Išči

ABA ligaški derbi v Stožicah

Predvajaj epizodo

Košarkarji Cedevite Olimpije se bodo v sedemnajstem kolu lige ABA na domačem terenu zoperstavili moštvu Budućnost VOLI. Srečanje bo imelo poseben značaj, saj bo poleg borbe dveh ekip za visoka mesta na razpredelnici, ob polčasu potekal poklon velikanu našega svetega kluba Duletu Trici.

PHOTO: Filip Barbalic / Barbalic Photo

Ljubljanjski kolektiv sedaj že tradicionalno beleži dobre izide v jadranski ligi, ki je na žalost edina svetla točka v letošnji sezoni. Po petnajstih odigranih srečanjih z manjkajočo domačo tekmo proti Crveni Zvezdi imajo Zmaji na svojem računu dvanajst zmag in tri poraze. Zadnjega so zabeležili prav proti omenjeni evroligaški zasedbi v Pionirju, kjer pa so kljub negativnem rezultatu prikazali borbeno igro in do samega konca držali upanje za presenečenje. Kot na vsaki tekmi zmanjka kak dodaten igralec oz. energija, ki ga oz. jo še tako močno potrebujejo za obrambo, saj je v tej sezoni slednja glavni krivec za marsikateri poraz. V letošnji izvedbi regionalne lige Cedevita Olimpija spada med tri točkovno najbolj uspešne ekipe (91.13 na tekmo s 53% uspešno zadetimi meti), poleg tega je druga najboljša po doseženih skokih (34 na srečanje), glavno orožje pa so predvsem trojke, katere jih povprečno zadanejo dvanajst na obračun, kar je največ med vsemi.

Budučnost VOLI je v novo sezono vstopila s povsem prenovljeno zasedbo, s čimer so pričakovanja štaba in navijačev občutnejše narasla. Nasprotje od Zmajev Podgoričani kažejo boljše predstave v Eurocupu, kjer pa vselej niso prav pri vrhu razpredelnice. Po zadnjem obračunu na evropskih tleh, kjer jih je presenetilo grško moštvo Promitheas Patras z 81:72, so košarkarji Budućnosti padli na šesto mesto, ki še vodi v končnico. V jadranski ligi zasedajo peto mesto z desetimi zmagami in šestimi porazi, kar je zagotovo manj od pričakovanj. Tako kot v ljubljanjskem taboru je večkrat završalo tudi v taboru Podgoričanov, predvsem na račun trenerja Vladimirja Jovanovića, ki s strani navijačev dobiva ostre kritike. Statistično Budučnost spada prav na sredino lestvice. Na tekmo dosegajo približno 88 točk, ki jih večkrat kot iz metov za tri zadanejo iz metov za dve. Izpostaviti velja, da Podgoričani izgubijo najmanj žog izmed vseh ekip v ligi ABA, in sicer malo več kot 11. Glavni preizkus prav za Ljubljanjčane, ki bodo z agresivno obrambo in uspešnim napadom želeli nadoknaditi izgubljeno tekmo v Morači, kjer so klonili z 80:74.

ENA NA ENA

Derbi med dvema izjemno kakovostnima moštvoma, ki edini lahko konkurirata samemu vrhu, bo poleg poklona Dušanu Hauptmanu po dolgem času končno začinjen z močno podporo navijaške skupine Green Dragons, ki bodo s svojim nabojem četi Jurice Golemca dali še dodaten zagon. Osrednja akterja ekip bosta zagotovo Yogi Ferrell, ki je v letošnji sezoni še dodatno nadgradil svoje znanje in je enostavno neustavljiv. Po petnajstih obračunih dosega 18 točk in malo več kot sedem asistenc na tekmo. Na strani Podgoričanov lahko pričakujemo učinkovito partijo Trey Bell-Haynesa, ki je njihov najboljši posameznik. Na srečanje kanadski organizator igre dosega 14.3 točk na srečanje, k temu pa doda malo več kot pet asistenc.

Kljub temu, da spremljamo klavrno sezono Cedevite Olimpije, ki poleg poškodb ne najde izhoda iz krize v evropski sezoni, si Zmaji na tekmi proti Budučnosti vseeno zaslužijo številčnejši obisk. Poleg njih si bučno podporo zasluži eden najboljših slovenskih košarkarjev v zgodovini Dušan Hauptman, katerega dres in značilna 10-ka bosta skupaj obešena pod Stožiški strop. VSI V STOŽICE!!

Več iz rubrike

Napovedi tekem