Išči

Pregled igralca – Nikola Radičević

Po tednu premora se ponovno vračamo z novim pregledom igralca. Na vrsto za podroben pregled Marka Turka in Jerneja Katanca je tokrat prišel Nikola Radičević.

Po odhodu/posoji Justusa Hollatza praktično tik pred začetkom priprav, Cedevita Olimpija ni imela ravno veliko maneverskega prostora. V tej fazi off-seasona ponavadi na trgu ni več veliko prostih igralcev kateri bi ustrezali profilu igralca, ki ga klub išče/potrebuje, pomembno pa je tudi da klub dokaj hitro reagira. V Nikoli Radičeviću je Cedevita Olimpija dobila podoben profil igralca, kot je bil Justus Hollatz – visok branilec/kreator, ki raje kreira za ostale kot za sebe – je pa res, da Nikola počne vse v počasnejšem tempu in na nižjem nivoju kot Justus. Nikola je v preteklosti ogromno obetal in bil nekakšen veliki up srbske košarke, ki pa svojega talenta ni uspel povsem razviti oz. prenesti na članski nivo. V svoji karieri je tudi redno igral kot back up opcija, tako da verjamem da mu ne bo težko prevzeti te vloge tudi v Cedeviti Olimpiji.

Statistika

Slika 1: Primerjava osnovnih statistik na 40 minut igralnega časa z ligaškim povprečjem (ACB liga).

Strelska učinkovitost:

*C&S – catch & shoot; DJ – dribble jumper

Povprečja na tekmo:

Povprečja na 40 minut igre:

Napredne statistike:

Izpostavljeno:

 • Boljši kot 82% igralcev ACB lige v razmerju med asistencami in izg. žogami (1,8).
 • Boljši kot 91% igralcev ACB lige v številu asistenc na 40 minut (6,8).
 • Slabši kot 75% igralcev ACB lige v številu ukradenih žog na tekmo (0,4).
 • Slabši kot 62% igralcev v odstotku zadetkih prostih metov (69,2%).

Napadalna vloga: Vloga Nikole Radičevića v Bilbau je bila zelo podobna vlogi Justusa Hollatza v Rio Breoganu. Vseeno pa je bil Nikola nekoliko bolj pomemben del napada svoje ekipe. Zaključil je 20,8% razpoložljivih napadov (USG%), v tem času pa asistiral za 30,7% košev svojih soigralcev. Spomnimo, Hollatzov USG% v zadnji sezoni je znašal 18,3%, AST% pa 23,1%.

Slika 2: USG% in AST% vseh igralcev ACB lige, Sivi črti predstavljata povprečji, Barva označuje eFG% igralcev, *eFG% = (FGM + 0,5 * 3PM) / FGA

Prednosti

 • Dobra višina za pozicijo na kateri igra
 • Lepo kreira iz pick & rolla
 • Visok košarkarski IQ, dobro bere obrambo/igro, ne dela veliko napak
 • Soliden obrambni igralec na perimetru – dobro koristi svojo višino

Prostor za izboljšave

 • Met za tri točke – precej slab in nezanesljiv šuter
 • Dokaj omejen v napadu kot scorer, na momente tudi pasiven
 • Povprečen atlet

Zaključek

Malo mešani občutki glede Nikole Radičevića kot okrepitve Cedevite Olimpije. Vsekakor ima bogat CV in ogromno izkušenj iz tega nivoja ter tudi ustreza profilu igralca, ki so ga iskali kot menjavo za Hollatza, ampak v svoji članski karieri me nikoli ni ravno prepričal kot igralec, katerega bi si zaželel v ekipi. Korektno opravlja svoj posel – omejen kot scorer in dober kot kreator za ostale – ampak ni pa za pričakovati, da bo on napravil nek preskok ali odločal tekme. Skoraj zagotovo niti ni pripeljan za te stvari in ne smemo preveč pričakovati od njega, sploh v točkovnem smislu. Gre za neko kratkoročno instantno rešitev, ki pa se meni ne poklapa v filozofijo kluba, ki naj bi bila pomladiti ekipo in zgraditi nekaj na dolgi rok.

Nikola Radičević – Bilbao Basket 2022/23 – Highlights

Nadaljuj z branjem