Išči

Okrnjena zasedba Zmajev prvič proti Cluju

Predvajaj epizodo

Zmaji se tokrat prvič v zgodovini ljubljanskega kluba odpravljajo v goste h romunskemu Cluju. Ekipa bo na parket stopila v okrnjeni zasedbi saj nas je poleg poškodb ponovno “obiskal” covid. V tem vmesnem času po tekmi z Bursasporom smo dočakali tudi novo okrepitev, ki sliši na ime Matic Rebec. Gre za premišljen podpis Ljubljanskega vodstva saj nas v zadnjem obdobju, kot smo že omenili, pestijo poškodbe praktično na vseh igralnih položajih. Matic bo v moštvo sigurno prinesel nekaj pozitivnih lastnosti klasičnega organizatorja igre, kar nam v tem trenutku konkretno primankuje. Naj vas še enkrat spomnimo, da zaradi zdravstvenih v Romunijo niso odpotovali Yogi Ferrel, Karlo Matković, Zoran Dragić in Jan Kosi, medtem ko so Marko Radovanović, Rok Radović in Lovro Gnjidić odpotovali v Romunijo vendar je njihov nastop pod vprašajem.

O ekipi Cluja, ki nam bo jutri stala nasproti pa v nadaljevanju ponovno Marko Turk.

PHOTO: Filip Barbalic / Barbalic Photo

NAPAD

Cluja se vsekakor ne sme podcenjevati, še posebno pa ne na domačem parketu, kjer ponavadi na krilih navijačev igrajo še za kakšen odstotek bolje. Gre za zelo izkušeno ekipo s kar nekaj imeni, ki imajo izkušnje z najvišjega nivoja in znajo igrati košarko. Odličen “spacing”, veliko vtekanj ter blokad igralcem brez žoge, na momente žoga lepo kroži.. Vsekakor se še vedno pozna prstni odtis Duška Vujoševića, ki je pred leti v Cluju deloval kot svetovalec.

Glavno breme v napadu vsekakor nosijo tuji košarkarji in z izjemo Emanuel-a Cate-ja, domačih igralcev sploh ni v rotaciji. Veliko igrajo pick & roll igre, kjer v glavnem kreirata Jordan Taylor in Patrick Richard. Gre za dva vsestranska igralca, zelo močna na žogi in v prodoru. Oba imata v svojih nogah in rokah že ogromno tekem, kar se tudi pozna pri sprejemanju odločitev, ki so v večini primerov pravilne. Vsekakor igralci Cedevite Olimpije ne smejo dovoliti, da imate preveč prostora in svobode, kajti to bosta oba s pridom izkoriščala.

V vlogi visokega igralca v pick & roll igri se največkrat znajde bivši zmaj, Andrija Stipanović. O njegovih kvalitetah in igri ni potrebno izgubljati besed, saj ga vsi precej dobro poznamo. Podoben profil igralca pa je tudi njegov back up – Emanuel Cate. Fizično zelo močna igralca, ki znata postaviti trdo in čvrsto blokado ter se lepo odvajati pod obroč. Velikokrat so te blokade tudi na meji osebne napake v napadu ali pa celo kakšne nešportne poteze in na to bo potrebno biti pripravljen.

Da je pick & roll igra toliko bolj učinkovita pa poleg odličnih kreatorjev in močnih visokih igralcev na terenu potrebuješ tudi odlične strelce, ki širijo igrišče in dopuščajo dovolj prostora za PnR igro. V takšni vlogi pa se odlično znajde še en stari znanec “Balkanskih parketov” – Stefan Birčević. Slednji odlično spremlja akcije in z veseljem meče odprte mete za tri točke. Veliko odprtih metov dobita tudi krilni igralec Leo Meindl in branilec Karel Guzman, ki sta v napadu zelo močna v igri brez žoge, pri samih metih z razdalje pa sta precej nekonstantna.

Rotacijo na zunanjih položajih pa zaključuje Victor Sanders, še en stari znanec Cedevite Olimpije, saj je lani v Eurocupu proti njim igral v dresu Venezie, sezono pred tem pa tudi v dresu Trenta. Tudi on velja za precej nekonstantnega v napadu in nikoli točno ne veš kaj od njega za pričakovati, lahko pa s svojimi atletskimi sposobnostmi, podobno kot Guzman, z nekaj potezami naredi razliko.

OBRAMBA

Izkušenost se pozna tudi v igri v obrambi. Na branilskih položajih imajo igralce, ki so fizično sposobni pritisniti na nasprotnikove branilce. Predvsem Jordan Taylor in Karel Guzman sta dva takšna igralca, ki rada igrata na kontakt, v obrambi pa lahko dobro odigra tudi Sanders, vendar pri njemu je večkrat vprašljiva motivacija za igro v obrambi.

Tudi na krilnem položaju imajo v Leu Meindlu igralca, ki zna odigrati dobro obrambo tako na perimetru kot pod obročem. Vsekakor zelo raznovrsten obrambni igralec, ki pokriva precej lukenj v obrambi.

Ena izmed slabosti ekipe pa je obramba pick & rolla. Tu je Stipanović redno prepočasen in zamuja, Cate je precej boljši ampak tudi on včasih “zaplava.” Stipanović pa tako ali drugače nikoli ni veljal za nekega pozitivnega obrambnega igralca. S svojo močjo Stipanović in Cate lahko igrata dobro post up obrambo, vendar ju zaradi pomanjkanja atleticizma ne bi uvrstil med boljše zaščitnike obroča in tudi tu bi se morale ponujati priložnosti za točke Cedevite Olimpije.

ENA NA ENA

Glede na to, da bomo jutri na parket stopili v izredno okrnjeni zasedb in bo manjkal tudi glavni “general parketa”, Yogi Ferrell bomo danes izpostavili branilski dvoboj Adams – Taylor.

Josh Adams je bil v tem ofsiznu pripeljan kot izredno zveneča okrepitev, vendar do tega trenutka tega slovesa še ni opravičil. Na zadnjih treh tekmah je njegov odstotek meta za tri točke 16.7% ob metu 3/18, kar je naravnost katastrofalno za igralca njegovega kova.

Jordan Taylor, na drugi strani v tem trenutku naravnost blesti. V romunskem prvenstvu ima po treh odigranih tekmah 61.5% met za tri točke ob metu 8/14, svoje košarkarsko znanje pa je demonstriral tudi na prvi tekmi Eurocupa proti Bourgu, ko je ob tesnem porazu Cluja prispeval 13 točk in 6 asistenc.

Blokadovci ocenjujemo, da je jutrišnja tekma idealna priložnost za Josha, da končno opraviči svoj CV, in tokrat v vlogi glavne violine, ljubljansko moštvo popelje do prve zmage v Eurocupu.

Več iz rubrike

Napovedi tekem