Išči

Zmajev polet v novo sezono ABA lige

Za uvod v novo tekmovalno sezono jadranske košarkarske druščine nas tudi v tej sezoni čaka dvoboj dveh najtrofejnejših slovenskih ekip. V stoženski dvorani bomo tako priča ponovitvi superpokalnega dvoboja, izpred tedna dni, med aktualnimi slovenskimi državnimi in pokalnimi prvaki. Na ljubljanskem parketu bosta moči prekrižala domača Cedevita Olimpija in novomeška Krka. Dve slovenski ekipi, ki jih analitiki pred začetkom prvenstva uvrščajo v dva različna »kakovostna razreda«, medtem ko domačim zmajčkov napovedujejo borbo za najvišja mesta v jadranskem tekmovanju, se farmacevte uvršča med glavne kandidate za izpad iz elitne jadranske druščine. Nasprotnika sta se v regionalnem tekmovanju do sedaj pomerila 29krat, veliko uspešnejši pa so ljubljanski košarkarji, ki so slavili na 21 srečanjih. A kljub izraziti vlogi favorita ljubljanskih košarkarjev, tekme med dvema najtrofejnejšima slovenskima kluboma vedno postrežejo z zanimiv razpletom, in prepričan sem, da bo tako tudi v soboto. 

Pred začetkom nove tekmovalne sezone sta obe ekipi doživele kar nekaj sprememb v igralskem kadru. Če se prvo osredotočimo na ljubljansko ekipo je le-ta največjo izgubo doživela z odhodom prvega organizatorja igre Kendricka Perrya, ki je bil v lanski sezoni eden glavnih vlečnih konjev ljubljanske zasedbe, poleg njega pa so Ljubljano zapustili še Rion Brown, Jarrod Jones, Mikael Hopkins, Ivan Marinković in pa tudi Mangok Mathiang, ki je celotno lansko sezono izpustil zaradi zloma noge. Začasno pa sta se od zmajev poslovila tudi mlada Rok Radović in Dan Duščak, ki sta odšla na kaljenje v zagrebško Cedevito in ljubljansko Ilirijo. 

Zaradi številnih odhodov je bil ljubljanski klub letos zelo aktivnem tudi na igralski tržnici, kjer je pogledoval predvsem po jadranski košarkarski druščini. V zmajevo gnezdo so tako iz tega področja prišli, eden najboljši igralcev ABA lige v zadnjih sezonah, Jacob Pullen, ki je lansko sezono blestel v dresu Mornarja iz Bara, raznovrstni krilni igralec Melvin Ejim iz podgoriške Budučnosti, eden najboljših obrambnih centrov lige Jackie  Carmichael iz Igokeje, moštvo pa je okrepil tudi lanski član FMPja Marko Radovanović, ki lahko odigra za obeh visokih položajih in velja za dobrega strelca iz razdalje. Poleg štirih igralcev iz jadranske druščine sta se v zmajevo gnezdo preselila tudi nizko rasli organizator igre Marcus Keene, ki je bil v lanski sezoni v dresu estonskega Kalev/Cramo najboljši strelec močne lige VTB, in gibljivi center Zach Auguste, ki je v lanski sezoni nastopal v evroligaški konkurenci v dresu Panathinaikosa. Z zmaji pa sta podpisala tudi talentirana Saša Ciani in Blaž Habot, ki pa bosta letošnjo sezono preživela na posoji v Iliriji.

Tako kot Ljubljani je bilo tudi v Novem mestu kar nekaj sprememb v igralskem kadru. Največja izguba za farmacevte je odhod organizatorja igre Nejca Bariča, ki je okrepil, neposrednega konkurenta v borbi za obstanek v ligi, Split. Poleg Bariča so vrste Novomeščanov zapustili še: Roderick Camphor, Adin Vrabac, Jure Škifić, Vasilije Vučetić, Milan Milovanović, Jan Rebec in Martin Jančar Janc.

Tako kot Ljubljančani so bili tudi Novomeščani zaradi številnih odhodov prisiljeni pogledovati po igralski tržnici. Od slovenskih igralcev so se v Novo mesto preselili Jurij Macura iz srbskega FMPja, ki velja za najbolj talentiranega slovenskega igralca na visokih položajih, a so mu do sedaj večji napredek oteževale nenehne poškodbe, nadarjeni Andrej Stavrov, ki se najboljše znajde na položaju branilca-strelca in si je prestop iz kranjskega Triglava prislužil z dobrimi igrami za mlado reprezentanco, organizator igre Jure Špan, ki si je prestop na višji nivo zaslužil z dobrimi igrami v dresu Šentjurja, iz posoje v Zlatorogu in Trotih pa sta se v matični klub vrnila tudi visoki Jakov Stipaničev in mladinski reprezentant Jaka Klobučar. Od tujih košarkarjev je najbolj zveneča okrepitev hrvaški krilni-center Marko Arapović, ki se na košarkarska igrišča vrača po letu in pol odsotnosti zaradi poškodbe, poleg njega pa sta se iz ameriške študentske lige NCAA v Novo mesto preselila tudi »undersized« ter izjemno fizično močan center Hasahn French in combo-branilec T.J. Gibbs.

Kot je bilo že omenjeno v samem uvodu se od obeh ekipi v letošnji sezoni pričakuje borba na različnih koncih lestvice. Sam od Cedevite Olimpije pričakujem, da bo letošnjo sezono zaključila med štirimi najuspešnejšimi ekipami v ligi, po mojem videnju je najbolj realna borba za tretjo mesto z Budučnostjo. Od končne razvrstitve pa bo veliko odvisno tudi od kemije, ki se bo ustvarila v ekipi in od razigranosti Blažiča in Pullena, ki bosta letos nosilna igralca v napadu ljubljanske ekipe. Končni rezultat pa bo v veliki meri odvisen tudi od Keena, ki je v Ljubljano prišel s popotnico najboljšega strelca močne VTB lige in se od njega pričakuje velika vloga v napadu, ampak je do sedaj s svojo igro pustil bled vtis, kar je lahko razlog za skrb. V primeru, da se izkaže kot strel v prazno, je iskanje novega organizatorja sredi sezone tvegana poteza, ki lahko vodi v eno ali drugo rezultatsko smer. V letošnji sestavi na zunanjih položajih veseli, da je ekipa v Pullenu dobila igralca, ki je sposoben uspešno odigrati v ključnih trenutkih tekme in tekmo »prevesiti« na stran Cedevite Olimpije, skrbi slabša obramba in govorice o njegovem »muhastem« karakterju, ki pa jih je športni direktor Sani Bečirović v zadnji epizodi Polčasa kategorično zanikal. Kljub širši sestavi na zunanjih položajih kot v lanski sezoni pa tudi letos v ekipi poleg Rupnika manjka še kakšen igralec, ki bi prvotno razigraval soigralce, saj sta tako Keene kot Pullen prvotno strelca in šele potem organizatorja igre. Tako kot na zunanjih položajih je tudi na visokih položajih letošnja ekipa veliko bolj globoka kot lansko sezono. Največjo dopolnitev ekipe vidim v Augustu, ki velja za izjemno agilnega in mobilnega centra, ki je sposoben igrati hitro tranzicijsko igro, s hitrimi odvajanji pa se odlično znajde tudi v PnR igri, kjer letos iz njegove strani pričakujem veliko atraktivnih zaključkov, predvsem v navezi z Rupnikom, ob igri s Keenom in Pullenu pa pričakujem, da bo velikokrat ostal neizkoriščen v napadu. Velik dodatek k igri po globini, ki jo je lansko sezono marsikdaj primanjkovalo, pa prinaša tudi Ejim, za katerega pričakujem, da ga bo Golemac veliko izkoriščal za igro na postu s t.i. cross screen akcijami. Kot glavni X-Factor na notranjih položajih pa vidim, najbolj presenetljivo okrepitev v letošnji sezoni, Radovanovića, ki velja za edinega igralca na notranjih položajih, ki je sposoben razširiti raketo in s tem odpreti prostor za prodore Blažiča in Keena, v igro pa dodaja tudi novo dimenzijo z možnostjo igre PnP. Zanimivo pa bo spremljati kakšno vlogo v ekipi bo imel mladi Ščuka, ki lahko tekom sezone naredi velik napredek in postane dodana vrednost za ekipo. Cedevita Olimpija je na papirju letos zagotovo sestavila močnejšo ekipo od lanske sezone in bi morala nadgraditi lanske rezultate, a o tem ali so bili Ljubljančani uspešni pri kadrovanju bo pokazal parket, kjer pa vemo, da je žoga okrogla in se lahko tudi hitro obrne tudi v nasprotno smer. 

Če se od Cedevite Olimpije pričakuje visoka uvrstitev pa je ravno obrnjena slika pri novomeški Krki, ki se bo po vseh napovedih borila za obstanek. Sam letos Krke ne bi uvrstil v najožji krog kandidatov za izpad iz lige. Pričakujem pa, da bodo letošnjo sezono krmarili v spodnji polovici lestvice, a da njihov obstanek ne bo pod vprašajem v zadnjih krogih, kot je bilo to v lanski sezoni. Bo pa tudi pri njih odvisno veliko od kemije v ekipi in od tega kolikšen preskok bodo naredili igralci tekom sezone. Glede na prejšnje sezone, ko so v Novo mesto prihajali »starejši« igralci iz ex-yugo regije, so se v letošnji sezoni sestave ekipe lotili na drugačen način in se osredotočili na igralce s potencialom in pripeljali nekaj zanimivih igralcev, ki jih bomo v prihodnje gledali v močnejših ekipah. Izjemno zanimiva je njihova sestava na notranjih položajih, ki jo začenja Arapović, katerega kvaliteta ni sporna in velja zagotovo za enega najboljših igralcev na svojem položaju v regiji, a je za njim težka poškodba in sezona neigranja po kateri po ponovna vrnitev na košarkarska igrišča zelo težka. Drugi zanimiv igralec, na centrskem položaju je občasni slovenski reprezentant Jurij Macura, ki je lansko sezono odlično začel v dresu Primorske, po njenem propadu pa se preselil v FMP, ob zaključku sezone pa spet staknil poškodbo, ki so v zadnjih letih njegova stalnica, če mu v letošnji sezoni uspe ponoviti predstave iz dresa Primorske in se izogniti poškodbami zna biti to njegova sezona za preskok na višji nivo, ob pomanjkanju visokih igralcev bi bila to zelo dobra novica tudi za slovensko reprezentanco. Tretji zanimiv igralec na visokih položajih je ameriški košarkar Hasahn French, ki velja za izjemno fizično močnega igralca a s pomanjkanjem višine, kar pa v današnji evropski košarki ni več največja ovira, od njega se pričakuje velika vloga predvsem na obrambnem delu igrišča, na superpokalnem dvoboju pa je pokazal, da ima tudi dober občutek za podajo, od njega pričakujem velik napredek tekom sezone, ko se bo privadil na nov stil košarke, v prihodnosti pa ga vidim tudi v kakšni ekipi, ki nastopa v evropskih tekmovanjih. Nekaj zanimivih igralcev pa ima Krka tudi na zunanjih položajih tukaj bi predvsem izpostavil mladega reprezentanta Stavrova, ki zna biti letos prijetno presenečenje v igri Krke, in leto starejšega Stergarja, ki pod vodstvom Damjanovića kaže velik napredek in se razvija v enega izmed ključnih igralcev Novomeščanov. Veliko pa lahko pričakujemo tudi od ameriškega branilca Gibbsa, ki je bil na pripravljanjih srečanjih najboljši strelec Krke, lahko pa tudi od njega na začetku pričakujemo toplo-hladne predstave preden se prilagodi na stil evropske košarke. V igri Krke pa bo veliko odvisno tudi od izkušenih Lapornika in Stipčevića, namesto katerega bi bilo v ekipi zanimivejše videti Bariča, s katerim pa se na žalost niso uspeli dogovoriti za podaljšanje pogodbe. Letošnja sestava ekipe Krko postavlja kot zelo zanimivo ekipo za spremljanje. Sam sem, mnenja, da je lahko Krka letos prijetno presenečenje sezone in se lahko poteguje tudi za mesta v prvi polovici lestvice, a so od tega odvisni mnogi dejavniki, ki se morajo poklopiti, lahko pa se tudi hitro zgodi neizprosna borba za obstanek.

Prepričani smo lahko, da nas v soboto čaka zanimiv uvod v novo jadransko sezono, kjer bodo želeli novomeški košarkarji zadati udarec zmajem in zabeležiti pomembno zmago v borbi za obstanek v jadranski druščini, prav tako pa imajo svojo računico tudi ljubljanski košarkarji, ki morajo v borbi za uvrstitev v končnico zmagovati na vseh t.i. malih tekmah.  V soboto si obe ekipi zaslužita podporo iz tribun, pokažimo, da imamo radi slovensko košarko in napolnimo dvorano, ter po slovenski reprezentanci pokažimo podporo tudi slovenski klubski košarki. V Ljubljani in tudi v Novem Mestu bo letos veliko zanimivih tekem, na igrišču pa tudi fantje, ki so nam pripravili vso veselje v Tokiu in Istanbulu ter tudi bodoči reprezentanti, ki nam bodo veselje prinašali v prihodnjih letih.

instagramyoutube

Nadaljuj z branjem