Išči

Gostovanje v Badaloni

Predvajaj epizodo

Košarkarji Cedevite Olimpije se bodo v dvanajstem kolu Eurocupa v Badaloni udarili z Joventutom. Po dveh zaporednih porazih v omenjenem tekmovanju bodo Zmaji vnovič iskali pomembno zmago in si s tem v teoriji še vedno pustili možnost za preboj v končnico.

PHOTO: Filip Barbalic / Barbalic Photo

Četa Jurice Golemca se po strelsko izjemni predstavi proti Crveni Zvezdi, kjer so zadeli kar 19 trojk, hitro in vneto pripravljajo na nov evropski obračun. Če lahko pohvalimo borbeno predstavo Ljubljanjčanov, pa v oči bode njihova obramba. Res je, da v tem trenutku zmajem še kako manjka dodaten center, ki bi olajšal delo Alenu Omiću, a dovoljenih 90.8 točk na tekmo je enostavno preveč. Poleg omenjene statistike zasedajo tudi prvo mesto v izgubljenih žogah, katerih povprečno izgubijo 12.6 na srečanje. Na pozitivni strani so zeleno-oranžni najboljši v zadetih trojkah (11.2 na tekmo), ki so Olimpijino glavno orožje. Pri metu izza črte v tekmovanju izstopa prav Olimpijina prva violina Yogi Ferrell, ki ne le da zadane 2.8 trojk na tekmo, obenem je po enajstih srečanjih najbolj učinkovit igralec z indeksom 23. Tekma z Joventutom bo zagotovo ena težjih v letošnji sezoni, a če bodo zmaji zavihali rokave in prikazali vsaj podobno predstavo kot v ABA ligi, se morda lahko nadejamo presenečenja.

Joventut Badalona je ekipa, ki se v letošnji sezoni Eurocupa bori za sam vrh, tudi v končnici pa bodo zagotovo ena najtežje premagljivih moštev. Po enajstih kolih s sedmimi zmagami in štirimi porazi zasedajo drugo mesto v skupini. Na zadnji tekmi v evropskem pokalu so igrali proti Bursasporju, ki so jih po izjemno napeti končnici matirali z 83:82. Na obračunu sta se izkazala Američan Kyle Guy z 25 točkami in štirimi asistencami in najbolj učinkovit igralec Joventuta Ante Tomic, ki je z 81 odstotnim metom iz igre dosegel 21 točk ter dodal tri skoke. Izpostaviti velja, da je moštvo iz Badalone na domačem parketu ena močnejših ekip, saj so do sedaj izgubili le enkrat (premagal jih je le JL Bourg z 80:85), obenem pa na domačih tleh beležijo 83 točk na srečanje, kar bo dodaten preizkus za Ljubljanjčane, v kolikor želijo presenetiti Katalonce.

  • Joventut sodi med najboljše ekipe v tekmovanju, kar se tiče odstotka zadetih metov za 3 točke, saj so uspešni pri kar 39.1 % svojih metov – 2. mesto med vsemi ekipami v Eurocupu. Na 2. mestu so tudi v TS % (True Shooting) – 61.8 %. Je pa treba upoštevati, da ne mečejo veliko trojk – le 22.1 metov na tekmo (Olimpija recimo 29.3 metov za 3 na tekmo).
  • Kar 28.6 % njihovih uspešnih zaključkov pride po asistenci – 4. mesto v Eurocupu
  • Zelo slabo pazijo na žogo in kar 18.5 % posesti zaključijo z izgubljeno žogo – 19. mesto v Eurocupu.
  • Igrajo precej počasno/disciplinirano košarko z le 72.5 posestmi na tekmo – 18. mesto v Eurocupu.
  • Dovolijo najmanj metov za 2 med vsemi ekipami v tekmovanju (le 33.8 metov na tekmo), zato pa dopuščajo toliko več metov za 3 (29.5 na tekmo – 19. mesto v Eurocupu). Kar 47 % posesti nasprotnika se ponavadi proti Joventutu zaključi z metov za tri točke kar je vsekakor voda na mlin Cedeviti Olimpiji.
  • Zelo slabi so kar se tiče ukradenih žog, saj jih ukradejo le 6.4 na tekmo (18. mesto). Nasprotnika tudi ne prisilijo v veliko napak in le 14.8 % nasprotnikovih posesti se konča z izgubljeno žogo.
  • Močni so v skoku na obeh straneh igrišča in v rebound % (odstotku pobranih vseh možnih skokov) sp u 52.2 % na 4. mestu med vsemi ekipami – Cedevita Olimpija je z 49.7 % na 13. mestu

ENA NA ENA

Spremljali bomo srečanje med domačini, ki bodo na vsak način želeli zabeležiti novo zmago na poti do vrha razpredelnice in gostih, ki jim drugega kot zmaga ne preostane, v kolikor želijo ohraniti teoretične možnosti za drugi del. Najtežjo nalogo bo zagotovo imel Alen Omić, ki bo moral zaustaviti trenutno najboljšega posameznika v katalonskem klubu Anteja Tomića. 216 centimetrov visok zmaj spada med boljše posameznike v letošnji sezoni Eurocupa, kjer dosega 10.3 točk in 8.3 skokov na srečanje. Na drugi strani Joventutov velikan spada med najbolj zveneče košarkarje v Evropi in tudi letos pridno dokazuje svoj razkošen talent. Po enajstih obračunih beleži 12.5 točk in 4.9 skokov na tekmo.

Več iz rubrike

Napovedi tekem