Išči

Brez izgovorov po nujno zmago proti Cluju

Predvajaj epizodo

Košarkarji Cedevite Olimpije se bodo v enajstem kolu Eurocupa v Stožicah pomerili z U-BT Cluj Napoco, ki se skupaj z Zmaji bori za mesto v končnici. Ljubljančani bodo po devetih zaporednih zmagah v jadranski ligi iskali svojo prepotrebno tretjo zmago v Eurocupu in s tem pot do končnice evropskega pokala.

PHOTO: Filip Barbalic / Barbalic Photo

Ljubljanjski kolektiv kljub doseženim zmagam še vedno ne upravičuje svojega slovesa. Še vedno je glavna težava igra v obrambi, kjer Ljubljančani svojim nasprotnikom prevečkrat dopustijo skok v napadu, s tem pa priložnosti za prelahko dosežene koše. Pomanjkanje agresije v obrambi je izpostavil tudi trener Jurica Golemac, ki je sicer množico malce razburil z zadnjim delom spodnje izjave.

“Problem je obramba. Nimamo dovolj velike rotacije, da bi tisti, ki naredi napako, takoj vedel, da gre na klop. In to je zame kot trenerja največja težava. Oni (igralci, op. a.) tega ne delajo nalašč, to je najbolj normalno. Ko veš, da ni nikogar za tabo, malo zadihaš in ne greš na 200 procentov. Si pač rečeš, da se boš v obrambi malo spočil.”

Seveda si tako navijači Olimpije kot sleherni ljubitelji košarke želimo, da se bodo Zmaji čimprej postavili na noge in odigrali na način, kot smo ga gledali v drugem delu lanske sezone. Le tako bodo Ljubljanjčani dejansko zmožni parirati vsaki ekipi, ki jim bo stopila nasproti.

Košarkarji Cluj Napoce so v letošnji sezoni Eurocupa z agresivno timsko igro uspeli presenetiti že marsikatero ekipo. Navsezadnje so na kolena spravili proračunsko močno večji Joventut z 98:82. Ostali dve zmagi so dosegli proti Cedeviti Olimpiji in Brescii. Četa Milorada Perovića je trenutno v nizu treh zaporednih porazov in za končnico zaostajajo za zmago, kar je predvsem v borbi z Zmaji voda na mlin Romunom, ki bodo s svojo agresivno igro v obrambi, kjer nasprotnikom za razliko od Ljubljanjčanov(91.1) dopustijo 87.8 točk na tekmo. Močno prednjačijo v odstotku skupno doseženih košev (65.5%) ter asistencah, ki jih na srečanje povprečno dosežejo malo več kot 20. Srečanje se bo predvsem odločalo v obrambi, zato bo za Olimpijo omenjen obračun bržkone eden odločilnih za nadaljni potek sezone v Evropi.

V nadaljevanju napovedi je Marko Turk zopet poskrbel za nekaj statističnih zanimivosti.

  • Od vseh ekip v Eurocupu le Gran Canaria (31.0) v povprečju vrže več trojk na tekmo kot Cluj (29.2). Zanimivo pa je, da je Cluj med najslabšimi ekipami (18. mesto) po odstotku meta za 3 točke in zadanejo le 29.8 % svojih metov za 3 točke.
  • Obrnjena situacija pa je pri njihovih metih za 2 točki. Na tekmo za 2 točki v povprečju vržejo 33.6 metov (19. mesto) po odstotku meta pa so celo najboljši v Eurocupu (65.5 %)
  • Če skombiniramo zgornja dva podatka, lahko vidimo da večino posesti Cluj zaključuje z metom za tri točke – kar 46 % svojih posesti!
  • Zelo visoko so tudi po številu asistenc na tekmo (20,4 – 2. mesto) in tudi po odstotku koliko njihovih posesti se zaključi z asistenco (assist% 28.3 % – 2. mesto)
  • Naslednja statistična prvina, kjer so zelo visoko med ekipami v Eurocupu je skok v napadu. V povprečju poberejo 12,0 skokov v napadu (3. mesto) oz. če to pretvorimo v odstotek (off rebound %) poberejo kar 34.9 % svojih zgrešenih metov.
  • Cluj sodi med najslabše obrambne ekipe v Eurocupu in če gledamo defensive rating je od Cluja slabša samo še Cedevita Olimpija (116.8 vs 121.8)
  • Razlog za slabo obrambo Cluja je predvsem to, da nasprotniki zadevajo v (pre)visokih odstotkih. V povprečju proti njim ekipe trojke mečejo kar 42.6 % kar je enostavno preveč.
  • Proti dnu lestvice pa so tudi po številu ukradenih žog in blokad na tekmo, kjer so na 16. mestu med Eurocup ekipami.

ENA NA ENA

Srečanje dveh ekip, ki si močno želita napredovanja v končnico, bo zagotovo popestrila obilica atraktivnih potez in zaključevanj, za katere bosta glavna košarkarja Amar Alibegović in Leonardo Meindl. Olimpijin zmaj je eden izmed zaslužnejših za boljše predstave ljubljanjskega kolektiva v evropskem pokalu. Po desetih obračunih poleg povprečno 11.6 doseženih točk prispeva 4.6 skokov na tekmo. Romunski igralec je eden glavnih akterjev trenerja Perovića in bo zagotovo povzročal veliko preglavic v obrambi zmajev. Slednji povprečno dosega 16.7 točk in 6.6 skokov na tekmo.

Več iz rubrike

Napovedi tekem