Išči

Zadnjič pred premorom

Predvajaj epizodo

Košarkarji Cedevite Olimpije se bodo v šestem kolu lige ABA pomerili s trenutno drugouvrščeno ekipo FMP Meridian. Tekma, ki bo ponovno potekala v legendarni Hali Tivoli, bo na sporedu jutri ob 19. uri.

Zasedba Jurice Golemca se vneto pripravlja na svoj zadnji obračun pred težko pričakovanim reprezentančnim premorom, ki jim bo po dosedanjih srečanjih še kako prišel prav. Po zmagi nad MZT Skopjem se je zdelo, da je med Ljubljanjčane zapihal veter motivacije za boljši pristop k igri in s tem željo po timskem duhu, a je obračun proti Reyer Venezii ponovno pokazal, kako slaba je trenutna kemija v moštvu. Znova bo pomembna ekipna igra, ki bo odvisna predvsem od Yogija Ferrella in Josha Adamsa, ki sta trenutno glavna “dolžnika” za asistiranje in s tem razigravanje ostalih igralcev. S pravim pristopom bodo imeli tudi večje priložnosti za uspeh proti Beograjčanom. Poleg razigravanja bo seveda ključen tudi uspeh zadetih metov, saj zadnje čase Zmaji grešijo povsem odprte mete iz razdalje, kar je še dodaten trd oreh, katerega bodo skušali odpraviti.

V nadaljevanju napovedi pa bo Marko Turk poskrbel tudi z bolj podrobno predstavitvijo nasprotnika.

PHOTO: Filip Barbalic / Barbalic Photo

NAPAD

Alfa in omega v napadu FMP-ja je zagotovo ameriški branilec Trent Frazier. Kljub temu da gre za rookie-ja, ki letos sploh prvič igra v profesionalni ligi, je bil predvsem na zadnjih treh tekmah ABA lige zelo dominanten, ko je dosegel 21, 27 in 31 točk temu pa dodal še 11, 6 in 8 asistenc. Gre za individualno zelo močnega igralca, ki s svojo tehniko in hitrostjo lahko dela višek in obrambi povzroča težave. Odlično pa koristi tudi čvrsto postavljene blokade Ebuke Izunda in Nikole Jankovića.

Tudi njegov backup, ki veliko igra tudi na položaju branilca/strelca – Paulius Valinskas – sodi med pomembnejše napadalne opcije. Paulius je drugačen profil igralca, a tudi on je dokazal da premore ogromno kvalitete. Gre za bolj racionalnega igralca, ki rad igra pozicijsko košarko v kateri je veliko razmišljanja, ampak če je potrebno prevzame tudi strelsko breme. Tak profil igralca košarkarjem Olimpije ravno ne ustreza in ne bodo smeli dovoliti, da se skupaj s Frazierom razigrata.

Kot tretja napadalna opcija, ki bi jo posebno izpostavil pa je ameriški igralec Beau Beech. Najbolje bi ga opisal s profilom “stretch 4”, torej štirica, ki večinoma časa preživi izza črte za tri točke in širi teren. Zna lepo odigrati tudi na low postu ali pa izkoristiti manjše napake v obrambi, tako da se ga ne sme podcenjevati tudi v ostalih napadalnih segmentih. Letos zaenkrat precej niha v svojih predstavah in upajmo, da ne bo ravno proti Cedeviti Olimpiji imel svojega dne.

FMP sicer rotira ogromno igralcev, praktično vseh 12 igralcev na klopi, ampak ostalih ne bi ravno izpostavljal kar se napadalnega dela tiče. Dodal bi samo še izkušenega Charlesa Jenkinsa, čigar kvalitete so dobro poznane in čeprav je prišel precej nepripravljen na začetek priprav je v zadnjih tekmah dokazal da še ni za v staro šaro.

Domači igralci pa so večinoma fizično odlično pripravljeni igralci, ki “delajo posel” predvsem v obrambi, v napadu pa se jih vseeno ne sme preveč podcenjevati ampak glavno breme v napadu vseeno sloni na tujih košarkarjih.

OBRAMBA

Igralci FMP-ja so fizično odlično pripravljeni in tudi v rotaciji je veliko igralcev tako da držijo visok tempo v obrambi. Veliko je trde, na momente celo grobe igre z veliko kontakta. Iskreno se kar malo bojim kako se bodo na takšno obrambo odzvali košarkarji Cedevite Olimpije, ki načeloma bolje igrajo proti “mehkejšim” nasprotnikom.

Zelo dobro tudi zapirajo prostor pod košem in ne dopuščajo lahkih točk, fizični pa so tudi v skoku. Predvsem skok v napadu je njihovo močno orožje in na tej tekmi bo zelo pomembno kdo bo dominiral v skoku.

Posameznikov v obrambi niti nima smisla izpostavljati, kajti vsi domači igralci in večina tujcev je zelo disciplinirana v obrambi. Ni za pričakovati, da bo Cedevita Olimpija prihajala do lahkih točk, sploh če bodo zopet poskušali več ali manj z individualnimi akcijami, kar bo samo voda na mlin košarkarjem FMP-ja.

ENA NA ENA

Tekma bo izjemnega pomena, tako iz vidika razvrstitve obeh ekip pred reprezentančnim premorom kot tudi same motivacije Ljubljanjčanom, ki resnega nasprotnika letos še niso uspeli premagati. Tekma bo slonela na poziciji dve, kjer bosta za ekipno igro odgovorna Josh Adams in Charles Jenkins.

Olimpijin Zmaj je še vedno več kot dolžan prikazati njegov pravi obraz, saj strelsko ni še prikazal najboljše igre, zato bo prav ta obračun dobra priložnost. Po štirih odigranih tekmah poleg 13 točk na tekmo povprečno prispeva še 3.8 asistenc in 4.3 skoke. Povratnik v panterjev dres Charles Jenkins še išče svojo izjemno strelsko sposobnost, zato bo tudi zanj srečanje posebnega značaja. Po petih tekmah povprečno prispeva 8.4 točk, sedem asistenc in enajst skokov.

Pričakujemo napet obračun, kjer si seveda vsi skupaj želimo, da bi klavrno obdobje Ljubljanjčani zaključili z zmago in odšli na premor z dvignjenimi glavami in z željo po preobrazbi igre za uspešno nadaljevanje sezone.

Več iz rubrike

Napovedi tekem