Išči

Prva domača evropska tekma

Predvajaj epizodo
Kapetan v prodoru proti Bourgu

JL Bourg

Tudi v drugem kolu Eurocupa Zmaje čaka znan tekmec s katerim so se pomerili že v lanski sezoni – JL Bourg. Lani je Cedevita Olimpija zmagala obe tekmi, ampak Bourg je precej spremenil ekipo in zamenjali so vse tujce iz prejšnje sezone tako da »Zmaje« tokrat čaka povsem drugačen nasprotnik kot v lanski sezoni. 

Kapetan v prodoru proti Bourgu
PHOTO: KK Cedevita Olimpija

Roster

TRENER: Laurent Legname
PG: Axel Julien / Hugo Benitez
SG: Rasheed Sulaimon / C.J. Harris / Corentin Falcoz
SF: Maxime Courby / Maxime Roos / Hugo Cosse
PF: Pierre Pelos / Hayden Dalton
C: Eric Mika / JaCorey Williams / Alexandre Chassang

Igra v napadu

Bourg na začetku sezone ne kaže najboljše napadalne forme. V Francoskem prvenstvu po petih tekmah v povprečju dosegajo le 67.4 točk in tudi na prvi tekmi v Eurocupu so se ustavili na precej nizkem rezultatu in doma proti Venezii izgubili z 62-73.

Predvsem se jim tu pozna odsotnost C.J. Harrisa, ki bi zagotovo bil med boljšimi strelci te ekipe, na zadnjih tekmah pa jim je manjkal tudi Maxime Courby, še en pomemben role player.

V napadu igrajo precej počasi, žogo imata veliko časa v rokah Axel Julien ali Hugo Benitez, ki poskušata povezati ekipo in dati kakšno uporabno podajo ampak zaenkrat jima ta naloga ne uspeva najbolje. 

Največje breme ima v napadu Rasheed Sulaimon, ki je eden redkih igralcev v tej ekipi, ki si zna tudi sam skreirati met in gre lahko ob dobrem dnevu v visoke dvomestne številke. Vsi ostali igralci napadalno niso tako raznoliki in precej omejeni na odprte mete/zicerje.

Na krilnih položajih so vsi igralci podobnih karakteristik – fizično ne najmočnejši, lahko zadenejo za tri točke in imajo odličen občutek za vtekanja. Vsi precej slabi z žogo v roki in proti čvrstejši obrambi lahko hitro pridejo v težave.

Tudi centri so si po profilih precej podobni. Zelo mobilni, močnejši bližje obroču in ne najboljši pri metih izven rakete. Ne sme se podcenjevati meta iz polrazdalje Chassanga in energije, ki jo na igrišče prinaša Williams, ki lahko s skoki v napadu tudi poskrbi za številne druge napade.

Igra v obrambi

Ekipe iz Francoske lige so velikokrat atletsko zelo dominantne napram ostalim ekipam, ampak Bourg ne sodi med te ekipe. Predvsem na zunanjih položajih jim manjka precej atleticizma in kar lahko bolj prodorni igralci hitro kaznujejo.

Na krilnih položajih imajo igralce z odlično dolžino in hitrimi rokami, ki lahko presekajo številne podaje in ukradejo kar nekaj žog. Tu bo potrebno biti pazljiv. 

Pod košem podobno kot na zunanjih položajih, jim manjka kakšen centimeter kot tudi boljši rim protector. V kolikor se prebije prva linija obramba (kar načeloma ne bi smela biti prevelika težava), pod košem ni igralca, ki bi oviral ali blokiral polaganja nasprotnikov.  

Ključi za zmago

  • Ne dovoli da se razigra Rasheed Sulaimon
  • Njihov z naskokom najbolj nadarjen napadalec, ki ne sme dobiti veliko prostora v napadu

  • Dobro pazi na krilne igralce
  • Roos, Pelos in Dalton se dobro gibljejo brez žoge, vsi imajo zelo dober občutek za vtekanja kot tudi met za 3 točke tako, da se jim ne sme dati preveč svobode.

  • Kontroliranje rakete
  • Eden glavnih ciljev mora biti, da Cedevita Olimpija dobi dvoboj v raketi. V obrambi bo potrebno zapirati in pobirati skoke, v napadu pa z igro po globini ali prodori iskati točke v bližini obroča.

instagramyoutube

Več iz rubrike

Napovedi tekem