Išči

V Stožice prihaja Lakovičev Ulm

Predvajaj epizodo
Najava košarkarjev

Ratiopharm Ulm

V tretjem kolu se je zgodil prvi poraz Cedevite Olimpije v Eurocupu, saj je bil v Turčiji z izidom 93-84 boljši Bursaspor. V skupini B tako samo še Budućnost ne pozna poraza, brez zmage pa je samo Promitheas, kar priča o tem da je skupina precej izenačena in da je potrebno, še posebej na domačem parketu, pokazati kdo je gospodar. 

Tokrat v Stožice prihaja nemški ratiopharm Ulm, ki je v zadnjem kolu Eurocupa proti Venezii pokazal dva različne obraza. V prvem polčasu jim igra ni stekla, Venezia pa je kot za šalo zadevala mete za tri točke in ob polčasu vodila z 49-28, v drugem polčasu pa je Ulm bolje prijel v obrambi in tekmo na koncu po podaljških dobil z 90-83. 

Ulm ima zanimivo ekipo, odlično mešanico izkušenj in mladosti, katero s klopi vodi slovenski strokovnjak Jaka Lakovič. V ekipi je kar nekaj talentiranih igralcev, ki dobivajo veliko priložnosti za igro in razvoj, najpomembnejšo vlogo v ekipi pa nosijo najizkušenejši igralci Semaj Christon, Cristiano Felicio, Thomas Klepeisz in Jaron Blossomgame.

Najava košarkarjev
PHOTO: KK Cedevita Olimpija

Roster

TRENER: Jaka Lakovič
PG: Semaj Christon / Per Günther / Marius Stoll
SG: Fedor Žugić / Thomas Klepeisz
SF: Karim Jallow / Christoph Philipps / Moritz Krimmer
PF: Jaron Blossomgame / Philip Herkenhoff / Michael Rataj
C: Cristiano Felicio / Nico Bretzel / Nat Diallo

Igra v napadu

Ulm v napadu rad igra hitro, a vseeno imajo njihovi napadi rep in glavo. Odlično se znajdejo v tranziciji, tukaj izstopajo Semaj Christon, Karim Jallow in Fedor Žugić, ki so v tranzicijski igri zelo nevarni za koš nasprotnika. Močno orožje Ulma so tudi meti za tri točke in vsi igralci lahko mečejo in zadevajo od daleč.  

Na postavljeno obrambo pa ima žogo veliko v rokah Semaj Christon, ki kreira zase in za ostale. Zelo močan v igri 1vs1 in, če se razigra lahko nasprotna ekipa hitro pride v težave.  Vlogo sekundarnega kreatorja večkrat prevzame Thomas Klepeisz, ki je bolj nevaren pri metih za tri točke kot s prodori ali pa Cristiano Felicio, ki kreira iz low posta. Poleg omenjene trojice pa sta v napadu najbolj nevarna še Jaron Blossomgame in že prej omenjeni Karim Jallow.

Igralci Ulma zelo radi hodijo na skok v napadu in tu bo Olimpija enostavno morala zapirati in ne dovoliti drugih priložnosti. Čeprav statistika tega zaenkrat ne potrjuje, sta v tem elementu zelo nevarna Felicio in Jallow, tudi ostali visoki in krilni igralci pa imajo dober občutek za skok.

Igra v obrambi

V obrambi Ulm na trenutke deluje zelo dobro, na trenutke pa imajo v svoji obrambi kar nekaj lukenj. Precej boljša je obramba pod košem, medtem ko obramba na zunanjih položajih »pušča.«

Tukaj bi izpostavil drugega organizatorja igre pri Ulmu Pera Güntherja, ki je v obrambi zelo slab in ekipe to večkrat kaznujejo. Z obrambo na tem nivoju pa ima kar nekaj težav tudi mladi Fedor Žugić, ki je včasih slabo postavljen in zamuja v rotaciji. V nogah je počasen tudi Nico Bretzel, katerega je potrebno napadati v pick & roll igri s prodori. 

Kot boljša obrambna igralca v ekipi bi izpostavil krilna igralca Jallowa in Philippsa, ki lahko pokrijete praktično vse igralce na perimetru. Dva zelo dobra atleta, zelo gibljiva in hitra, ki znata igrati agresivno v obrambi.  

Ključi za zmago

  • Ne dopustiti da napade kreira Semaj Christon
  • Kot sem omenil zgoraj, na postavljeno obrambo ima žogo veliko v rokah Semaj Christon in cilj košarkarjev Olimpije bi moral biti da Christon čim manj igra z žogo v roki.

  • Skok, skok, skok..
  • Tudi tokrat bo skok zelo pomemben. Igralci Ulma gredo agresivno na skok v napadu in tudi dobro kontrolirajo skok v obrambi. Skok zna biti na tej tekmi eden izmed faktorjev, ki lahko loči zmagovalca od poraženca.

  • Ne dovoliti lahkih točk iz protinapadov
  • Še ena pomembna naloga, ki pa je hkrati povezana s skokom. Igralci Ulma so lahko zelo nevarni v protinapadih in teh mora biti čim manj na tej tekmi.

  • Napadati Güntherja, Žugića in Bretzela
  • Trije »najslabši« obrambni igralci pri Ulmu in tu bi Olimpija morala iskati priložnost za točke.

instagramyoutube

Več iz rubrike

Napovedi tekem