Išči

Vedno neugodno gostovanje v Čačku

Borac Čačak

Pred nami je drugo kolo lige ABA in prvo gostovanje Cedevite Olimpije pri Borcu iz Čačka. Borac je bil v prvem kolu zelo blizu presenečenja in zmage v gosteh proti Igokei, kjer so bili v igri vse do zadnjih sekund tekme, a na koncu je odločila individualna kvaliteta Jamesa Robinsona, ki je Igokei prinesel zmago.

Borac poimensko sicer nima najmočnejše ekipe, a vsekakor se jih ne sme podcenjevati. Še posebej na domačem terenu bodo zagotovo trd oreh za vse ekipe in ne bodo poceni prodali svoje kože. Imajo zanimivo mešanico mladosti in izkušenj, ki jo s klopi vodi nekdanji organizator igre Olimpije, Marko Marinović.

PHOTO: KK Cedevita Olimpija

Roster

TRENER: Marko Marinović
PG: Lautaro Lopez / Ilija Đoković
SG: Hunter Hale / Uroš Čarapić / Đorđe Ćurčić
SF: Duda Sanadze / Aleksa Novaković / Bojan Tomašević
PF: Marko Pecarski / Nemanja Todorović
C: Ivan Marinković / Sava Lešić

Igra v napadu

Borac v napadu igra za oko lepo, hitro košarko. Žoga lepo kroži in igrajo zelo nesebično, veliko pa je metov za tri točke. Včasih si Hunter Hale kot glavni igralec v ekipi vzame malo več svobode pri izbiri metov, ampak tudi on se je precej dobro podredil ekipi. Hunter je odličen strelec, eden izmed glavnih kandidatov za najboljšega strelca ABA lige, in ne sme se mu pustiti da se razigra, kajti potem ga je zelo težko ustaviti.
O njem sem par besed spregovoril tudi v svoji trenutni scouting rubriki “TOP 10 NEWCOMERS”.

PHOTO: KK Igokea // Nikola Vuruna

Prednost Borca v primerjavi s številnimi ekipami je to, da lahko vsi igralci, z izjemo Ivana Marinkovića, zadenejo za tri točke. Imajo odličen »spacing«, kjer največkrat štirje igralci stojijo široko za črto za tri točke. Ko pa je Marinković na klopi in na položaju centra igra Sava Lešić pa imajo v postavi pet igralcev, ki lahko zadenejo od daleč in to ni enostavno braniti.

Borac v napadu igra tudi veliko pick & roll igre z Marinkovićem. V pick & roll igri sta odlična oba organizatorja igre – Lautaro Lopez in Ilija Djoković – ki znata dobro prebrati situacijo in najti pravo rešitev. Tudi Marinković se zna lepo odvajati in zaključiti ali pa v primeru da obramba preveč pomaga, podati žogo ven na odprt met za tri točke. V njihovi pick & roll igri se lahko opazi odličen »spacing« in kako prihajajo do odprtih metov za tri točke.

Še ena kvaliteta visokih igralcev Borca je da zelo dobro tečejo v napad. Tu izstopata predvsem Marinković in Pecarski, ki lahko hitro tečeta v protinapad in na ta način iščeta lahke točke. Tudi Lešić pa je sposoben po skoku v obrambi prenesti žogo v napadalno polovico.

Igra v obrambi

V obrambi ima Borac kar nekaj slabosti. Ena glavnih je po mojem mnenju, da jim manjka »čvrstine« pod košem. Tako Marinković kot Pecarski sta fizično precej slaba igralca, ki se ne znajdeta najbolje proti močnejšim centrom. Nekako to poskušajo rešiti tako, da ostali igralci stopijo bolj skupaj in »napolnijo« raketo, to pa omogoča več prostora za odprte mete zunanjim igralcem. Vsekakor je obramba v raketi ena izmed slabosti Borca in ekipe bi morale to poskušati izkoristiti.

Tudi v pick & roll igri se lahko najde kar nekaj slabosti, še posebej, če sta v obrambi Hunter Hale in Marko Pecarski. Igra v obrambi je velika slabost Marka Pecarskega, ki je enostavno prepočasen v nogah in ne more prevzemati v pick & roll igri. Tudi to bi ekipe morale večkrat koristiti in igrati 1-4 pick & roll in čim večkrat napadati Pecarskega. Cedevita Olimpija vsekakor ima igralce v svoji zasedbi, ki lahko na ta način napadajo.

Če sem pri igri v napadu omenil, da visoki igralci zelo dobro tečejo v napad pa to ne velja pri teku v obrambo. Tu se precej slabo vračajo in dovoljujejo lahke točke nasprotniku. Zach Auguste je na obeh tekmah proti Krki pokazal kako je lahko nevaren v tej igri in verjamem, da bo tudi na tej tekmi kar nekajkrat stekel v kontro in tako kaznoval slabo vračanje visokih igralcev Borca.

Trije ključi za zmago

  1. S čvrsto obrambo preprečuj, da se razigra Hunter Hale in ne dovoljuj odprtih metov za tri točke.
  2. V napadu naj se točke išče v raketi kjer Borac slabo brani obroč, igra naj poteka z veliko kontakta kar igralcem Borca ne odgovarja poleg tega pa je v napadu potrebno napadati Pecarskega.
  3. Izkoriščanje slabega vračanja v obrambo s strani visokih igralcev Borca.

Kot je že splošno znano v ABA ligi ni lahke tekme in tudi to gostovanje vitaminskih zmajev ne bo nič drugače. Pričakuje se hitra in fizično naporna tekma kjer bo zelo pomembna obramba. Vloga favoritov pripada košarkarjem naše Cedevite Olimpije saj imamo bistveno več individualne kvalitete.

instagramyoutube

Nadaljuj z branjem