Išči

Začetek evropske pustolovščine

Predvajaj epizodo

Gran Canaria

Časa za počitek in analizo nedeljske tekme v ABA ligi proti Crveni zvezdi ne bo veliko, saj že v torek zmaje čaka nova tekma, tokrat v Eurocupu proti Gran Canarii. Ekipi sta se v Eurocupu pomerili že v lanski sezoni in takrat sta obe ekipi uspeli zmagati na domačem terenu, v letošnji sezoni pa sta moštvi precej spremenjeni tako da se ne moremo ravno zanašati na rezultate iz lanske sezone. 

Gran Canaria je dobro začela sezono in ima po šestih kolih španske lige na kontu 4 zmage in 2 poraza. V nedeljo so visoko z 94-70 premagali Real Betis in pokazali kdo je gospodar v njihovi dvorani. Cedevita Olimpija na drugi strani vstopa v tekmo z dvema zaporednima porazoma, kjer niso ravno navdušili s svojo igro in bodo zagotovo motivirani da popravijo vtis. 

Cedevita Olimpija na gostovanju na Kanarskih Otokih.
PHOTO: KK Cedevita Olimpija

Roster

TRENER: Porfi Fisac
PG: Chris Kramer / Andrew Albicy
SG: AJ Slaughter / Dylan Ennis / Javier Lopez
SF: Nicolas Brussino / Miquel Salvo
PF: John Shurna / Ilmane Diop
C: Artem Pustovyi / Khalifa Diop / Oliver Stević

Igra v napadu

Gran Canaria ima v napadu veliko različnih opcij in kar nekaj igralcev, ki lahko dosegajo dvomestno število točk. Največje breme v napadu sicer nosita branilca AJ Slaughter in Dylan Ennis, veliko rezerv pa ima v točkovnem smislu zaenkrat še Andrew Albicy, ki je v preteklosti že dokazal, da lahko prevzame breme v napadu.  

Slaughter in Ennis sta po profilu kar različna igralca, saj je Slaughter bistveno bolj nevaren z meti z razdalje medtem ko je Ennis močnejši v prodorih. 

Kot ekipa igrajo zelo kolektivno in ni veliko individualnih akcij. Po številu asistenc na tekmo so kot ekipa med boljšimi v španskem prvenstvu in približno 60% njihovih akcij se zaključi z asistenco. 

Z izjemo centrov lahko vsi igralci zadenejo za tri točke in kljub temu, da zaenkrat nekateri igralci niso najbolj natančni v tem elementu, se jih ne sme pustiti same na metih za tri točke.

V Artemu Pustovyu imajo tudi igralca, ki lahko s svojo višino dela probleme nasprotnikovi obrambi, ko se znajde v srcu rakete. Precej spreten za svojo višino, mu pa manjka kakšen kilogram in ne znajde se najbolje proti obrambi z veliko kontakta.

Igra v obrambi

V obrambi Gran Canaria redno vrši pritisk na branilce nasprotne ekipe. Predvsem Kramer in Albicy lahko igrata zelo agresivno v obrambi po celem terenu, tudi Ennis in Slaughter pa sta letos pokazala, da znata biti neugodna tudi na obrambni polovici. 

Velika prednost Gran Canarie v obrambi je tudi to, da so njihovi visoki igralci zelo gibljivi in lahko tudi prevzemajo. Predvsem Ilmane in Khalifa Diop sta odlična obrambna igralca, ki lahko zelo dobro sledita tudi na perimetru. 

Zaradi svoje ekstremne višine pa je v nogah nekoliko počasnejši Pustovy. Slednji težko sledi nižjim igralcem v pick & roll akcijah, ima pa odličen občutek za blokado in ko je v bližini obroča redno blokira kakršne koli poskuse. Mislim, da bi moral biti cilj Cedevite Olimpije, da Pustovya povlečejo ven iz rakete in tako sprostijo prostor pod obročem.

Trije ključi za zmago

  1. Skok, skok, skok
    Videli smo na zadnji tekmi proti Crveni zvezdi kako je skok lahko usoden, saj je Cedevita Olimpija Crveni zvezdi dovolila kar 20 skokov v napadu. Občutno prevelika številka in potrebno bo bolje kontrolirati skok.
  2. Omejiti zunanje igralce Gran Canarie
    Kot omenjeno, glavno breme v napadu Gran Canarie nosijo igralci na zunanjih položajih katere bo potrebno omejiti. Ne dovoliti da se Slaughter razigra z meti od daleč, Ennisu pa ne dovoliti lahkih prodorov. Zelo nevarni so tudi v tranziciji in ne sme se jim dovoliti da se razletijo.
  3. Pustovya potegniti ven iz rakete
    Zelo dober obrambni igralec, ko je pozicioniran povsem pod obročem ter bistveno slabši, ko je pomaknjen ven iz rakete. Potrebno ga bo povleči ven in tu iskati priložnosti za doseganje točk.

Individualna kvaliteta naših košarkarjev je nesporna, vendar pa bo potrebno pokazati predvsem več zbranosti ter želje po zmagi. Imamo idealno priložnost, da se vrnemo na zmagovalne tirnice in tako pred nedeljsko domačo tekmo proti Budućnosti ublažimo zadnja dva poraza. Srečno Zmaji!

instagramyoutube

Več iz rubrike

Napovedi tekem