Išči

V Bourgu v lovu na nujno zmago

Predvajaj epizodo

Košarkarji Cedevite Olimpije se bodo v devetem kolu evropskega pokala srečali z nekdanjimi znanci in trenutno najboljšo ekipo skupine A JL Bourg. Srečanje, v katerem bodo Zmaji iskali svojo drugo zmago v omenjenem tekmovanju, bo potekalo v Ekinox areni ob 19.30.

Četa Jurice Golemca ima trenutno tako obilo razlogov za veselje, kot tudi obilo razlogov za razočaranje. Kljub izjemnim predstavam v ABA ligi, kjer so z osmimi zmagami in dvema porazoma pri samem vrhu razpredelnice, je trenutno stanje na lestvici Eurocupa prava katastrofa, kjer imajo po osmih odigranih tekmah na računu le eno zmago, s katero trdno zasedajo zadnje mesto. Novo razočaranje so “zelenobeli” doživeli na zadnji tekmi z Brescio, kjer so imeli še več kot minuto pred koncem 7 točk prednosti, nato pa po več storjenih napakah in praktično puščanju nasprotniku, da so lahko prišli do lahkih točk, zabeležili nov, že sedmi, poraz v letošnjem Eurocupu.

Na drugi strani nam stoji ekipa JL Bourga, ki na presenečenje vseh, trenutno s šestimi zmagami in dvema porazoma, zasedajo prvo mesto v skupini A. Več o Bourgu pa nam bo v nadaljevanju povedal Marko Turk.

PHOTO: Filip Barbalic / Barbalic Photo

NAPAD

Osebno me kar malo preseneča, da po osmih odigranih kolih v Eurocupu Bourg še vedno zaseda prvo mesto v skupini. Ne bi jih označil kot najboljšo ekipo v skupini, ampak zaenkrat so prvi del odigrali odlično in so zasluženo na prvem mestu. Pri Olimpiji pa ravno obratno – glede na predstave so zasluženo na zadnjem mestu v skupini in čaka jih težko delo, da obrnejo sezono in se uvrstijo v končnico.

Bourg ima v napadu veliko opcij, kar tudi dokazuje pogled na to kako se točke porazdelijo v napadu. Kar pet igralcev v povprečju dosega dvomestno število točk, v rotaciji pa je še kar nekaj igralcev, ki so sposobni zadevati v kolikor se jim ponudi priložnost. Prav vsi igralci Bourga so nevarni tudi pri metu za tri točke in tega se morajo košarkarji Cedevite Olimpije dobro zavedati!

Kot glavna napadalca bi vseeno izpostavil američana Jordana Floyda in Jamesa Palmerja. Dva zelo dobra in raznovrstna strelca, ki lahko brez težav namečeta tudi 20+ točk. Individualno zelo kvalitetna, spretna z žogo in tu vsekakor Olimpijo čaka zelo težko delo kako ju omejiti.

Na branilskih položajih imata pomembno vlogo še mladi in talentirani Francoz, Hugo Benitez, ki opravlja vlogo t.i. “floor generala” in dirigira celotno ekipo ter ameriški combo guard, Frantz Massenat. Slednji je letos odlično razpoložen pri metih za tri točke in jih zaenkrat meče kar 51.7 % (15/29). Zanimivost: Bourg je po odstotku zadetih metov za tri točke najboljši v Eurocupu in zadanejo kar 41.5% svojih metov za tri točke (Cedevita Olimpija na 5. mestu – 37.4%).

Pod košem nimajo toliko individualne kvalitete in njihovi visoki igralci so več ali manj odvisni od kreacije na zunanjih položajih. Kot rečeno, Bourg ima na zunanjih mestih odlične napadalce, ki navlečejo pozornost nase in omogoča več prostora ostalim krilnim in visokim igralcev. To zaenkrat odlično izkoriščata predvsem Isaiah Mike, atletski krilni center, in Pierre Pelos, stretch 4/PnP 4.

OBRAMBA

Kar se same obrambe tiče ima Bourg kar nekaj pomankljvosti. Če v napadu lahko “pada” iz vseh strani, se nekaj podobnega lahko zgodi tudi v obrambi. Njihova obramba precej pušča, sploh na branilskih položajih, kjer so nekako najmočnejši v napadu, so toliko slabši v obrambi.

Predvsem Floyd in Palmer sta velikokrat preveč osredotočena samo na napad, medtem ko ostali branilci znajo odigrati tudi dobro v obrambi. Gibljiva krila in visoki igralci poskušajo popraviti škodo in odlično pokrivajo prostor, ampak to velikokrat ni dovolj.

Dovolijo veliko metov za tri točke, slabo zapirajo in redno dopuščajo kar nekaj skokov v napadu in tu vidim priložnost za Cedevito Olimpijo. Slednji bodo morali agresivno na vsak skok, v primeru pa da bodo razpoloženi tudi pri metu od daleč pa mislim da bi lahko tule presenetili. Bo pa potrebno odigrati mnogo bolje kot v zadnjem kolu proti Brescii.

ENA NA ENA

Kot je izpostavil Marko je obramba Floyda velikokrat ni najboljša zato, bo “spotlight” na tej tekmi svetil na dvoboj Yogija Ferrella in Jordana Floyda. V tej sezoni so Zmaji vsaj v ABA ligi že pokazali kako nevarni znajo biti, če jim steče igra v napadu. V kolikor bo “generalu” Yogiju uspelo narekovati svoj tempo igre znajo biti Francozi v velikih težavah.

Več iz rubrike

Napovedi tekem