Išči

Neporavnani računi

Predvajaj epizodo

Košarkarje Cedevite Olimpije po dveh tekmah v regionalni ABA ligi čaka prvi spektakel v evropskem pokalu. Nasproti jim bodo stal stari znanec ljubljanjčanov Bursaspor. Tekma bo izjemna priložnost za Zmaje, da pokažejo svojo kakovost, obenem pa se oddolžijo za poraz v lanskem četrtfinalu Eurocupa.

Varovanci Jurice Golemca se po hitrem postopku pripravljajo na nove izzive. Po dveh zaporednih zmagah, kjer so vselej presegli mejo 90 točk in s tem prikazali všečen strelski talent, jih sedaj čaka prvi preizkus v Eurocupu. V lanski sezoni so Zmaji po katastrofalnem začetku v svoje vrste pripeljali Yogija Ferrella, Zorana Dragića in Alena Omića, ki so se izkazali kot izjemne okrepitve, saj so nato nanizali 8 zaporednih zmag v skupinskem delu ter v končnici, kjer so se prebili vse do četrtfinala, kjer pa jih je zaustavila prav ekipa Bursasporja, ki so slavili z rezultatom 85:83. Zmaji so sicer uspeli zadeti v zadnjem napadu, vendar je bil zadeti met Jacoba Pullena izza črte izveden pol sekunde prepozno.

Frutti Extra Bursaspor bo letos zagotovo ena izmed ekip, ki se bodo borila za najvišja mesta. Kljub dejstvu, da je klub zapustilo veliko ključnih igralcev, med drugimi Andrew Andrews (Panathinaikos), John Holland (Crvena Zvezda), Allerik Freeman (Reyer Venezia) idr. So pa zato Turki poskrbeli za kar nekaj zvenečih okrepitev, med katerimi velja izpostaviti nekdanjega izjemnega centra Zmajev Zacha Augusta, ki bo zagotovo glavni steber obrambe. Tu je tudi obrambni igralec Anthony Clemmons, ki ga ljubljanjčani poznajo kot nekdanjega člana Igokee. Ostali so nosilci Derek Needham, David Dudzinski, Onuralp Bitim itd.

PHOTO: Filip Barbalic / Barbalic Photo

NAPAD

Ekipa Bursasporja nima ravno veliko širine in v resnejši rotaciji je 7-8 igralcev. Večji del bremena v napadu nosijo tuji košarkarji in domači Onuralp Bitim, ki je po mojem mnenju glavni igralec te ekipe. Gre za zelo raznovrstnega igralca, ki si zna skreirati pozicijo za met in je nevaren praktično iz vseh položajev. Poleg njega ima žogo veliko v rokah tudi Derek Needham, ki opravlja vlogo tako imenovanega “floor generala” in v napadu povezuje posameznike v celoto.

Omenjena dva igralca bosta zagotovo tudi na tekmi proti Cedeviti Olimpiji igrala pomembno vlogo in glavna naloga Ljubljančanov mora biti, da čimbolj omejijo učinek omenjenih dveh igralcev. Oba sta zelo dobra v pick & roll igri, kjer sta nevarna kot strelca in podajalca. Največkrat gre podaja visokemu igralcu, ki je postavil blokado in se odvajal pod koš in v večini primerov je to bivši igralec Cedevite Olimpije – Zach Auguste. Slednji je na začetku sezone v odlični formi in igra kot prerojen. S svojo gibljivostjo povzroča veliko preglavic v PnR igri in tudi v tranziciji. Njegove kvalitete domači štab zagotovo zelo dobro pozna in jih ne bi smel presenetiti. Podoben profil igralca kot Auguste je tudi njegov back up, Ahmet Duverioglu, ki je zadnjih šest sezon igral za Fenerbahče.

Med pomembnejše člene v napadu Bursasporja sodi tudi Dave Dudzinski. Slednji se veliko giblje izza črte za tri točke in širi raketo ter omogoča prostor za prodore in pick & roll igro. Gre za zelo dobrega strelca za tri točke, kateremu se ne sme dovoliti da se razigra, poleg tega pa ima tudi kvaliteto, da zna odigrati kot pick & pop igralec.

Ne sme se podcenjevati tudi Anthonya Clemmonsa, ki zaenkrat še ni uspel najti prave vloge v napadu, ampak je v preteklosti že pokazal, da lahko tudi on prevzame v napadu ko je potrebno. Gre za drugačen profil igralca kot so ga lani imeli v Andrewu Andrewsu in nekako imam občutek, da jim letos manjka tisti pravi “killer.”

V rotaciji sta še nizki branilec Omer Utku Al ter Yigitcan Saybir, ki pa neke resnejše vloge v napadu nimata. Prinašata pa na parket veliko energije, Saybir pa je poleg tega tudi vedno aktiven v napadalnem skoku in ga bo nujno potrebno zapirati.

OBRAMBA

Igra v obrambi je zelo pomemben del taktike trenerja Dušana Alimpijevića. Na agresivni obrambi sloni igra Bursasporja iz katere poskušajo potem razviti hitro tranzicijo in iskati priložnosti iz proti napadov. V obrambi so kot ekipa zelo disciplinirani in redko katerikoli igralec izpade iz sistema.

Na branilskih položajih imajo za moderno košarko precej nizke igralce, ki pa vršijo visok pritisk, utrujajo nasprotnika in ga silijo v napake. Tudi Cedevita Olimpija ima v Ferrellu in Adamsu dva nižja igralca, tako da tu nekih večjih “višinskih razlik” ne bo in zanimivo bo spremljati intenziven dvoboj na zunanjih položajih.

Visoki igralci Bursasporja so mobilni in imajo dovolj hitre noge, da sledijo tudi na perimetru. Zaradi tega lahko pick & roll branijo na različne načine in spreminjajo taktiko tekom tekme. Že lani smo, ko je igral še v dresu Cedevite Olimpije, velikokrat lahko videli da Zach Auguste nima težav s prevzemanjem in branjenjem nižjih igralcev.

Slabost Augusta in na splošno Bursasporja pa je branjenje globine. Tu bi Cedevita Olimpija lahko iskala svoje priložnosti in preko Omića, Matkovića in Alibegovića več napadala po globini.

ENA NA ENA

Prvi spektakel evropske sezone nam bo ponudil ogromno borbe pod košem, kjer bosta kraljevala orjaka Alen Omić in nekdanji Zmaj v Bursinem dresu Zach Auguste. Naboja za izkazovanje moči in spretnosti ter dvigovanja vzdušja že zaradi borbe sedanjega in nekdanjega igralca Zmajev ne bo manjkalo. Alen je v prejšnji sezoni Eurocupa povprečno dosegal 8.8 točk in 7.3 skokov na tekmo, medtem ko je Zach v ljubljanjskem dresu na tekmah prispeval 8.7 točk ter 5.0 skokov.

Cedevita Olimpija letos definitivno spada med glavne favorite tega tekmovanja. Sestavili so izjemen kader, zato je edino prav, da napolnimo Areno Stožice in pospremimo naše Zmaje na poti do prve zmage v Eurocupu. Sporočilo je jasno. VSI NA BASKET!

Za napoved tekme sta tokrat poskrbela Gregor Repnik in Marko Turk.

Več iz rubrike

Napovedi tekem