Išči

Lov na tretjo zaporedno zmago

FMP

Tretje kolo nam prinaša drugo domačo tekmo, v »zmajevo gnezdo« pa prihaja neugodni FMP iz Železnika. Cedevita Olimpija po prvih dveh kolih še ne pozna poraza, FMP na drugi strani pa je moral v prvem kolu premoč priznati Budučnosti, medtem ko so v drugem kolu doma premagali Igokeo.

Roko na srce, FMP nima najlažjega razporeda na začetku sezone, saj so v prvih dveh kolih igrali proti ekipama, ki sta lansko sezono končali med najboljšo četverico, sledijo pa jim tekme proti Cedeviti Olimpiji, Mornarju in Megi Basketu, trem ekipam, ki so lansko sezono končale med najboljšimi šestimi ekipami v ligi.

Lanskoletna fotografija domače tekme proti FMP
PHOTO: KK Cedevita Olimpija

Roster

TRENER: Nenad Stefanović
PG: Bryce Jones / Milutin Vujičić / Jakob Zajc
SG: Marko Radonjić / Garrett Nevels
SF: Nikola Šaranović / Ranko Simović / Stefan Lakić
PF: Nenad Nerandžić / Danilo Tasić
C: Ebuka Izundu / Dimitrije Nikolić / Marko Pavićević

Igra v napadu

V napadu FMP igra precej disciplinirano. Žoga na momente lepo kroži in potrpežljivo iščejo najboljšo priložnost za met. Prav vsi igralci lahko zadenejo mete za tri točke in takšne ekipe je zelo težko braniti.

Imajo precej opcij v napadu in točke se lahko porazdelijo med vse igralce in v napadu niso odvisni od enega posameznika. Glavno breme pa se v napadu pričakuje od zunanjih igralcev, kjer bi vodilno vlogo morali imeti Jones, Nevels in Radonjić.

V napadu sta zelo neugodna tudi krilna centra Nerandžić in predvsem Tasić, ki sta zelo raznovrstna in imata odličen občutek za igro. Znata najti pravo rešitev in z dobrim pregledom zaposliti soigralce.

Ena izmed »slabosti« v napadu FMP-ja je da v pick & roll akcijah zelo malo zaključkov iščejo preko visokega igralca, ki se odvaja po bloku. Večino pick & roll akcij zaključuje branilec in zelo redko uporabno žogo pod koš dobi center, največkrat je v tej vlogi Izundu. Predpostavljam, da je to tudi del taktike, kajti kot omenjeno zgoraj lahko vsi igralci zadevajo tudi od daleč, ampak v primeru da bi večkrat iskali tudi visokega igralca bi se jim sprostilo še malo več prostora.

Igra v obrambi

FMP je fizično zelo dobro pripravljena ekipa, ki lahko drži visoko intenziteto v obrambi skozi celotno srečanje. V obrambi igrajo kolektivno, pomagajo en drugemu, sploh ko je žoga bližje košu.

Pomaganje v obrambi pa privede do številnih rotacij, kjer se včasih dogajajo napake in po nekaj podajah se lahko obramba FMP-ja razpade in nekdo ostane sam na metu. Tu je potrebno biti potrpežljiv in iskati najboljšo rešitev.

Najšibkejši člen v obrambi je vsekakor branilec Garrett Nevels. Sploh v pick & roll obrambi težko ubrani boljše napadalce in tu bi Cedevita Olimpija lahko ustvarila kar nekaj priložnosti za točke.

Trije ključi za zmago

  1. Kontroliranje skoka in ne dopuščaj napadalnih skokov.
  2. V napadu bo potrebno premišljeno iskati najboljšo rešitev.
  3. V obrambi čim bolj preprečuj odprte mete za tri.

Tekme z FMPjem so vedno neugodne in tudi tokrat ne bo drugače. Tekom celotne tekme bo potrebna zbranost tako v obrambi kot tudi v napadu. Vseeno pa lahko brez zadržkov rečemo, da smo favoriti na tem obračunu.

instagramyoutube

Nadaljuj z branjem