Išči

Pričetek povratnih obračunov v Eurocupu

Predvajaj epizodo

Košarkarji Cedevite Olimpije se bodo v desetem kolu Eurocupa v gosteh udarili z ekipo Frutti Extra Bursaspor. Zmaji bodo po osmih zaporednih zmagah v ABA ligi misli preusmerili na evropski pokal, kjer jih čaka vse prej kot lahko delo za borbo za najboljših osem.

PHOTO: Filip Barbalic / Barbalic Photo

Četa Jurice Golemca po devetih odigranih tekmah v omenjenem tekmovanju zaseda zadnje mesto z le dvema zmagama in sedmimi porazi, kar je zagotovo močno pod pričakovanji slehernega ljubitelja ljubljanskega kluba oz. košarke nasploh. Čeprav se je v času poškodb ključnih igralcev zdelo, da se bo Evropa za zmaje poslovila že po polovici tekmovanja, se je krivulja vsaj za nekaj časa obrnila. Z zmagama proti ratiopharm Ulmu in trenutno drugouvrščenemu JL Bourgu so se apetiti v ljubljanjskem kadru dvignili, predvsem pa je ekipna igra tista, ki Olimpiji največkrat prinese uspeh, zato bo tudi tokrat proti Bursasporju ena izmed glavnih orožij. Ogromno motivacije za zmago daje dejstvo, da bodo Zmaji igrali proti ekipi, ki jih je v lanskem letu izločila v četrtfinalu.

Kolektiv Dušana Alimpijevića v letošnji sezoni Eurocupa zagotovo še ni pokazal svoje najboljše predstave. Po polovici tekmovanja z Reyer Venezio,Prometejem in ratiopharm Ulmom zasedajo tretjo mesto s petimi zmagami in štirimi porazi. Kljub razvrstitvi še vedno spadajo med favorite za končno zmago. Glavna pobuda za boljšo predstavo pred domačo množico je zagotovo zadnja tekma v Eurocupu, kjer so Turki igrali z italijansko Brescio, ki je zasedbo Alimpijevića ugnala z neverjetnih 110:74. Na omenjenem srečanju je bil Bursin najboljši posameznik nekdanji Olimpijin igralec in sedaj glavni rival Alenu Omiću, Zach Auguste, ki je poleg svojih 22 točk dodal še tri ukradene žoge in bo zagotovo eden izmed glavnih akterjev za končno zmago Turkov.

Ker je bilo o obrambi in napadu Turkov napisanih že kar nekaj  besed v prvi napovedi tekme bomo v drugi polovici Eurocupa v vsaki napovedi raje postregli z nekaj zanimivostmi o nasprotniku.

  • Zanimivo, med vsemi ekipami v Eurocupu Bursaspor izsili največ osebnih napak na tekmo (23,3) – Cedevita Olimpija na 4. mestu (22,2)
  • Zelo aktivno gredo na skok v napadu in v povprečju ujamejo kar 32.2% svojih zgrešenih metov in so v tej statistični prvini na 5. mestu v Eurocupu – Cedevita Olimpija je z 27.1% na 17. mestu
  • Igrajo precej pozicijsko košarko in so glede na število posesti (73,4 na tekmo) na 13. mestu v Eurocupu, največ posesti na tekmo ima Paris (80,0) – Cedevita Olimpija na 10. mestu (75,1)
  • V večini ostalih statističnih parametrov so nekje v sredini – med 8. in 15. mestom
  • Nasprotniku v povprečju dovolijo visok odstotek meta za 2 točki (57.2 %) in so v tem elementu med slabšimi ekipami v Eurocupu (17. mesto)
  • Statistično gledano, nasprotnika prisilijo v malo število izgubljenih žog; v povprečju ekipe proti Bursasporju izgubijo le 13,1 žogo na tekmo
  • Tudi v obrambi so v večini ostalih parametrov “izgubljeni v povprečju” – med 8. in 15. mestom

ENA NA ENA

Spremljali bomo borbo dveh evropskih rivalov, kjer je ogromno neporavnanih računov. Namesto prvih violin bomo v tokratnji rubriki Ena na Ena izpostavili hitro rastoča talenta obeh ekip. Na stran domačih košarkarjev bo svoj potencial dokazoval Onuralp Bitim, ki velja za enega najboljših strelcev v letošnji izvedbi evropskega pokala. Po devetih odigranih obračunih 23- letni Turk dosega povprečno 18.4 točk in 3.9 asistenc na srečanje. Na strani gostujočih pa zagotovo iz tekme v tekmo raste Rok Radović, ki vse večkrat dobiva priložnost v prvi peterki Zmajev. V Eurocupu po polovici sezone poleg 5.6 doseženih točk prispeva 3.2 skoke na srečanje.

Več iz rubrike

Napovedi tekem