Išči

Pregled igralca – Alexander Shashkov

Ponovno je napočil čas za nov pregled igralca. Tokrat sta Marko Turk in Jernej Katanec “secirala” drugo objavljeno okrepitev Cedevite Olimpije v tem “off-seasonu”, Alexandra Shashkova. Prejšnji teden v nedeljo smo objavili prvi pregled igralca in sicer je bil pod drobnogledom Justus Hollatz. Ker je bil odziv nad samim blogom fenomenalen vam lahko razkrijemo, da bodo pregledi igralcev objavljeni enkrat na teden. Naslednji teden v nedeljo tako na vrsto pride Amadou Sow.

Nov teden nov pregled igralce. Prihaja iz mestnega tekmeca Ilirije in se vsekakor zaveda, kaj pomeni igrati za Olimpijo. Druga okrepitev Cedevite Olimpije v tem prestopnem roku je Alexander Shashkov. Alexander ima kljub svoji starosti/mladosti že kar precej izkušenj s slovensko košarko, tako mladinsko kot člansko. Alexander je bil namreč pred leti član mladinskega pogona v Domžalah, kjer je z ekipo Helios Suns v sezonah 2016/17 in 2017/18 tudi osvojil naslov državnega prvaka. V sezoni 2017/18 pa je tudi prvič okusil igranje v 1. slovenski ligi in kljub svoji mladosti odigral kar nekaj dobrih tekem. V pretekli sezoni je bil v dresu Ilirije eden vidnejših in boljših posameznikov v državnem prvenstvu in zdaj pričakovano sledi korak na višji nivo. Se pa bojim, da se je v tem procesu preskočilo nekaj stopnic in da bi znal biti preskok iz Ilirije v Cedevito Olimpijo malo (pre)velik zalogaj in da bo tu potrebno ogromno potrpežljivosti.

Statistika

Slika 1: Primerjava osnovnih statistik na 40 minut igralnega časa z ligaškim povprečjem (SKL).

Alexander Shashkov je v pretekli sezoni odigral 21 tekem v 1. slovenski košarkarski ligi (SKL) in 2 tekmi v tekmovanju Alpe-Adria Cup (AAC). Za prikaz strelske učinkovitosti igralca smo združili statistiko iz obeh tekmovanj, medtem ko za ostale statistične kazalce prikažemo samo statistiko SKL, saj je vzorec dveh tekem v AAC statistično zanemarljiv

Strelska učinkovitost:

*C&S – catch & shoot; DJ – dribble jumper; Hook – met preko glave

Povprečja na tekmo:

Povprečja na 40 minut igre:

Napredne statistike:

Izpostavljeno:

 • 6. skakalec SKL (7,2 skoka na tekmo)
 • 4. obrambni skakalec SKL (5,3)
 • 2. strelec SKL na 40 minut igralnega časa (24,6)
 • Boljši kot 81% igralcev SKL pri metu za 3 točke (39,5%)
 • Slabši kot 91% igralcev SKL v izgubljenih žogah na 40 minut igralnega časa (3,8)
 • Slabši kot 85% igralcev SKL v razmerju med asistencami in izgubljenimi žogami (0,7)

Napadalna vloga: Shashkov je bil v pretekli sezoni ključen igralec Ilirije, saj je zaključil kar 26,6% napadov svoje ekipe v času na parketu (USG%). Ob tem je znal kreirati tudi za ostale, v teh minutah je asistiral za 11,6% doseženih košev svojih soigralcev (AST%), kar je blizu ligaškega povprečja. Na spodnji sliki lahko vidimo, da je bil pri svojih metih nekoliko bolj natančen (eFG%) kot večina ostalih igralcev s podobno napadalno vključenostjo.

Slika 2: USG% in AST% vseh igralcev SKL. Sivi črti predstavljata povprečji. Barva označuje eFG% igralcev. *eFG% = (FGM + 0,5 * 3PM) / FGA

Kako pomemben je bil Shashkov za Ilirijo razkriva tudi spodnji graf, ki predstavlja dosežene točke po posameznih tekmah v SKL. Ko je Alexander točkovno odigral nad svojim trendom (črna črta), je Ilirija zmagala 10-krat in le 2-krat izgubila, ko pa je igral pod pričakovanji, pa je ekipa 5-krat izgubila in zgolj 3-krat zmagala.

Slika 3: Točke Shashkova skozi sezono. Črna črta prikazuje trend, zelene pike zmage Ilirije, rdeče pa poraze.

Skok v obrambi: Alexander je odličen v skoku v obrambi, saj je v pretekli sezoni pobral kar 26,7% razpoložljivih odbitih žog pod svojim obročem (DRB%). V napadu je manj agresiven, a vseeno soliden, uspelo mu je pobrati 10,3% skokov (ORB%).

Slika 4: DRB% in ORB% vseh igralcev SKL. Črna črta prikazuje povprečno razmerje med ORB% in DRB%.

Prednosti

 • Met za 3 točke – lahko razširi raketo in z dobrimi procenti zadeva za 3 točke
 • Dobra igra s hrbtom proti obroču – zna zelo lepo odigrati na “low postu”, solidno delo nog
 • Dober občutek za skok – dobro se pozicionirja, zapira in pobira skoke na obeh straneh igrišča
 • Pregled igre – za svojo pozicijo ima dober pregled in razumevanje igre, tekom sezone imel kar nekaj lepih podaj

Prostor za izboljšave

 • “Težke noge” – ima precej težav z branjenjem branilcev na perimetru
 • Rim protection – precej slabo ščiti obroč in ne blokira veliko metov
 • Pick & roll igra – večkrat se odvaja ven na met za 3 kot po globini in tu ima še precej prostora za napredek
 • Izkušnje – manjka mu izkušenj iz tega nivoja in potreboval bo čas da se navadi

Zaključek

Z Alexandrom Shashkovom je Cedevita Olimpija dobila mladega igralca, ki lahko pokriva obe visoki poziciji in dodaja širino na centerskem položaju. Njegova glavna prednost je met z razdalje, saj lahko zadeva tudi za tri točke česar Alen Omić in Karlo Matković nimata v svojem repertoarju in je letos še kako manjkalo v igri Cedevite Olimpije. Nekako mi deluje kot menjava za Marka Radovanovića in pričakujem podobno, najbrž celo malenkost manjšo vlogo, kot jo je imel v prejšnjih sezonah Marko. Nisem povsem prepričan, da je Alexander že pripravljen na preskok v Eurocup in predvidevam, da se ga bo počasi razvijalo in postopoma dodajalo v rotacijo ter da so načrti z njim dolgoročni. Ne slovi ravno kot nadpovprečen obrambni igralec in to bi znal biti kar velik minus proti boljšim ekipam.

Alexander Shashkov – KK Ilirija 2022/23 – Highlights

Nadaljuj z branjem