Išči

V Litvi proti vodilni ekipi skupine

Predvajaj epizodo

Zasedba Cedevite Olimpije se bo v štirinajstem kolu Eurocupa v Kaunasu, natančneje v Žalgirio areni, udarila z ukrajinskim moštvom Prometey Slobozhanske. Po zmagi proti Reyer Venezii se zmajem štiri kroge pred koncem ponuja nova priložnost za boj za končnico, a so možnosti zares minimalne, saj je poleg njih ogromno odvisno od ostalih konkurentov v skupini.

PHOTO: Filip Barbalic / Barbalic Photo

Ljubljanski kolektiv je na krilih agresivne obrambe in zbranosti v napadu kronal pomembno zmago v evropskem pokalu proti Umana Reyer Venezii z 74:78. Če je bil tretji Olimpijin triumf preblisk in ohranitev upanja za nadaljne dobre igre, je ljubljanjsko moštvo na naslednjem srečanju v ABA ligi ponovno uspelo povsem razočarati svoje navijače. Na tekmi, kjer bi vse prej kot poraz pričakovali visoko zmago zmajev, so slednji znova prikazali brezvoljno in katastrofalno igro tako v obrambi kot v napadu in si prizadejali svoj šesti poraz v jadranski ligi. Četa Jurice Golemca je tako postavljena pred nov izziv v evropskem tekmovanju, kjer bo naloga vse prej kot lahka, saj bodo igrali proti moštvu, ki jim je na papirju dokaj ekvivalentna, a statistično boljša v večini pogledov. Glavna nevarnost Cedevite Olimpije v letošnji izvedbi evropskega pokala ostaja met za tri, katerih zadanejo 10.3 na tekmo, največ med vsemi moštvi.

Prometey Slobozhanske je zagotovo eno izmed ekip, ki je pozitivno presenetila s svojimi predstavami. Po trinajstih odigranih tekmah zasedajo prvo mesto, katerega so si priborili po zadnjih šestih zaporednih zmagah. Ključni dve sta bili proti Bursasporju v gosteh z 92:94 in doma proti Joventutu z 95:90. Na domačem parketu so v letošnji sezoni izgubili le enkrat, in sicer proti ratiopharm Ulmu, proti kateremu so po izjemno napeti končnici izgubili z 105:106. Statistično Ukrajinci spadajo med najboljša moštva v tekmovanju, saj so drugi najboljši tako v skoku v napadu (12.9), kot tudi pri največ uspešno izvedenih prostih metih na tekmo (17.0), največ ukradenih žog med vsemi (9.5 na srečanje) in drugi po doseženih točkah (87.0). Najboljši košarkarji v moštvu so predvsem tujci, kjer izstopata Kanadčan Caleb Agada s povprečno 16 in Američan Gian Clavell z 15.4 doseženimi točkami na srečanje. Z ujetimi žogami v napadu izstopata Ondrej Balvin z 2.4 skoki in DJ Kennedy z dvema povprečno doseženima skokoma. Ljubljanjčani bodo enostavno morali odigrati pametno in zbrano, predvsem pa bodo morali paziti v obrambi, če želijo zabeležiti pozitiven rezultat.

ENA NA ENA

Spremljali bomo napet obračun, kjer bo zadnjeuvrščeno moštvo iskalo presenečenje proti trenutno najbolj vroči ekipi v Eurocupu. Usodo tekme bo bolj kot v napadu odločala obramba, kjer največ zaslug nosi Karlo Matković, ki kljub svoji manjši minutaži zaradi vseh težav v sezoni na igrišče vloži dodatno energijo svoji ekipi in željo po zmagi. Nasproti mu bo stal izkušeni češki center Ondrej Balvin, ki po trinajstih odigranih tekmah beleži 9.4 točke in 5.9 skokov na srečanje.

Več iz rubrike

Napovedi tekem