Išči

Pregled igralca – Justus Hollatz

Ker opažamo, da se veliko navijačev sprašuje za kakšnega košarkarja pravzaprav gre, ko govorimo o Justusu Hollatzu, smo se Blokadovci odločili, da vam skrajšamo iskalni čas, ki bi ga namenili iskanju njegovih vrhuncev iz tekem preteklih sezon in vam ponudimo bolj podroben pogled v sam profil košarkarja na enem mestu. Marko Turk in Jernej Katanec bosta tako v seriji t.i. “scouting reportov” bolj podrobno secirala novopodpisane košarkarje Cedevite Olimpije.

Novi športni direktor Vlado Ilievski in novi trener Simone Pianigiani sta hitro zavihala rokave in začela s sestavljanjem ekipe za naslednjo sezono. Sploh še nista “razpakirala” svojih kovčkov in preuredila svoje nove pisarne, že je bila predstavljena prva okrepitev. Glede na zgodovino nakupov iz prejšnjih sezon gre za kar zanimiv nakup kajti v “zmajevo gnezdo” se seli nemški reprezentat Justus Hollatz. Slednji je v pretekli sezoni zelo dobro igral za španski Rio Breogan in bil med boljšimi posamezniki te ekipe, ki je na koncu sezono končala na 10. mestu in brez težav obstala v ligi. Pred tem pa je Justus vrsto let igral za nemški Hamburg, s katerim je v sezoni 2021/22 nastopal tudi v Eurocupu, tako da kljub svoji mladosti že ima izkušnje iz tega tekmovanja in dobro ve kakšni izivi ga čakajo v naslednji sezoni. V zadnjih letih je Justus tudi reden član nemške reprezentance, predvsem v kvalifikacijskih oknih je njegova vloga zelo pomembna, na glavnih tekmovanjih pa imata pred njim še vedno prednost Dennis Schröder in Maodo Lo.

Statistika

Slika 1: Primerjava osnovnih statistik na 40 minut igralnega časa z ligaškim povprečjem (ACB liga).

Strelska učinkovitost:

Strelska učinkovitost - Justus Hollatz
*C&S – catch & shoot; DJ – dribble jumper

Povprečja na tekmo:

Povprečja na tekmo - Justus Hollatz

Povprečja na 40 minut igre:

Povprečja na 40 minut igre - Justus Hollatz

Napredne statistike:

Napredne statistike - Justus Hollatz

Izpostavljeno:

 • Boljši kot 95% igralcev ACB lige v ukradenih žogah na tekmo (1,3)
 • Boljši kot 90% igralcev ACB lige v podajah na tekmo (3,3)
 • Boljši kot 85% igralcev ACB lige v razmerju med asistencami in izg. žogami (1,96)
 • Slabši kot 69% igralcev ACB lige v točkah na 40 minut (13,2)

Kako pomembno vlogo je imel Justus v pretekli sezoni na parketu? Zaključil je 18,3% razpoložljivih napadov svoje ekipe (USG%), kar je pod ligaškim povprečjem, a z asistencami (AST%) poskrbel za 23,1% košev, ki jih je Rio Breogan dosegal v času, ko je igral Justus Hollatz. Na sliki 2 lahko vidimo, da v tem elementu izstopa iz povprečja.

Slika 2: USG% in AST% vseh igralcev ACB lige. Sivi črti predstavljata povprečji.

Prednosti

 • Visok košarkarski IQ – ne dela veliko nepotrebnih napak, redno dela pravilne odločitve
 • Odličen pick & roll igralec – zaradi svoje višine ima odličen pregled in lahko zaposli visokega igralca poleg tega pa tudi nevaren kot scorer
 • Raznovrstnost v napadu – lahko igra na obeh zunanjih položajih, z žogo ali brez nje
 • Igra na odprtem terenu – odlično se znajde v tranziciji, sploh takrat ko ukrade žogo in gre “do konca”
 • “Čitanje napada” – velikokrat uspe prebrati namero napada in preseka podajo

Prostor za izboljšave

 • “Streaky shooter” – ni najbolj konstanten pri metih z razdalje in ima lahko odlične kot tudi slabe strelske predstave
 • Slab izvajalec prostih metov – njegovi prosti meti tekom kariere se vrtijo okoli 70 % kar je za branilca slabo
 • Igra 1na1 – mnogo bolje kreira iz pick & rolla kot iz igre 1na1
 • Pasivnost v napadu – včasih je premalo agresiven in namesto da bi napadal obroč, išče podajo
 • Igra v obrambi – ne bom rekel da je slab obrambni igralec, ker zna korektno odigrati tudi na obrambni polovici, ampak menim da ima tu še kar nekaj prostora za napredek

Zaključek

Prepričan sem, da bo Justus Hollatz imel pomembno vlogo v sistemu Simoneja Pianigianija. Gre za igralca, ki ne dela veliko napak in najprej poskuša razigrati soigralce in svojo statistiko pušča v drugem planu, zna pa tudi prevzeti odgovornost takrat ko je potrebno. Manjka mu mogoče malo več agresivnosti v napadu, da bi lahko to počel bolj pogosto in polnil tudi svoj račun, a vsekakor ima tudi to kvaliteto in verjamem, da bo z leti in z več izkušnjami napredoval tudi v tem elementu igre. Tudi na obrambni polovici opravlja svoje delo na korektnem nivoju.

Ne verjamem, da bo Justus odločil veliko tekem v korist Cedevite Olimpije, vem pa, da ne bo glavni krivec pri morebitnih porazih, kajti ne dela veliko napak. Če za konec dodam primerjavo z nekom, ki je bolj poznan povprečnemu slovenskemu ljubitelju košarke, bi rekel da ima Justus Hollatz v svoji igri precej podobnih kvalitet kot naš reprezentant Žiga Samar – Justus verjetno bolj raznovrsten v napadu, Žiga pa boljši obrambni igralec.

Justus Hollatz – CB Breogan 2022/23 – Highlights

Nadaljuj z branjem