Išči

Na mednarodnih parketih

Ker določena tekmovanja prihajajo k zaključku in ostala vsaj proti zaključku rednega dela, sem se odločil malo pogledati po ostalih slovenskih klubih, ki igrajo v mednarodnih tekmovanjih in kako uspešni so bili do zdaj.

PHOTO: KK Cedevita Olimpija

Najbolje, da kar pričnem pri Krki, ki smo jo vsi vsaj delno opazovali v ABA ligi. Če je novomeški klub v začetku sezone izgledal zelo obetavno pa se je vse skupaj hitro obrnilo navzdol. Sam sem po nekaj prvih tekmah pričakoval, da se bo letos Krka prvič po dolgem času počutila varno in se borila nekje za mesta na sredini lestvice. Na žalost je bilo na koncu vse preveč poškodb in tako ali drugače slabih tekem, ki so uničile harmonijo v klubu in vzele energijo in voljo še igralcem, ki so bili na razpolago in razpoloženi na samem začetku. Krki se zdaj obeta zadnje mesto in tako izpad v ligo ABA 2, saj je malo verjetno, da bodo s tako formo lahko zabeležili še kakšno zmago do konca sezone. 

PHOTO: ABA League // Dragana Stjepanović

V ligi ABA 2 pa imamo nekako presenečenje letošnje sezone Helios Suns, ki je po rednem delu uvrščen na visoko drugo mesto. To je presenečenje predvsem, če pogledamo lansko sezono v kateri je edina zmaga domžalskega kluba prišla za zeleno mizo, ko se Gorica zaradi kovid situacije ni udeležila enega od turnirjev. Domžalčani so v letošnjem poletju odlično kadrovali in pripeljali tri tujce, ki so vsak po svoje dodali neko vrednost igri. Tudi Leon Šantelj igra kot prerojen in morda celo sezono svoje kariere. V zadnjem delu sezone se je dvignila tudi forma Blaža Mahkovica, ki je bil eden boljših posameznikov v celotni ligi ABA 2. Nadejamo se lahko, da bodo Domžalčani nadaljevali s takimi predstavami in tako nekako zagotovili, da bosta v ligi ABA tudi v naslednji sezoni dva slovenska predstavnika. Končnica lige ABA 2 bo odigrana v Skopju med 13. in 17. aprilom.

PHOTO: ABA League // Dragana Stjepanović

Sledi Rogaška, ki je prav tako nastopala v ABA 2, a so s tekmovanjem že zaključili, saj se niso uvrstili v končnico. Rogaška letos ni tista prava, kot smo jo gledali v nekaj zadnjih letih. To dokazuje tudi njihova uvrstitev v državnem prvenstvu, kjer se niso uspeli uvrstiti v zgornji del lestvice. Z zmago v zadnjem krogu proti Lovćenu so si malce popravili mesto na lestvici in se uspeli rešiti predzadnjega mesta.  Prav tako kot Krka so imeli tudi oni kar nekaj težav poškodbami in so nekako začeli z malo bolj kvalitetno košarko šele kakšne mesec nazaj, a je bilo to žal prepozno. Ne dvomim, da se jim ne bi uspelo uvrstiti v četrtfinale državnega prvenstva, a za kaj več pa letos nimajo prav veliko možnosti. Če bodo želeli drugo leto dvigniti nivo kvalitete jih poleti v klubu čaka kar nekaj dela. 

PHOTO: KK Šenčur

Šenčur si je v zadnjem krogu izboril končnico Alpe Adria Cupa, ko so po podaljšku premagali Inter iz Bratislave v neposrednem dvoboju za napredovanje. Žal se nato v končnici ni izšlo in so izpadli že v prvem krogu proti Spišski Rytieri, ki so bili boljši na obeh tekmah. Šenčur ima izkušeno ekipo, ki lahko povzroči nemalo preglavic tudi večini ekip iz slovenske lige in se lahko ob ugodnem nasprotniku prebijejo med štiri v ligi. 

PHOTO: KK Cedevita Olimpija

Za konec pa še hiter pregled sezone podmladka Cedevite Olimpije pri Iliriji. Na začetku sezone so za lige v katerih so igrali izgledali odlično, a je nato prišlo do težav v Cedeviti Olimpiji, zaradi česar sta iz posoje odšla Dan Duščak in Blaž Habot, kar se je poznalo na rezultatih naprej. A vseeno so v Alpe Adria Cupu končali na prvem mestu, v svoji skupini, z zgolj enim porazom. Tudi njim pa se na žalost v končnici ni izšlo. V prvi tekmi so visoko izgubili za kar 29 točk, tako da je bila tudi zmaga z 21 točkami v drugi tekmi premalo za napredovanje v polfinale. Glede na to, da so ostali brez dveh nosilcev igre pa je vseeno potrebno pohvaliti to, da so se do zadnjega borili in celo bili v igri za napredovanje. V državnem prvenstvu jim trenutno ne gre najbolje, saj so z zgolj eno zmago na zadnjem mestu zgornjega dela lestvice.

Kar nekaj klubov je bilo in je v letošnji sezoni aktivnih na mednarodnih parketih. Eni bolj drugi manj uspešno predstavljajo slovensko košarko. Vsi skupaj pa lahko le upamo, da bo šla tudi krivulja klubske košarke navzgor, saj nič ne bo bolj spodbudilo mladih košarkarjev za trdo delo in željo po igranju kot kvalitetna košarka pred domačim pragom.

Debata na to temo pa poteka tudi na Forumu Podcasta Blokada.

Če ob poslušanju in branju uživate in menite, da smo na pravi poti dvigovanja kvalitete vsebin slovenske košarke na še višjo raven, bo vaša pomoč več kot dobrodošla. Donacije krijejo stroške domene, gostovanja, nadgradnjo opreme tudi nagradne igre, itd.

Nadaljuj z branjem