Išči

Obisk pri slovenskem duetu

Predvajaj epizodo

Valencia

Osmi krog v Eurocupu prinaša novo gostovanje in še eno težko tekmo. Zmaji namreč odhajajo v Španijo, natančneje v Valencio, kjer gostujejo pri ekipi, ki sodi v ožji krog favoritov za končni naslov. In vsekakor Cedevite Olimpije ne čaka nič kaj lahka naloga za prekinitev serije petih zaporednih porazov v Eurocupu.

Zaenkrat Valencia še ni pokazala vsega v letošnji sezoni in imajo v svoji igri še ogromno rezerv, pozna pa se jim tudi da imajo že večji del letošnje sezone kar nekaj težav s poškodbami in da še niso zaigrali tekme v polni postavi. Še vedno pa imajo v svoji ekipi ogromno širine in kvalitete in ji na tej tekmi pripada vloga favorita.

V preteklih sezonah so ekipe redko zmagovale v La Fonteti, letos pa si je Valencia na domačem terenu privoščila že šest porazov na desetih tekmah kar je kar malce presenetljiv podatek. Tudi v zadnjem kolu španskega prvenstva so doma izgubili proti Breoganu z rezultatom 97-98, Breogan pa je na začetku 4. četrtine vodil tudi za 28 točk. Valencia je v zadnji četrtini sicer dosegla kar 47 (!!) točk, a to vseeno ni bilo dovolj za preobrat, so pa pokazali da so ekipa, ki se ne glede na rezultat ne bo predala in bo igrala do zadnje sekunde.

PHOTO: Miguel Angel Polo // Valencia

Roster

TRENER: Joan Penarroya
PG: Sam Van Rossom / Nenad Dimitrijević / Guillem Ferrando
SG: Klemen Prepelič / Martin Hermannsson / Millan Jimenez
SF: Xabi Lopez Arostegui / Josep Puerto / Freds Bagatskis
PF: Louis Labeyrie / Jasiel Rivero / Victor Claver
C: Bojan Dubljević / Mike Tobey / Jaime Pradila

Igra v napadu

Valencia v napadu igra tipično špansko košarko, ki je zelo pametna in kombinatorna ter hkrati zelo učinkovita. Če samo pogledamo napredno statistiko in offensive rating, ki nam pove število točk, ki jih ekipa dosega na 100 posesti, lahko opazimo, da je v tem elementu Valencia najboljša ekipa v Eurocupu.

Veliko mečejo za tri točke in prav vsi igralci lahko zadevajo tudi od daleč. Žoga lepo kroži in iščejo lepo priložnost za met, v Dubljeviću, Riveru in Pradili pa imajo tudi tri igralce, ki znajo odlično odigrati tudi blizu obroča.

Van Rossom in Hermannsson sta igralca, ki sta zadolžena za organizacijo igre in oba svojo vlogo opravljata odlično in na visokem nivoju. Strelske kakovosti Klemna Prepelića in kvalitete Bojana Dubljevića pa tudi zelo dobro poznamo in prav ta dva igralca sta v napadu najnevarnejša za koš nasprotnika, čeprav še kar nekaj drugih igralcev v povprečju dosega med 8 in 12 točk.

Igrajo s precej energije in zelo radi hodijo na skoke v napadu, tako da bo tu potrebno zapirati vse igralce. Sploh krilna igralca – Lopez Arostegui in Puerto – imata odličen občutek za skok iz »druge vrste« in lahko pobereta kar nekaj žog.

Igra v obrambi

Ko sem v uvodu govoril, da Valencia še ni pokazala vsega in da ima še veliko rezerv, sem mislim predvsem na obrambo. Na tem delu igrišča Valencia zaenkrat igra toplo-hladno in imajo dobre in slabe tekme. Proti Breoganu za vikend so igrali zelo slabo v obrambi in dovolili preveč lahkih metov od blizu in daleč.

Ne igrajo najbolj agresivno v obrambi in redko prisilijo nasprotnika v napake ter imajo med vsemi ekipami v Eurocupu najmanjše število ukradenih žog na tekmo. Povprečno ukradejo le 4,2 žogi na tekmo, kar je za tako odlično ekipo bistveno premalo.

Imajo v svojih vrstah nekaj individualno dobrih obrambnih igralcev, sploh Lopez Arostegui, Labeyrie in Rivero znajo odigrati dobro v obrambi, prav tako pa tudi še vedno poškodovani Claver, ki bo (ko se vrne) zagotovo dvignil igro na tej polovici igrišča.

Ključi za zmago

  • Dobra obrambna predstava
  • Tu ni potrebe, da se odkriva topla voda. Valencia je napadalno zelo učinkovita in brez dobre predstave v obrambi, bodo možnosti za zmago Olimpije bistveno manjše. Kljub temu, da ima tudi Olimpija kar nekaj napadalne kvalitete ne bi bilo najbolj pametno na tako težkem gostovanju iti v »napucavanje.«

  • Ne dovoli, da se razigrata Prepelič in Dubljević
  • Dobro vemo kaj je sposoben narediti Prepelič ko je v ritmu, podobno pa velja tudi za Dubljevića, ki lahko poentira znotraj in zunaj črte za tri točke. Potrebno bo paziti tudi na ostale igralce, ampak omenjena dva igralca sta po mojem mnenju tista glavna scorerja pri Valencii.

  • Pametno v napadu
  • Potrebno bo najti neko ravnotežje med igro po globini in metom za tri točke, kajti Valencia ima malenkost slabšo obrambo okoli obroča in tu bo potrebno poskusiti s prodori ali pa podajami na visoke igralce razbiti obrambo Valencie. Posledično pa bi se s tem odprlo tudi več prostora za mete z razdalje.

instagramyoutube

Več iz rubrike

Napovedi tekem