Išči

Ne šteje nič drugega kot zmaga

Predvajaj epizodo

Košarkarji Cedevite Olimpije se po zanesljivi zmagi nad Cibono vračajo na domač parket v areno Stožice, kjer jih na Miklavžev dan ob 20. uri čaka prvi izmed treh konkretnejših izzivov. Prvi v vrsti bo Zmajem stal zelo neugodni ratiopharm Ulm.

Moštvo zeleno-oranžnih se počasi vrača na svoja zmagovalna pota. Čeprav je situacija med Eurocupom in ABA ligo kot dan in noč, se vselej zdi, da se je Cedevita Olimpija s povratniki iz poškodb motivacijsko močno okrepila. Tako Karlo Matković kot Zoran Dragić sta po povratku proti Lietkabelisu in Ciboni dokazala, kako močno jih je ljubljanjska ekipa potrebovala, zato se zdi, da bo srečanje z Ulmom tisti pravi končni pokazatelj Olimpijine kakovosti, kajti izgovorov zaradi poškodb več ne obstaja. Zmaji se bodo zoperstavili trenutno petouvrščenemu moštvu, ki ima na računu tri zmage in enako število porazov. Nemcev definitivno ne gre podcenjevati, saj statistično povsem prednjačijo pred Ljubljanjčani, a glede na trenutno uigranost bi slednji imeli zelo lepo priložnost, da svojim navijačem končno doma priborijo tako želeno prvo zmago v Eurocupu.

PHOTO: Filip Barbalic / Barbalic Photo

NAPAD

Zaradi formata Eurocupa tudi v tem tekmovanju še ni vse izgubljeno, bi pa počasi morali zvoneti še tisti zadnji alarmi in rezultati se bodo morali izboljšati. Ulm ni naiven tekmec, ampak v Ljubljani bi vseeno ne glede na rezultate vlogo favorita pripisal Cedeviti Olimpiji.

Ulm ima relativno mlado ekipo, ki precej niha v svojih predstavah. Na nekaterih tekmah so izgledali zared dobro, medtem ko na drugih me niso uspeli prepričati. Veliko je odvisno od njihovega organizatorja igre, nizkoraslega Brazilca Yaga Dos Santosa, ki letos prvič igra v Evropi. V višino meri le 175 cm, a “strup je v malih steklenicah.” Na zadnji tekmi proti Prometeyu je odigral svojo najboljšo tekmo in dosegel 26 točk ter total 10 asistenc. S svojo hitrostjo ustvarja višek in ni ga enostavno držati na povodcu. Tu Olimpijo čaka težko delo, kajti letošnja obramba pick & rolla je katastrofalna in Yago bo znal to kaznovati.

Kar malce presenetljivo, ampak naslednja dva najboljša strelca v ekipi sta domača igralca – Karim Jallow in Robin Christen. Oba igrata na položaju krila oz. krilnega centra. Jallow je odličen atlet in to pridno izkorišča na obeh straneh igrišča, medtem ko je Christen bolj raznolik strelec, precej odvisen od asistenc soigralcev.

Na branilskih položajih poleg Dos Santosa veliko priložnosti dobiva tudi mladi španski virtuoz, Juan Nunez. Slednji je zelo kreativen in ima odličen pregled igre, vseeno pa mu še manjka izkušenj za ta nivo in za moj okus dela preveč napak. Bolj zanesljiv je Thomas Klepeisz, ki je s svojo raznovrstnostjo in mirnostjo odločil že marsikatero tekmo v nemški ligi. Tu je še črnogorski dragulj, Fedor Žugić, ki se vrača po poškodbi in zaenkrat še ni ujel pravega ritma. Gre za zelo dobrega scorerja, kateremu se ne sme dopuščati veliko prostora.

Pod samim obročem so zaradi odsotnosti Sagabe Konateja precej oslabljeni. Glavno vlogo ima tako Nicolas Bretzel, ki pa roko na srce še ni za ta nivo. Fizično zelo močan igralec s precej mehko roko, ampak težko stopi v čevlje glavnega centra. Pričakujem precej nizke peterke Ulma, kjer bosta na centru igrala tudi Karim Jallow ali pa recimo Joshua Hawley. Vsekakor bo zanimivo videti kako bo oz. če sploh bo Olimpija izkoriščala svojo prednost v raketi.

Pričakujem da bo tudi tokrat veliko časa žogo v rokah imel Dos Santos, ki bo kreiral zase in za ostale. Veliko bo metov za tri točke in na to bo potrebno biti pripravljen.

OBRAMBA

Kljub temu da je bil trener Ulma, Anton Gavel, v svojih igralskih časih znan kot odličen obrambni igralec pa zaenkrat te mentalitete še ni uspel prenesti na svojo ekipo. Ulm igra precej slabo v obrambi, razlog zato pa so tudi težave s poškodbami, predvsem odsotnost Konateja se v obrambi zelo pozna.

Nasprotnikom dovolijo malenkost preveč drugih napadov in tu pričakujem, da bo Cedevita Olimpija agresivno šla na vsak skok v napadu in nadzirala to pomembno košarkarsko prvino. Skok je po mojem mnenju odraz želje ekipe in “kdaj, če ne zdaj ” bodo košarkarji Cedevite Olimpije pokazali željo po prvi Eurocup zmagi v letošnji sezoni. Mimogrede, Cedevita Olimpija v Eurocupu pobere le 46.5% možnih skokov in je na 19. mestu v Eurocupu (slabši je le Promitheas 44.5%). Saj pravim, ni želje po skoku = ni želje po zmagi.

Jallow je nekako njihov z naskokom najboljši obrambni igralec, na ostalih mestih pa obramba kar pušča. Nekaj sicer poskušajo te pomankljivosti skriti kot ekipa, niso pa pri tem vedno uspešni.

ENA NA ENA

Priča bomo tekmi, kjer bomo zagotovo priča epski borbi do zadnje sekunde srečanja. Izjemno formo trenutno kaže Amar Alibegović, ki je atletsko močno podkovan košarkar in je nevaren tako v raketi kot izven. V Eurocupu po šestih kolih prispeva 10.7 točk in 4.5 skokov na obračun. Nasproti mu bo stal izkušeni Robin Christen, ki velja za nevarnega ostrostrelca. Slednji na tekmo dosega 10.2 točk in 4.2 skokov.

Za napoved tekme sta poskrbela Marko Turk in Gregor Repnik.

Več iz rubrike

Napovedi tekem