Išči

V Stožice tokrat prihaja Crvena Zvezda

Predvajaj epizodo

Košarkarje Cedevite Olimpije čaka prvi resen preizkus kakovosti ekipe v regionalni ABA ligi. Jutri se bodo ob 17. uri v domači Areni Stožice pomerili z aktualnim prvakom lige Crveno Zvezdo.

Ljubljanski kolektiv prihaja nazaj v ljubljansko areno močno motiviran, da po porazu v Eurocupu proti Bursi prikažejo boljšo ekipno igro in z željo, da presenetijo srbskega evroligaša. Na prvih dveh tekmah proti Borcu in Splitu so varovanci Jurice Golemca prikazali strelsko izjemno predstavo, s kakršno bi lahko povsem parirali ekipi Vladimirja Jovanovića, a ključna bo obramba, v kateri bodo manjkali pomembni igralci. Še vedno je namreč poškodovan center Olimpije Karlo Matković, težave pa imata še vedno Lovro Gnjidić in na novo Marko Radovanović, ki si je poškodoval gleženj. Navkljub oslabljenosti zelenih Jurica Golemac računa na boljšo pripravljenost in hitrejšo igro, kakršno smo iz strani Zmajev vajeni.

Crvena Zvezda prihaja v Zmajevo gnezdo na krilih dveh zaporednih zmag. Zadnjo so dosegli proti Budućnosti, ki so jih na krilih izjemnih Luke Mitrovića in Benjamina Bentila po napeti končnici matirali z 69:65. Aktualni prvaki ABA lige bodo letos še težje premagljiva ekipa. V svoj kader so navkljub mnogim ključnim odhodom,npr. Hollins, Davidovac, Kalinić itd., vključili vrhunski nabor tako izkušenih kot mladih košarkarjev. Iz evroligaških voda so prišli Benjamin Bentil (Olimpia Milano), Hassan Martin (Olympiacos), ter domača igralca Nemanja Nedovic (Panathinaikos) in Filip Petrušev (Anadolu Efes). V ekipo se je vrnil tudi nekdaj izjemni srbski center Miroslav Raduljica, ki je zapolnil “manjkajočo” vrzel na poziciji 5.

NAPAD

Podobno kot v lanski sezoni tudi letos Crvena zvezda prisega na počasen in organiziran napad z zelo malo protinapadi. Zanimivo je, da je na prvih dveh tekmah ABA lige teh zbrala skupaj le 12, kar je najmanj v ligi. Za primerjavo, Partizan, ki goji hitrejši stil igre, je v tem času zbral kar 47 protinapadov. Pričakovano je Zvezda v samem vrhu lige kar se organiziranosti napada tiče, saj se kar 75% vseh košev doseže po asistenci, najdemo pa jo tudi med ekipami z najmanj izgubljenimi žogami.

Značilnost Crvene Zvezde v zadnjih sezonah je, da napad ne sloni zgolj na nekaj posameznikih, ampak kar na celotni ekipi. Lani je bil denimo najboljši strelec ekipe Kalinić, ki je v ABA ligi dosegal “zgolj” 11,4 točke na tekmo. Letos lahko pričakujemo podobno zgodbo. Proti Budućnosti, Efesu in Panathinaikosu je največ točk prispeval močan krilni center Ben Bentil (16, 13 in 18), ki pa je bil proti MZT-ju iz Skopja nerazpoložen, dosegel je zgolj 4 točke. Na tej tekmi se je najbolj izkazal organizator igre Jaylen Adams, ki je dosegel 16 točk. Opozoriti velja še na spretnega in zanesljivega centra Filipa Petruševa, ki je bil MVP ABA lige v dresu Mege pred dvema letoma, Johna Hollanda, ki igra z veliko energije in se ga navijači Cedevite Olimpije zagotovo dobro spominjajo iz Burse, ter Luko Mitrovića, Nikolo Ivanovića in Daliborja Ilića, ki so v preteklosti že predstavljali trd zalogaj za obrambo Cedevite Olimpije. V nadaljevanju sezone bo zanimivo videti, kako se bo v sistem vključila zadnja zvezdniška okrepitev, Luca Vildoza.

PHOTO: Filip Barbalic / Barbalic Photo

OBRAMBA

Crvena Zvezda ima tradicionalno eno najboljših obramb v Evropi. V ligi ABA zaenkrat prejemajo zgolj 0,97 točke na posest, pred njimi je le Budućnost z 0,93. V samem vrhu so pri ukradenih žogah, saj jih zberejo 9,5. Na vseh položajih imajo fizične izredno močne igralce, ki so znani po vrhunski obrambi. Kapetan Branko Lazić je že dve leti zapored dobil nagrado za najboljšega obrambnega igralca.

ENA NA ENA

Dvoboj, ki ga bo veljalo spremljati, je Adams vs. Adams. Poleg priimka imata skupnega tudi to, da sta lansko sezono oba odigrala v Avstraliji. Zvezdi Jaylen Adams je pobral nagrado MVP ligi in sezono končal kot najboljši strelec lige, naš Josh Adams pa se je proslavil kot 7. najboljši strelec NBL lige. Oba združuje tudi to, da sta sezono začela precej toplo – hladno. Jaylen se je izkazal na tekmi proti MZT-ju, Josh pa proti Splitu. Lahko tokrat oba pokažeta, česa sta zmožna?

Za uvodno besedo je tokrat ponovno poskrbel Gregor Repnik, strokovni del napovedi pa je tokrat spisal naš koordinator moderatorske ekipe na forum.podcastblokada.com, Francosy.

Več iz rubrike

Napovedi tekem