Išči

Vsi na basket!

Predvajaj epizodo

Košarkarji Cedevite Olimpije se bodo v sklopu petega kola Eurocupa v domači areni Stožice pomerili z ukrajinskim Prometeyem. Za Zmaje bo srečanje nova priložnost za dosego prve zmage po kstastrofalnem uvodu v evropsko sezono.

Prometey Slobozhanske je ekipa, katera lahko ob svoji najboljši igri premaga vsakogar. To so dokazali proti enemu izmed kandidatov za končno zmago v Eurocupu Bursasporju, ki so ga ugnali z 90:84. Tudi na zadnjem obračunu z Joventutom so bili na zelo dobri poti do novega presenečenja, a je kakovost na koncu prikazala ekipa iz Badalone in slavila z 82:77. Moštvo Prometeya sestavljajo ukrajinski košarkarji, med drugimi reprezentant Oleksandr Lypovyy, Denis Lukashev in poleg ostalih, nekdanji Olimpijin zmaj Issuf Sanon. Kar se tiče tujih igralcev, so tu trenutno najboljši strelec moštva Gian Clavell (16.0), DJ Stephens, ki dosega največ skokov v obrambi (6.3), za asistiranje moštvu pa največkrat poskrbi Caleb Agada (3.8).

V nadaljevanju vam bo ekipo Prometeyja bolj podrobno predstavil še Marko Turk.

PHOTO: Filip Barbalic / Barbalic Photo

NAPAD

Lahkih nasprotnikov v Eurocupu praktično ni in tudi Prometey ni naivna ekipa. V svojih vrstah imajo nekaj igralcev z izkušnjami iz najvišjega nivoja ter nekaj, ki zaradi takšnih ali drugačnih razlogov niso uspeli povsem razviti svojega talenta. So zelo uravnotežena ekipa z veliko širine in prav na vseh petih položajih imajo igralce, ki lahko dosežejo dvomestno število točk, čeprav zaenkrat tega še niso pokazali. Individualno kakovost imajo, niso pa me še prepričali kot ekipa/celota.

Velika slabost Prometeya je, da so precej nekonstantni pri metih z razdalje. Praktično ni igralca v ekipi, ki bi bil res zanesljiv pri metih in bi lahko dobil oznako “šuterja”. Seveda na dober dan in ob dovolj prostora znajo zadeti, ampak dolgoročno pa se nekega nadpovprečnega meta od njih ne pričakuje.

Tudi sam “playmaking” ni ravno na najvišjem nivoju in večina branilcev – sploh tujcev – raje pogleda proti košu kot pa poišče prostega soigralca.

Kot glavna “napadalca” v ekipi bi izpostavil branilca Giana Clavella in Caleba Agado. Dva atletsko zelo močna igralca, ki načeloma brez težav prebijata prvo linijo in delata višek. Oba veliko raje pogledata proti obroču kot podelita kakšno asistenco in tudi oba sta veliko močnejša v prodoru kot pri metu od daleč.

Zelo dobro je v napadu sposoben odigrati tudi DJ Kennedy, ki sicer zaenkrat v Eurocupu še ni pokazal vsega znanja. Fizično zelo močan in raznovrsten krilni igralec, ki ima za sabo bogate izkušnje iz najmočnejših lig v Evropi, kjer je bil občasno tudi najboljši strelec lige. Vsekakor se tudi njemu ne sme dovoliti da se razigra. V odlični formi pa je na začetku sezone drugi “DJ” v ekipi – DJ Stephens. Vrhunski atlet, eden najboljših v Evropi, in prepričan sem da bo poskrbel za kakšno atraktivno zabijanje.

Pod košem svoje delo opravljata češki reprezentant Ondrej Balvin ter “undersized center” Dustin Hogue. V napadu sicer ne dobivata veliko uporabnih žog, saj se le ta večino časa zadržuje pri branilcih, ampak sploh Balvin je sposoben presenetiti in doseči večje število točk.

Rotacijo v ekipi zaključujejo domači igralci, ki redno dobivajo priložnost za igro. Najbolj znan je zagotovo Issuf Sanon, nekdanji zmaj, katerega kvalitete in slabosti precej dobro poznamo. Tu so še Oleksandr Lypovyy (ex Crvena zvezda), Denys Lukashov, Viacheslav Petrov, Illia Sydorov in Ivan Tkachenko, praktično vsi Ukrajinski reprezentanje, ki pa imajo bolj “delavske” ali pa neke vloge specialista.

OBRAMBA

Kar se tiče igre v obrambi ima Prometey še precej rezerv, kajti zaenkrat njihova obramba ni bila najbolj prepričljiva. Vprašanje je tudi, če sploh imajo roster in željo igrati nadpovprečno obrambo.

Domači igralci se sicer trudijo, ampak pri večini tujcev v njihovi ekipi je bila obramba vedno najbolj vprašljiv del njihove igre. Nekateri so osredotočeni samo na igro v napadu, drugim manjka koncentracije in tudi kot ekipa v obrambi zaenkrat ne funkcionirajo najbolje.

Slabo ščitijo raketo in dovolijo veliko lahkih košev povsem izpod obroča in tudi v skoku niso najbolj prepričljivi. Poskušajo sicer na momente igrati zelo agresivno, kar pa je lahko dvorezen meč – prisilijo nasprotnika v veliko napak ali pa sami velikokrat izpadejo iz igre. Sploh njihova branilska linija je atletsko zelo močna in lahko agresivno pritisne na nasprotnika, včasih tudi brezglavo, kar ni nič novega za ljubitelje Olimpije, če samo malo pobrskajo po spominu in se spomnijo Issufa Sanona.

ENA NA ENA

Borba v raketi bo središče pozornosti na slednjem obračunu. Glavna aduta na poziciji štiri bosta zagotovo Edo Murić iz vrst zmajev in Prometeyev DJ Stephens. Naš kapetan je zagotovo sposoben prispevati več, kot mu pravi trenutna statistika, zato bo še dodatno motiviran za vidnejšo vlogo pri morebitni zmagi. Na dosedanjih štirih obračunih je prispeval 5.8 točk na tekmo, enako število je dodal pri skokih. Večji trn v peti bo DJ Stephens, ki je eden glavnih nosilcev v igri Ukrajincev. Povprečno na igro dosega 11.2 točk, poleg košev pod košem pobere 7.2 skokov na obračun.

Za napoved tekme sta poskrbela Gregor Repnik in Marko Turk.

Več iz rubrike

Napovedi tekem