Išči

Zmajev polet proti Bologni

Predvajaj epizodo

Virtus Bologna

Proti Šenčurju se je končala serija zaporednih zmag in zdaj bo potrebno zopet začeti iz ničle. Naloga vsekakor ne bo lahka, saj sledi gostovanje pri prvemu favoritu tekmovanja – Virtusu iz Bologne.

Na prvi tekmi v Stožicah so bili košarkarji Cedevite Olimpije skozi celotno srečanja zraven in dihali za ovratnik Virtusu in na koncu ni veliko manjkalo, da bi celo prišli do zmage. Virtus na tisti tekmi sicer ni igral v polni postavi in je manjkalo kar nekaj igralcev, vmes pa so se še dodatno okrepili ampak tudi Cedevita Olimpija je v tem času v svoje vrste zvabila Zorana Dragića in tudi svoje igre dvignila na višji nivo.

PHOTO: KK Cedevita Olimpija

Roster

TRENER: Sergio Scariolo
PG: Miloš Teodosić / Niccolo Mannion / Michele Ruzzier
SG: Daniel Hackett / Marco Belinelli / Alessandro Pajola
SF: Kyle Weems / Isaia Cordinier / Awudu Abass
PF: Kevin Hervey / Tornike Shengelia / Amar Alibegović
C: Mam Jaiteh / JaKarr Sampson / Amedeo Tessitori

Igra v napadu

Ni skrivnost, da ima Virtus med vsemi ekipami v Eurocupu največ napadalnega talenta. Sploh zdaj s prihodom Daniela Hacketta in Tornikeja Shengelie iz CSKA-ja so dobili dva za ta nivo izjemna igralca, ki bosta zagotovo dala ekipi neko dodatno vrednost. Na vsakem položaju imajo 2 ali pa celo 3 izjemne igralce in težko je reči na katerem položaju so najslabši oz. najmanj nevarni.

Virtus igra zelo hitro košarko, kjer v napadu velikokrat iščejo hitre rešitve v tranziciji. V ekipi imajo kar nekaj igralcev, ki imajo dovolj kvalitete in samozavesti da v protinapadih mečejo za tri točke, če se jim le ponudi preveč prostora.

V Milošu Teodosiću imajo izjemnega organizatorja igre, ki v napadu zelo dobro povezuje ekipo in vedno najde prostega soigralca. Kljub ogromnemu individualnemu talentu v ekipi pa na splošno igrajo zelo ekipno košarko in imajo med vsemi ekipami v Eurocupu povprečno največ asistenc na tekmo.

Z izjemo centrov lahko prav vsi igralci zadevajo za tri točke, čeprav je na prvi medsebojni tekmi tudi Amadeo Tessitori pokazal, da se ga ne sme puščati samega pri metu, čeprav ne velja za igralca, ki bi bil nevaren pri metu za tri. So pa vsi centri zelo močni in iznajdljivi v raketi in v pick & roll igri.

Igra v obrambi

Ob vsem napadalnem talentu pa ekipa Virtusa velikokrat kar malo pozabi igrati na obrambo. V svoji postavi sicer imajo kar nekaj igralcev, ki znajo igrati zelo dobro tudi na obrambni polovici terena in tudi zdaj s prihodom Hacketta in Shengelie so dobili dva igralca, ki znata dvigniti obrambo na višji nivo in pričakujem da se bodo počasi popravili tudi v obrambi.

Nekateri igralci pogosto zamujajo v rotacijah in tako se nasprotniku odpira kar nekaj odprtih metov za tri točke. Tu nasprotniki lahko iščejo svoje priložnosti in upam, da bodo igralci Cedevite Olimpije tokrat pri metu in da bodo kaznovali vsako manjšo napako.

Presenetljivo slab je Virtus v skoku, kljub temu da imajo na visokih položajih zelo dobre atlete in skakalce. Tudi v tem elementu bi znala Hackett in Shengelia dati nek dodaten impulz.

Ključi za zmago

  • Obramba
  • Košarkarji Cedevite Olimpije so sicer v dobri formi in napadalno med boljšimi ekipami v tekmovanju, ampak v gosteh v Bologni bo potrebno igrati dobro tudi v obrambi, kajti Virtus ima ogromno širine in ne sme se jim dovoliti da se razletijo po igrišču.

  • Skok
  • Tudi skok bo zelo pomemben. Cedevita Olimpija ima v zadnjih tekem kar nekaj težav v skoku in dovoli precej skokov v napadu in tokrat bo potrebno biti bolj zbran v tem elementu.

  • Pametno v napadu
  • Kot rečeno, obramba Virtusa zaenkrat še ni na najvišjem nivoju in precej pušča in to bo potrebno izkoristiti in v napadu iskati najoptimalnejše rešitve.

Debata za jutrišnjo Eurocup tekmo pa že poteka tudi na našem košarkarskem Forumu Podcast Blokada.

Če ob poslušanju in branju uživate in menite, da smo na pravi poti dvigovanja kvalitete vsebin slovenske košarke na še višjo raven, bo vaša pomoč več kot dobrodošla. Donacije krijejo stroške domene, gostovanja, nadgradnjo opreme tudi nagradne igre, itd.

Več iz rubrike

Napovedi tekem