Išči

Je napočil čas za prvo zmago v Eurocupu?

Predvajaj epizodo

Košarkarje Cedevite Olimpije čaka nov obračun v evropskem pokalu. Jutri se bodo v Cido areni ob 18. uri merili z domačo ekipo Lietkabelisa iz Panevežysa. Slednje srečanje bo Olimpijina šesta priložnost, da si prvič v letošnji izvedbi Eurocupa priborijo zmago in lažje nadaljevanje sezone.

Četa Jurice Golemca se počasi postavlja na prave noge. Kljub porazu proti Prometeju so od reprezentančnega premora naprej nanizali dve pomembni zaporedni zmagi. Kar je vselej skupnega vsem trem obračunom, je več ekipne igre in želje po razigranosti. Glavni razlog za veselje navijačev je zagotovo vrnitev Karla Matkovića iz liste poškodovanih, saj je ob prvi priložnosti proti Zadru takoj pokazal, za kako kakovostnega košarkarja gre. Daleč od prvih minut po poškodbah nista več tudi Lovro Gnjidić in Zoran Dragić, ki bosta dodatno povrnila Olimpijino pravo moč. V Panevežysu bo znova zelo pomembna ekipna igra. Zmaji so na zadnji tekmi proti Zadru prikazali strelsko eno najboljših predstav v letošnji sezoni in prav na tak način bi lahko uspeli doseči zmago proti litovskim košarkarjem.

PHOTO: Filip Barbalic / Barbalic Photo

NAPAD

Mogoče je Lietkabelis na papirju najlažji tekmec v skupini, ampak v košarki odloča igra na terenu, ne imena na papirju. In na terenu Lietkabelisa ni za podcenjevati sploh pa ne na domačem terenu. Imajo fizično zelo dobro pripravljeno ekipo in s trdo obrambo lahko nasprotniku povzročajo kar nekaj težav.

Njihov stil igre je mešanica stare Jugoslovanske (predvsem zaradi trenerja Nenada Čanka) in Sovjetske šole košarke. Precej je kontakta v obrambi, v napadu pa prevladuje ekipna igra in redki posamezniki lahko “skačejo” ven iz sistema. Največ svobode v napadu ima vsekakor njihov prvi strelec in edini Američan v ekipi – Jamel Morris. Levoroki branilec je zelo raznovrsten kar se doseganja točk tiče in je nevaren praktično iz vseh položajev in situacij. Nanj bo potrebno biti pozoren in ne sme se mu dopuščati prostora in možnosti da se razigra.

Drugi “zvezdnik” ekipe je izkušeni Željko Šakić. Zadnje tekme je sicer zaradi poškodbe izpustil, nimam pa podatka ali bo nared za to tekmo. Tudi on je zelo raznovrsten in lahko igra z obrazom ali hrbtom proti košu, kar ostalim visokim igralcev povzroča veliko težav pri branjenju.

Včasih si mogoče še malce več svobode vzame občasni estonski reprezentant Kristian Kullamae, ki lahko igra na obeh branilskih položajih. Tehnično dobro podkovan igralec, ki je nekdaj veljal za velikega talenta in že kot najstnik podpisal za Brose Bamberg. Oznako velikega talenta pa je v preteklosti nosil tudi Stefan Peno, ki je šel skozi mladinsko šolo Barcelone, kasneje pa podpisal tudi dolgoročno pogodbo z Albo. Zaenkrat še ni uspel prikazati tega talenta na članskem nivoju, ustavile pa so ga tudi številne poškodbe.

Rotacijo pa zaključujejo še številni domači igralci ter Madžar Gyorgy Goloman, ki pa nimajo kaj dosti “posla z žogo” in je vsa kreacija v napadu v rokah prej omenjenih igralcev. Zelo dobro spremljajo igro in se ponujajo.

OBRAMBA

V obrambi se igra zelo fizično in s precej kontakta. Tako za primerjavo bi rekel, da so precej podobna ekipa kot FMP s podobnimi karakteristikami v napadu in obrambi. Na branilskih položajih imajo v Stefanu Penu igralca, ki lahko igra zelo dobro v obrambi in s svojo višino dobro omeji pogled nasprotnikovim organizatorjem igre. Tudi ostali igralci pa delajo svoj posel in redko izpadajo iz sistema.

Tudi pod obročem čakajo zelo črvrsti igralci, ki ne dovolijo lahkega koša tudi za ceno kakšne grobe osebne napake. Nimajo nekih odličnih vertikalcev, ki bi skakali na vrh table ampak vseeno znajo stopiti skupaj in nadzirati skok.

Z individualnimi akcijami se bo težko delalo razliko proti Litvancem in potrebno bo biti potrpežljiv in igrati ekipno ter iskati najboljšo priložnost. Ima pa Cedevita Olimpija veliko prednost v hitrosti in lahko bi Lietkabelis napadali “v hrbet” ter iskali priložnosti iz protinapadov.

ENA NA ENA

Priča bomo bili epski borbi, kjer bo eno moštvo iskalo četrto zaporedno zmago doma, drugo pa bo iskalo svojo prvo nasploh v tekmovanju. Ker lahko pričakujemo ogromno igre pod košem, bomo bili dodatno pozorni na igro Amarja Alibegovića in Benasa Griciunasa. Naš zmaj po petih kolih evropskega tekmovanja prispeva devet točk in malo več kot štiri skoke na tekmo, medtem ko litovski orjak dosega povprečno 9.4 točk in 4.4 skoke na srečanje.

Za napoved tekme sta poskrbela Gregor Repnik in Marko Turk.

Vsi zeleni mazohisti pa ste ponovno vabljeni tudi na ogled tekme v točilnico Pivovarne LOO-BLAH-NAH!

Več iz rubrike

Napovedi tekem