanaša na njihove branilce, ki premorejo ogromno individualne kvalitete. Tu bi izpostavil predvsem Andrewa Andrewsa, ki je že velikokrat dokazal, da je izjemno kvaliteten igralec, katerega ni strah prevzeti odgovornosti. 

Poleg njega pa sta tu še Derek Needham in Onuralp Bitim, ki prav tako v zadnjem obdobju igrata v odlični formi. S prihodom Johna Hollanda pa so pridobili še enega napadalno zelo kvalitetnega košarkarja, kateremu se ne sme dovoliti da se razigra. 

Kvaliteta Bursaspora je tudi, da sta David Dudzinski in Metin Turen kot dva visoka igralca zelo nevarna pri metu za tri točke. Kar nekaj časa preživita tudi skupaj na igrišču in takrat je v raketi veliko prostora za prodore branilcev. Tudi kot ekipa Bursaspor statistično sodi med tiste, ki za tri točke meče zelo natančno in na to bo potrebno biti pozoren.

Igra v obrambi

Statistično gledano je obramba Bursasporja med slabšimi v Eurocupu, ampak nenazadnje se je že na tekmi proti Partizanu videlo, da zna statistika tu pokazati napačno sliko. Proti Partizanu so pokazali veliko discipline v obrambi in odlično omejili glavne napadalne opcije Partizana. Olimpija ima vsekakor več širine v napadu in zanimivo bo videti kakšno obrambno taktiko bo tokrat pripravil Alimpijević

V Kevarriusu Hayesu ima Bursaspor odličnega rim protectorja, ki zna zapreti zračni prostor okoli obroča. Krasi ga odličen občutek za blokade, včasih pa je dovolj samo njegova prezenca v raketi in nasprotniku ni enostavno zaključevati ko je on v bližini obroča. 

Tudi na zunanjih položajih pa imajo kar nekaj igralcev, ki znajo več kot korektno odigrati v obrambi. Kljub temu, da statistika govori o slabi obrambi se jaz na to vsekakor ne bi zanašal in njihove obrambe ne bi preveč podcenjeval.

Ključi za zmago

    • Omejiti Andrewa Andrewsa

On je motor te ekipe in vsekakor bi glavna naloga morala biti, da se ga čim bolj odreže iz igre.

    • Vsiliti svoj ritem igre

Kot rečeno, Olimpiji bolj ustreza hitrejši medtem ko Bursasporju počasnejši ritem. Cilj Olimpije mora biti tekma na več posesti, veter v krila pa jim mora dati tudi polna stožiška dvorana.

    • Met za tri točke

Met z razdalje bi znal biti na tej tekmi zelo pomemben faktor. Pri Bursasporju z izjemo Hayesa lahko vsi zadevajo od daleč in košarkarji Cedevite Olimpije jim ne smejo dovoliti preveč neoviranih metov.

Debata za jutrišnjo Eurocup tekmo pa že poteka tudi na našem košarkarskem Forumu Podcast Blokada.
Če ob poslušanju in branju uživate in menite, da smo na pravi poti dvigovanja kvalitete vsebin slovenske košarke na še višjo raven, bo vaša pomoč več kot dobrodošla. Donacije krijejo stroške domene, gostovanja, nadgradnjo opreme tudi nagradne igre, itd.

Debata za jutrišnjo Eurocup tekmo pa že poteka tudi na našem košarkarskem Forumu Podcast Blokada.

Če ob poslušanju in branju uživate in menite, da smo na pravi poti dvigovanja kvalitete vsebin slovenske košarke na še višjo raven, bo vaša pomoč več kot dobrodošla. Donacije krijejo stroške domene, gostovanja, nadgradnjo opreme tudi nagradne igre, itd.

Več iz rubrike

Napovedi tekem