Išči

Začetek končnice jadranske lige

Predvajaj epizodo

Košarkarji Cedevite Olimpije se pospešeno pripravljajo na vrhunec sezone. Po odigranem rednem delu je naposled prišel čas za končnico, kjer se bodo Zmaji borili za najvišja mesta. Za začetek se bodo v četrtfinalnem obračunu na domačem parketu udarili z beograjsko ekipo Crvene Zvezde FMP-ja, ki velja za vselej neugodnega in nevarnega tekmeca.

PHOTO: Filip Barbalic / Barbalic Photo

Zasedba Mira Alilovića je redni del zaključila na solidnem četrtem mestu z 17 zmagami in devetimi porazi.  Izid v letošnji izvedbi jadranske lige bi ocenili kot deloma pozitivno in deloma negativno povprečen. Pozitivno velja izpostaviti, da so kljub konstantnim poškodbam in s tem igranje z močno okrnjeno postavo uspeli iztržiti dokaj ugodno uvrstitev, ki jim v končnici prinaša prednost domačega igrišča. Glavna negativna lastnost so bili vselej katastrofalni uvodi v srečanja in neizdelane akcije. Če je bil glavni razlog za omenjene težave težji trenažni proces zaradi vseh poškodb, naj bi slednje moral biti le še bled spomin na redni del, saj bodo Zmaji v končnici ABA lige igrali v kompletni postavi. V ekipo se vrača tudi Yogi Ferrell, ki je vedno znal motivirati svoje soigralce in bo njegova vrnitev na parket ponovno dvignila tempo in kvaliteto igre Zmajev.

Sobotni obračun bo izmed vseh tekem v končnici zagotovo najbolj napeto. Beograjsko moštvo FMP-ja velja za eno najbolj neugodnih ekip v letošnji sezoni. V sezoni 22/23 so se takoj v štartu pokazali kot ena močnejših zasedb, ki bi lahko “mešala štrene” tudi v samem vrhu razpredelnice. Vsaj tako je kazalo vse do 16. Kola, po katerem so imeli na svojem računu zavidljivih 12 zmag in le štiri poraze. Tu se je zelo dober niz predstav obrnil na temno stran, saj so v nadaljevanju Panterji zabeležili kar osem porazov in le dve zmagi. Poznal se je predvsem odhod enega najboljših njihovih igralcev Trenta Frazierja v Zenit. Od takrat so preizkušali z mnogimi tujci, predvsem Američani Charles Moore, Charles Manning in Austin Tillghman. Slednji je FMP zapustil po vsega dveh tekmah. Vidnejšo vlogo v moštvu sta prevzela oba Charlesa, ki sta tudi najboljša strelca FMP-ja in bosta proti Cedeviti Olimpiji zagotovo glavni orožji strategu Nenadu Stefanoviču.

ENA NA ENA

Prva tekma končnice ABA lige v sezoni 22/23 nam prinaša derbi ekip, ki sta si bili na razpredelnici najbližje. Tudi medsebojni izid 1:1 v letošnji izvedbi priča o dejstvu, da nas čaka prava košarkarska poslastica in vnet boj za mesto v polfinalu. Sobotni dvoboj bosta zagotovo zaznamovala najboljša strelca moštev Yogi Ferrell in Charles Moore. Ameriška prva violina v Olimpijinem dresu je v rednem delu v povprečju beležil 16,2 točke na tekmo in bo zagotovo gonilna sila ljubljanjskega napada. Panterjev organizator igre je nase opozoril že na debiju proti Zmajem v beograjski areni, kjer jim je nasul 19 točk.  Do konca sezone je 25-letni Američan uspel nanizati še nekaj uspešnih predstav in redni del sklenil s povprečjem 17,6 točk na srečanje.

Več iz rubrike

Napovedi tekem