Išči

Lov na evropski hat-trick

Predvajaj epizodo
Jaka Blažič vs Bursaspor

Frutti Extra Bursaspor

Tretje kolo v Eurocupu prinaša še tretjega tekmeca s katerim se je Cedevita Olimpija v tem tekmovanju pomerila že v prejšnji sezoni. Lani je Cedevita Olimpija obe tekmi prepričljivo dobila in sicer z rezultatoma 104-88 in 97-80, kljub temu da sta se obe tekmi igrali v Turčiji. 

V letošnji sezoni Eurocupa ima po dveh kolih Bursaspor eno zmago in en poraz; v prvem kolu so doma z 101-83 izgubili proti Virtusu, v drugem pa kar malce presenetljivo z 70-62 v gosteh premagali Venezio. Začetek turškega prvenstva jim zaenkrat ne gre povsem po načrtih, saj imajo po šestih odigranih tekmah na kontu dve zmagi in štiri poraze, ena od dveh zmag pa je bila proti favoriziranemu Fenerbahčeju tako da se Bursasporja na njihovem igrišču nikakor ne sme podcenjevati.

Jaka Blažič vs Bursaspor
PHOTO: KK Cedevita Olimpija

Roster

TRENER: Dušan Alimpijević
PG: Derek Needham / Omer Utku Al
SG: Allerik Freeman / Andrew Andrews
SF: Anthony Brown / Onuralp Bitim / Birkan Batuk
PF: Dave Dudzinski / Metin Turen
C: Kevarrius Hayes / Egemen Guven

Igra v napadu

Bursaspor ima v napadu kar precej opcij in niso odvisni samo od enega igralca. Mogoče tu nekoliko izstopa Allerik Freeman, ki ima po mojem mnenju potencial tudi za najboljšega strelca tega tekmovanja. Odličen scorer in ko se razigra ga je izjemno težko ustaviti. Letos je bil na vseh tekmah dvomesten in nanj bodo igralci Cedevite Olimpije morali biti še posebej pozorni.

Vlogo glavnega playmakerja in igralca, ki povezuje ekipo ima Derek Needham, ki je zadnja leta nastopal za Mornar. Derek zna razigrati ekipo, kot tudi pogledati proti košu in tudi njegovih napadalnih kvalitet se ne sme podcenjevati. 

Na krilnih položajih in položaju krilnega centra imajo načeloma igralce, ki lahko igrajo s hrbtom proti košu kot tudi širijo raketo in zadevajo za tri točke. 

Igrajo precej hitro košarko in iščejo priložnosti za točke iz protinapadov. Predvsem Needham, Freeman in Andrews so igralci, ki radi potegnejo v kontro in iščejo zaključke tudi z meti za tri točke. 

Veliko se poslužujejo tudi pick & roll igre z Kevarriusom Hayesom, ki ima v raketi precej prostora saj so ostali igralci večino časa razporejeni za črto za tri točke. 

Potrebno pa je tudi omeniti, da je za Bursaspor v petek podpisal Anthony Brown, ki je lani zelo dobro igral za Metropolitans in v povprečju dosegal 13.6 točk, 4.7 skoka in 2.3 asistence na tekmo. V ekipi pa je zamenjal Dragana Milosavljevića, ki se ni najbolje znašel v ekipi.

Igra v obrambi

Bursaspor je na prejšnjih tekmah kar veliko igral z nižjo postavo in tremi branilci na parketu, kar pa ima svoje slabosti v obrambi. Predvsem na položaju krila so precej nizki in tu pričakujem, da bo Cedevita Olimpija iskala Ejima pod košem, ki bi moral kaznovati razliko v moči in višini. 

Tudi na položaju organizatorja igre so za moderno košarko zelo nizki, saj Derek Needham in Omer Utku Al, ki večino časa preigrata na tem položaju v višino merita le 180 in 181 centimetrov. To bi znal biti precej ugoden matchup za Marcusa Keena, ki je na zadnjih tekmah pokazal dobro napadalno formo. 

Na branilskih položajih igrajo precej slabo obrambo in ko nasprotniku enkrat uspe prebiti prvo linijo, naletijo na Kevarriusa Hayesa, ki velja za odličnega »rim protectorja«, tega pa v tej sezoni zaenkrat še ni dokazal in zaenkrat obramba pod košem še ni na najvišjem nivoju.  

Ključi za zmago

  • Ne dovoliti da se razigra Allerik Freeman
  • Kot rečeno, Bursaspor ima veliko napadalnih opcij ampak Freeman je tista glavna in prav nanj bo Cedevita Olimpija morala še posebej paziti.

  • Prisiliti Dereka Needhama da odda žogo
  • Dosti boljši v igri z žogo v roki kot brez nje in tudi zadolžen za razigravanje celotne ekipe, tako da je zelo zaželeno da se ga odreže od žoge.

  • Ne dovoliti lahkih točk iz protinapadov
  • Tudi to bo zelo pomembna naloga. Branilci Bursasporja se ne smejo razleteti po igrišču, sploh na domačem terenu in potrebno bo zaustaviti te njihove protinapade.

  • Skok, skok, skok…
  • Spet poudarjam skok. Proti Gran Canarii in Bourgu se je zaradi odličnega meta za 3 točke na koncu tekma končala z zmago, ampak težko bo takšne procente meta držati skozi celotno sezono in ne sme se nasprotniku še enkrat dovoliti toliko skokov v napadu.

instagramyoutube

Več iz rubrike

Napovedi tekem