Išči

Valencia drugič

Predvajaj epizodo

Valencia

Tokrat nam bo nasproti ponovno stala Valencia. Ljubljanski košarkarji “gorijo” že konkretna dva meseca. Dva dni nazaj smo v izredno napetem obračunu v nabito polni Hali Tivoli ponovno premagali tudi Partizan in dokazali, da naša igra končno ni odvisna samo od dobrega procenta zadetih trojk.

Že takoj na začetku te napovedi pa bi pozval vse ljubitelje košarke predvsem pa igre Zmajev, da kupijo vstopnico in pridejo na jutrišnji spektel. Če lahko do zadnjega kotička napolnimo Tivoli potem dajmo še Stožice. VSI NA BASKET!

Da nadaljujem… Valencia je v tem tednu za dlje časa izgubila našega Prleta, saj si je zlomil roko, tako, da bo za Valencio igral samo en “Slovenec” in sicer Miha Tobey. Do konca rednega dela Eurocupa Valencio čaka še obračun z nami ter obračun proti Ulmu, ki ga bodo odigrali na domačem parketu. Če pogledamo trenutno stanje na lestvici Španci z enajstimi zmagami in petimi porazi zasedajo drugo mesto v skupini medtem, ko Zmaji z devetimi zmagami in sedmimi porazi zasedamo četrto mesto v skupini. Na prvem srečanju v La Fonteti smo se veselili zmage ob rezultatu 85:97.

Poleg že omenjene odsotnosti Prepeliča (Prle želimo ti hitrega okrevanja) pa bosta jutri s parketa odsotna tudi Nenad Dimitrijević ter Sam Van Rossom.

PHOTO: KK Cedevita Olimpija

Roster

TRENER: Joan Penarroya
PG: Sam Van Rossom / Nenad Dimitrijević / Guillem Ferrando
SG: Klemen Prepelič / Martin Hermannsson / Millan Jimenez
SF: Xabi Lopez Arostegui / Josep Puerto / Freds Bagatskis
PF: Victor Claver / Jasiel Rivero / Louis Labeyrie
C: Bojan Dubljević / Mike Tobey / Jaime Pradila

Igra v napadu

Valencia je statistično najboljša napadalna ekipa v tekmovanju in igra zelo učinkovito košarko z lepo izdelanimi napadi. Igrajo pametno in potrpežljivo, ni veliko individualnih akcij in prav vsi igralci so nevarni tudi pri metu za tri točke.

Visoki igralci redno širijo igrišče in se gibljejo izza črte za tri točke, tako da je v raketi ogromno prostora, kar Valencia kaznuje s prodori in velikokrat tudi z vtekanji igralcev brez žoge.

Glede na vse odsotnosti na zunanjih položajih, pričakujem da bo veliko časa na parketu preživel Martin Hermannsson in da bo on prevzel dirigentsko palico. Ostali zdravi igralci na branilskih položajih so večinoma mladi igralci, tako da bi cilj Cedevite Olimpije vsekakor moral biti utrujati in omejiti doprinos Hermannssona.

Veliko vlogo za odličen napad Valencie ima zagotovo tudi skok v napadu. Tudi v tem elementu sodijo na sam vrh v Eurocupu in poberejo kar 37.2 % svojih zgrešenih metov. Vsi visoki igralci na čelu z Bojanom Dubljevićem in »našim« Mike-om Tobeyem so odlični skakalci, na skok v napadu pa redno hodijo tudi vsi krilni igralci.

Igra v obrambi

Valencia letos ne igra najboljše v obrambi in na tej polovici imajo še ogromno rezerv. Kot sem pisal že pred prvo medsebojno tekmo, še vedno med vsemi ekipami v Eurocupu ukradejo najmanj žog in nasprotnik proti njim ne naredi veliko napak.

V praksi to pomeni, da ne vršijo velikega pritiska na nasprotnikove organizatorje igre. To bo zagotovo voda na mlin Olimpiji, kajti če Jacobu Pullnu in Yogiju Ferrellu pustiš dihati in jima dopustiš preveč prostora, te kaj hitro lahko »ubijeta.«

Zanimivo je, da ekipe proti Valencii redno slabo mečejo za tri točke. Tu je razlog predvsem v tem, da so njihovi visoki igralci zelo gibljivi in redno izskačejo na zunanje igralce, več prostora pa puščajo visokim igralcem in posledično nasprotniki proti Valencii mete za 2 točki zadevajo z visokimi odstotki.

Tudi v obrambi Valencia zelo dobro kontrolira skok in je tudi tu med boljšimi ekipami v tekmovanju.

Ključi za zmago

    • Prenesti momentum iz Tivolija

Ljubljana je začela dihati za košarko in to čutijo tudi igralci. Košarkarji na parketu igrajo odlično, dodatni »push« pa jim dajejo/dajemo tudi navijači in tudi tokrat bo prav prišel njihov »šesti igralec«

    • Utrujati Hermannssona

Valencia ima kratko rotacijo na zunanjih položajih in ogromno breme bo nosil Martin Hermannsson. Eden boljših branilcev v tekmovanju in cilj mora biti, da se čim prej znebi žoge.

    • Ne dopuščati odprtih metov za tri

Pri Valencii vsi igralci lahko zadevajo od daleč in nato bo potrebno biti pozoren. Sploh Dubljević in Tobey sta zelo nevarna v pick & pop igri, ampak verjamem da se bodo košarkarji Cedevite Olimpije na to dobro pripravili.

    • Skok

Kot sem omenil, Valencia je najboljša skakalna ekipa na obeh straneh igrišča. Olimpija bo tu morala držati stik in konkurirati za vsako žogo ter poskrbeti, da Valencia ne bo imela preveč skokov v napadu.

Debata za jutrišnjo Eurocup tekmo pa že poteka tudi na našem košarkarskem Forumu Podcast Blokada.
Če ob poslušanju in branju uživate in menite, da smo na pravi poti dvigovanja kvalitete vsebin slovenske košarke na še višjo raven, bo vaša pomoč več kot dobrodošla. Donacije krijejo stroške domene, gostovanja, nadgradnjo opreme tudi nagradne igre, itd.

Debata za jutrišnjo Eurocup tekmo pa že poteka tudi na našem košarkarskem Forumu Podcast Blokada.

Če ob poslušanju in branju uživate in menite, da smo na pravi poti dvigovanja kvalitete vsebin slovenske košarke na še višjo raven, bo vaša pomoč več kot dobrodošla. Donacije krijejo stroške domene, gostovanja, nadgradnjo opreme tudi nagradne igre, itd.

Več iz rubrike

Napovedi tekem