Išči

Kralj Yogi

Naj v samem začetku bloga povem, da niti ni bil namen, da bo to besedilo nek obsežen skupek besed. V sredo sem nekako začel premišljevati kako bi popestril sobotni repertuar na socialnih omrežjih naše Blokade. Ideja je bila, da izpostavim Yogijev doprinos k ponovni obuditvi relevantnosti derbija Olimpije in Partizana. Začel sem enostavno z zbiranjem preproste statistike doseženih točk, asistenc in ostalih “špagetov”, ki jih je dosegel na obračunih proti Partizanu od njegovega prihoda dalje.

Gradivo se je pričelo prelivati v Meta Business Suite in kaj hitro me je platforma prijazno opomnila, da je za objavo na Instagramu dovoljeno maksimalno 2200 znakov. Sedaj smo pa tukaj, na našem spletnem domovanju Blokade, kjer bom na hitro poskušal predstaviti veličino ljubljanske okrepitve, za katero, si upam dati roko v ogenj, da je, ko se bo njegova zgodba pri Olimpiji zaključila, ne bomo še dolgo več videli v zelenem svetem dresu.

Yogi Ferrell, košarkar, ki je dodobra prežvečil ligo onkraj Atlantika, že pogled na njegov CV te pusti odprtih ust. Že res, da je med leti 2016 in 2021 večinoma igral za ekipe, ki niso imele bistvenih možnosti za osvojitev prstana ipd., pa vseeno, Brooklyn Nets, Dallas Mavericks, Sacramento Kings, Cleveland Cavaliers, Los Angeles Clippers, ekipe v katerih je imel neko vlogo in ni bil nek j-veter. Nato je prišel t.i. offseason 2021 in Yogi se je pričel poigravati z idejo, da se, v kolikor mu v NBA ne uspe dobiti željene pogodbe, poda v Evropo in ravno to se je zgodilo. Yogi je podpisal za Panathinaikos kot zelo opevana okrepitev, vendar pa se v Grčiji ni naigral, zato je tekom sezone prišlo do njegove prekinitve s Panathinaikosom, Yogi pa si je kaj hitro našel nov dom.

Prihod v Cedevito Olimpijo

V ponedeljek, dvaindvajsetega novembra so viri z nami prijazno delili informacijo(hvala) , da naj bi bilo na relaciji Yogi – Olimpija zelo resno. Interno so se seveda hitro odprle debate, še vedno pa se najbolj smejim Robertu in njegovemu sedaj že kar kroničnemu “hejtanju” nizkih organizatorjev igre, ki se mu v zadnjih časih tudi sam pridružujem: “183cm je premal, ne rabmo tega”. Seveda je bil dvom opravičen saj smo morali del lanske sezone prenašati “indijanstvo” Marcusa Keena in njegovih 175cm.

Ferrellov debi proti Zadru, PHOTO: Cedevita Olimpija/Tine Ružič

Yogi je 1. decembra nato dejansko podpisal za nas, njegov debi pa smo dočakali na tekmi proti Zadru, ki smo jo izgubili z 73:74. Yogi je na tej tekmi odigral dobrih 21 minut v katerih je dosegel 11 točk in 2 asistenci, glede na to, da je celo sezono do tega trenutka v Grčiji sedel na klopi je še kar ok. In evo prišla je tudi prva Eurocup tekma zanj, obračun proti Virtusu. Italijanom smo se zelo dobro zoperstavljali, še več popolnoma do zadnjega trenutka smo bili v igri za zmago proti zvezdniški ekipi Virtusa. Yogi je v 29 minutah, ki jih je preživel na parketu, dosegel 24 točk k temu pa je dodal še 11 asistenc in je tako vpisal dvojnega dvojčka.

Yogi Ferrell proti Partizanu

Z njegove strani je bilo do tega trenutka nanizanih kar nekaj spektakularnih predstav, vseeno pa mislim, da si bomo Yogija, ko bo enkrat zaključil zgodbo pri nas, zapomnili ravno po njegovih predstavah proti Partizanu. Že res, da smo sezono prej v Stožicah na krilih Jake Blažiča “sesuli” Partizan z 78:65, a je moje mnenje, da so derbiji na katerih je prisoten Yogi drugačni.

Yogi je beograjskemu Partizanu, v zadnjih dveh sezonah, odčital pravi košarkarski “masterclass”, zato sem se odločil, da gremo skupaj na krajši sprehod, da malce dvignemo “hype” za jutri.

 • Sobota, 11. december, Lokacija: Štark Arena
  Takrat še sveža okrepitev pokaže kaj od njega dejansko lahko pričakujemo na parketu. Na terenu je preživel dobrih 26min v katerih je dosegel 15 točk in 6 asistenc. Bolj kot izvrstna predstava pa je še kar nekaj časa odmevalo njegovo ikonično slovo iz parketa. Dobro minuto pred koncem tekme je namreč prejel nešportno, ki ga je predčasno poslala v slačilnico. Kaj naredi Yogi? Pomaha Grobarjem in jim s prstom nakaže, da naj se utišajo. Na koncu zmaga ljubljanskih košarkarjev z 89:96. Yogi je tekmo zaključil s 15 točkami in 6 asistencami.
 • Nedelja, 27. marec, Lokacija: Hala Tivoli
  Vedno, ko človek stopi skozi vhod Hale Tivoli je kurja polt zagarantirana ne glede na tekmo. Tudi tokrat ni bilo drugače, saj je bilo vsemu skupaj dodan še retro pridih. Obe ekipi sta, v sklopu praznovanja 75-letnice nastanka ljubljanskega kluba, obračun odigrali v retro dresih. V napetem obračunu, v nabito polnem Tivoliju, kjer je vladalo vrhunsko vzdušje, je vse skupaj ponovno začinil noben drug kot Yogi, ki je 30s pred koncem zadel težak met za dve točki, to pa je Zmaje popeljalo do dveh točk prednosti. Bolj kot zadetega koša, pa se seveda vsi skupaj spominjamo njegovega borbenega izbijanja žoge Avramoviću, ki je bil na dobri poti da rezultat izenači in tekmo popelje v podaljšek. Olimpija 81, Partizan 79. Yogi Ferrell je tekmo končal s 15 točkami in 6 asistencami.

  Yogijevo slavje po “clutch” obrambnemu posredovanju. PHOTO: KK Cedevita Olimpija/Aleš Fevžer

   

 • Nedelja, 11. december, 2022, Lokacija: Arena Stožice
  Si morate misliti, Yogi je dejansko podaljšal z nami, eno je, da pripelješ tujca in ti na parketu trga in niza vrhunske predstave v nizu, drugo pa je, da se tujec v Ljubljani ob tem počuti še izvrstno in je to tudi eden izmed razlogov, da se odloči za podaljšanje. Skratka, pisal se je 11. december 2022, čas za nov derbi, V tistem trenutku smo vsi navijači že imeli nek slab občutek za nadaljevanje sezone, pa vseeno, Yogi je spet nadel kuharsko čepico in v roke vzel kuhovnico. Obračun za katerega bi nekateri rekli, da smo na njem prikazali do tega trenutka najboljšo predstavo. Glavni dirigent na parketu, Yogi Ferrel, pa je ponovno odšel na delo. Tekmo je zaključil z 18 točkami in 8 asistencami, Zmaji pa so se ponovno veselili zmage z rezultatom 77:74.

  Yogi v objemu predsednika kluba, Emila Tedeschija. PHOTO: KK Cedevita Olimpija/Aleš Fevžer

In sedaj smo tu, piše se sobota, 25. marec 2023, en dan oddaljeni od novega derbija, tokrat ponovno v Beogradu. Letošnja sezona pa je kakršna pač je – za v pozabo. Pa vseeno za derbi sem “nahypan” kot da smo v tej sezoni še neporaženi. Od srede dalje, ko sem pričel s pripravljanjem gradiva za današnjo objavo, premišljujem zakaj hudiča sem tako “nahypan” za derbi, na katerem je veliko večja verjetnost, da nas bo Partizan “nasadil na kol” kot pa da se bo zgodilo obratno? No, prišel sem do nekega zaključka, da je vsaj meni Yogi Ferrell vrnil nek smisel za ta derbi.

Zato bi v zaključku bloga izpostavil, da uživajmo dokler je Kralj Kevin Duane “Yogi” Ferrell Jr. del naše ekipe, ker, kot sem že v uvodu dejal, si upam dati roko v ogenj, da takšne okrepitve kot je on v Olimpiji ne bo nikoli več.

Nadaljuj z branjem

Za uvod

Nekaj dni nazaj, še globoko v senci basketaškega espeja (SP-ja) se je v Ljubljani zgodila letošnja košarkarska uvertura, ko sta se na pripravljalni...

Duletova fešta

V nedeljo bo Duletova fešta. Še ena stvar, ki je ne gre zamuditi. Škoda, da tekma ne bo v Tivoliju, ker potem bi bila nostalgija popolna, priznanje...

Ne muti s pirom

Končno ena normalna tekma Mislim, da bo treba prestaviti Miklavža, saj se mi ne da vsako leto čakati do decembra da prejmem darilo – misim na to, da...

Uvodni, zeleni preblisk

Letos je bil košarkarski predah nekoliko krajši in precej bolj stresen od običajnega  poletnega dogajanja (rimemba eurobasket 😉), zaradi česar sicer...

Hala Tivoli

Olimpija, moj klub

Pred začetkom sezone se je skozi spomine sprehodil forumaš Pale. Nisem še nek star fotr, da bi z nostalgijo zrl v preteklost in pisal spomine. Je pa...