Išči

Večerno druženje v areni Ekinox

Predvajaj epizodo

JL Bourg

Ritem tekem se ne ustavlja, poraze je potrebno hitro pozabiti in se skoncentrirati na naslednjo tekmo, tokrat na gostovanje v Franciji pri Bourgu. Sicer je zaradi »covid pavze« vzorec tekem v letu 2022 majhen, ampak Cedevita Olimpija je leto odprla z dvema zmagama v gosteh (proti Krki in Zlatorogu), nato sta sledila dva domača poraza (proti Gran Canarii in Crveni zvezdi) zdaj pa sledita dve gostovanji in upamo, da se bo serija zmag v gosteh še malo podaljšala.

Tudi Bourg na drugi strani v letošnji sezoni niha in ima serije tako dobrih kot slabih tekem. Gre za precej izkušeno ekipo, ki se jo nikakor ne sme podcenjevati, kar so nenazadnje dokazali tudi na tekmah proti Budučnosti in Virtusu, kjer so bili vse do konca tekme v borbi za zmago. Na prvi medsebojni tekmi je Cedevita Olimpija po slabšem uvodu v tekmo potem stopnjevala igro in na koncu slavila z 91-79. Mislim, da se nihče ne bi pritoževal nad podobnim potekom in rezultatom jutrišnje tekme.

V primerjavi s prvo tekmo bo tokrat postava Bourga nekoliko drugačna. Zaradi poškodbe sta na prvi tekmi namreč manjkala CJ Harris, odličen strelec in eden najboljših posameznikov v ekipi Bourga ter Maxime Courby, še en odličen šuter. Nov igralec v tem medsebojnem dvoboju pa bo tudi Jalen Jones, ki je v zadnjih kolih pokazal da gre za odlično okrepitev Bourga. Kot zanimivost, Jalen Jones in Yogi Ferrell sta bila v sezoni 2017/18 soigralca v ligi NBA pri Dallas Mavericskih. Jones je v Bourg prišel kot zamenjava za Haydena Daltona, ki bo očitno v letošnji sezoni kar precej posodobil svojo delovno knjižico, saj menja klube praktično na mesečni bazi. Proti svojemu bivšemu delodajalcu pa bo igral tudi Alen Omić, ki je lani uspešno nosil dres Bourga.

PHOTO: KK Cedevita Olimpija

Roster

TRENER: Laurent Legname
PG: Axel Julien / Hugo Benitez
SG: Rasheed Sulaimon / C.J. Harris / Corentin Falcoz
SF: Maxime Courby / Maxime Roos / Hugo Cosse
PF: Pierre Pelos / Jalen Jones
C: Eric Mika / JaCorey Williams / Alexandre Chassang

Igra v napadu

Za razliko od prve medsebojne tekme ima tokrat Bourg veliko več napadalne širine. V Rasheedu Sulaimonu in CJ Harrisu imajo dva igralca, ki lahko na vsaki tekmi potegneta v napadu in namečeta lepo število točk. Ne sme pa se podcenjevati prispevka domačih igralcev, ki so tudi zelo dobri strelci z razdalje. Tudi z Jalenom Jonesom so pridobili nekaj več širine v raketi in tudi nanj bo potrebno biti pozoren.

Kot sem omenil že v najavi tekme proti Gran Canarii, ekipa Bourga je najuspešnejša v tekmovanju ko govorimo o odstotku meta za tri točke. V povprečju zadenejo 42.8 % metov za tri točke kar je za ekipo zares visok odstotek in Olimpija ne bo smela dopustiti lahkih metov, kajti Bourg jih bo doma realiziral v visokih odstotkih. So pa manj natančni pri odstotku meta za 2 točki (49.1 %) in so v tem elementu med slabšimi ekipami v Eurocupu.

Bourg tudi izmed vseh ekip v Eurocupu v povprečju izgubi najmanj žog na tekmo (11,5). Delno ima na to vpliv tudi njihov stil košarke z igro na manj posesti in z veliko discipline, ampak le 14.4 % posesti končajo z izgubljeno žogo tako da tudi v tem elementu sodijo med najboljših pet ekip v Eurocupu.

Igra v obrambi

Če imam nekaj pohval na njihovo igro v napadu pa teh kaj veliko ne more biti za igro v obrambi saj statistično sodijo med najslabše ekipe v tekmovanju. Ekipe proti njim redno zadevajo v visokih odstotkih, tako mete za dve kot za tri točke in to bi vsekakor moralo odgovarjati Olimpiji.

Niso najbolj atletska ekipa in večkrat zamujajo v obrambi, kar boljše ekipe znajo izkoristiti. Tudi pod samim obročem jim manjka kakšen centimeter in boljša zaščita obroča, tako da pričakujem da bo Olimpija kakšno žogo več spustila pod koš na Alena Omića.

Ključi za zmago

  • Ne dopuščaj odprtih metov za tri
  • Met za tri je močno orožje Bourga in ne sme se dopustiti, da se igralci Bourga razletijo, kajti imajo kar nekaj igralcev, ki lahko v serijah zadevajo za tri točke.

  • Pametno v napadu
  • Na začetku sezone sem veliko poudarjal skok, ki se je zdaj s prihodom Omića popravil, zdaj pa bo treba vsako tekmo poudarjati, da je potrebno igrati pametno v napadu. Kot rečeno, obramba Bourga ni najbolj disciplinirana in se jo da izigrati, samo potrebno je nekaj discipline in dobrih odločitev. Teh pa košarkarjem Olimpije večkrat manjka in trenerji na klopi in »trenerji na tribuni« včasih vidijo/vidimo precej boljše rešitve kot igralci na igrišču.

Če ob poslušanju in branju uživate in menite, da smo na pravi poti dvigovanja kvalitete vsebin slovenske košarke na še višjo raven, bo vaša pomoč več kot dobrodošla.
Donacije krijejo stroške domene, gostovanja, nadgradnjo opreme tudi nagradne igre, itd.

Več iz rubrike

Napovedi tekem