Išči

Pred nami je hud boj za višje lige

Potem ko so rezultati in igre Cedevite Olimpije v letošnji sezoni slabši kot denimo v prejšnji sezoni, je tako naš pogled bolj usmerjen tudi k drugim slovenskim klubom, no vsaj upam, da je temu tako. O prvi slovenski ligi, kjer poteka zanimiv boj za uvrstitev v Ligo za prvaka, se bom razpisal kdaj drugič, verjetno po koncu rednega dela tekmovanja. Se je pa že zaključil redni del tekmovanj v nižjih slovenskih ligah in prav je, da tudi le-te malo pokomentiram.

DRUGA SLOVENSKA LIGA

V drugi slovenski ligi je bilo vse do zadnje tekme, kjer je bil ljubljanski derbi med Ježico in Jančami, napeto in se ni vedelo, kakšna bo lestvica in kakšni bodo pari četrtfinala. Že pred tem je Postojna presenetila Sežano. Ježica in Janče sta bili še pred zadnjo četrtino praktično poravnani (le ena točke razlike), a domačini so na koncu z boljšo zadnjo četrtino prišli še do druge zmage nad Jančami v letošnji sezoni. S tem jim je uspelo nekakšno manjše maščevanje za poraz v finalu tretje slovenske lige v prejšnji sezoni. Z zmago so skočili na tretje mesto, Janče, ki so bile dolgo druge, pa padle na četrto mesto.

Torej znani so pari četrtfinala. V nadaljevanju se »bom zapeljal« čez pregled parov in predstavil moj pogled. Vsekakor bo zanimivo in želim si predvsem dobre košarke ter da predvsem mladi »potrgajo gate«.

ECE TRIGLAV KRANJ (1) : LITIJA (8)

Triglav je v rednem delu tekmovanja potrjeval vlogo prvih favoritov za preboj v prvo slovensko ligo. Ima najkvalitetnejšo in raznovrstno zasedbo, v kateri sedem igralcev dosega vsaj 9 točk na tekmo. Prvi strelec je sicer krilni center Lovro Urbiha s 14 točkami na tekmo, a bi sam rekel, da je prvo ime ekipe Uroš Šikanić, ki je poleg tega, da je najboljši skakalec tudi zanimivo najboljši podajalec ekipe. V primerjavi z nasprotniki imajo premoč predvsem pod košem, kjer nemalokrat zaigrajo s tremi visokimi košarkarji hkrati na parketu: Muratović, Urbiha, Šikanić. Za organizacijo igre skrbi 18-letni Črt Čabrilo, jedro ekipe pa predstavljajo še Dornik, Maček in Praljak. Litija je glede na kader največje razočaranje sezone, a v opravičilo so ji lahko številne odsotnosti in poškodbe. Večino sezone je namreč odigrala z močno zdesetkano zasedbo in verjetno bo tako tudi v četrtfinalu. Pričakovati je, da bo Triglav dvakrat gladko zmagal, a izkušeno jedro Litije ima drugačne načrte. Glavni igralec ekipe Jaka Štemberger že od 11.2. ne igra. Tako je v vlogo nosilca potisnjen mladi Vito Kotar, ki sicer igra solidno, a Jake pač ne more nadomestiti. Pavliha in Husičić v letošnjem letos sploh nista zaigrala. Skratka, vse razen gladkega napredovanja Triglava bo veliko presenečenje.

SLOVAN (2) : PORTOROŽ (7)

Tudi v tem dvoboju bi lahko rekli dvoboj mladosti proti izkušnjam. Mlada ekipa Slovana je nedvomno favorit. Na obeh medsebojnih tekmah je Slovan slavil z več kot 20 točkami razlike. Je morda ekipa, ki lahko najbolj ogrozi ali celo premaga Triglav, sploh če bo na voljo tudi izkušeni Igor Tratnik (ki je zaigral le na 5 tekmah). V predzadnjem krogu rednega so Triglav že ugnali v gosteh. A počasi, najprej bo treba iti čez Portorož. Glavno vlogo v ekipi je prevzel Matic Lamut. Zanimivo bi ga bilo videti na višjem nivoju, kjer pa bi pod košem mnogo težje igral. Ob njem sta si od mladih pomembno vlogo v ekipi priborila še Jon Dolničar in Peter Bandelj. Za izkušnje skrbita prvi podajalec Erčulj in glavni strelec z razdalje Germ. Spodbudne igre prikazuje tudi drugi strelec ekipe Matija Kalan. Pri Portorožu se vse vrti okoli dvojice Škerbec-Rogelja, katerima se občasno ob dobrem dnevu pridruži Cvetičanin, a mnenja sem, da bo to za skalp Slovana premalo. Že do ene zmage bo težko priti.

JEŽICA (3) : MESARIJA PRUNK SEŽANA (6)

Tu je pa zelo težko in nehvaležno karkoli napovedovati. Bom rekel, da so možnosti 52:48, in sicer zelo malo več možnosti dajem Ježici prav zaradi prednosti domačega igrišča. Na medsebojnih tekmah v letošnji sezoni je obakrat zanesljivo slavila domača ekipa (z 18 in 20 točkami razlike). Bodo potekali zanimivi dvoboji, pod košem Vesel:Radanović, na zunanjih pozicijah Zulić:Hirschmann, Bratec:Flerin/Mugoša. Na koncu znajo odločilno vlogo igrati igralci, ki imajo sicer pomembno vlogo, a niso ravno nosilci. Med njih štejem oba Ferjančiča, Renerja pri Ježici ter Pristopnika, Benića in Kukanjo pri Sežani. Ježica je boljša v obrambi, Sežana pa v napadu. Bomo videli, kaj bo prevagalo. Osebno si želim treh tekem.

JANČE (4) : TROTI (5)

Prav tako bo zelo zanimiv dvoboj Janč in Trotov. Oba medsebojna dvoboja v letošnji sezoni sta bila napeta in oba so dobile Janče. A to zdaj nič ne pomeni. Precej bo odvisno, kdo vse bo na voljo. Pri Jančah že 2 meseca manjka Ružić, medtem ko sta pri Trotih na zadnjih dveh tekmah manjkala Janc in verjetno glavni igralec ekipe Blaž Janežič. Slednji se je res uspešno vrnil po (mislim da) dveh hujših poškodbah kolen. Če bo zaigral, ga pod košem čaka težko delo proti vrstniku Ličnu in izkušenemu kapetanu Janč Opari. Drugače pa bo moral pod košem precej odgovornosti prevzeti Luka Nikolić. Na tekmi mladincev se je po dolgem času vrnil še leto mlajši Lazar Radović. Pri Trotih me je sicer razočaral Kim Klavžar, ki ima še slabšo sezono od lanske, pa že ta ni bila kaj prida. Ko je bil še mladinec pri Olimpiji, je nakazoval več. Pričakovati je, da bo glavno breme na Vidrihu in Prusu, pri Jančah pa seveda na Nalu Belku, kateri je »motor« ekipe. Sicer v sami igri še precej niha, a to je za mladega igralca povsem razumljivo. Ima še precej rezerv in prostora za napredek. Enako velja za vrstnika Luko Lampreta. Prav tako bo zanimiv vrstniški dvoboj Višnikar:Zaman, katera sta nevarna predvsem pri metu z razdalje. Napoved? Bi se kar vzdržal, ker nimam dovolj informacij glede morebitnih odsotnosti. Iskreno, pa bom bolj držal pesti za Janče.

TRETJA SLOVENSKA LIGA

Glede 3. slovenske lige bom bolj kratek. Več ali manj gre po pričakovanjih. Podobno kot Triglav v drugi ligi, se zdi, da ima Branik »prestavo« več od konkurence. A je premagljiv, kar je nedolgo nazaj dokazala Cedevita Olimpija mladi, ki ima v svojih vrstah najboljšega strelca lige Vukašina Todorovića. Ta je v letošnji sezoni končno bolj zdrav oz. nepoškodan in lahko dokazuje ves svoj talent. 

Pari osmine-finala so naslednji (pri tem npr. 1V pomeni prvi na vzhodu, 8Z pa osmi na zahodu):

AKK BRANIK (1V): KOPER (8Z)

Tu pričakujem dve gladki zmagi Branika, saj so Strmčnik, Čigoja, Vrečko in kompanija dovolj kvalitetni tudi, da bi mešali »štrene« v drugi ligi. Tekom sezone jih je okrepil še Oberlajt. Medtem ko Koper tudi pogreša enega od nosilcev Denija Hodžića. Koprska košarka se po propadu Primorsko res počasi pobira.

GROSUPLJE (2V) : JESENICE (7Z)

Če bi bila pri Jesenicah na voljo tako Tjaž Rotar kot tudi Domen Ravnik, bi bile Jesenice mnogo bolj nevarne, tako pa menim, da na dve zmagi proti Grosuplju nimajo možnosti. Potem ko so v zadnjih letih »vzgojili« brata Samar, zdaj največji talent predstavlja Martin Tonejc, ki je letos pridružil Olimpiji za tekme v mladinski evroligi.

CEDEVITA OLIMPIJA MLADI (3V) : LJUBLJANA (6Z)

V ljubljanskem dvoboju pa zna biti že bolj zanimivo in izenačeno, sploh potem, ko se je pri Ljubljani pred kratkim vrnil David Križanič. Z Urbanom Hrovatom, Abramom, Ulčarjem in izkušenim Fonom definitivno sodijo višje, kot kaže lestvica. Poimensko je bil zahod tudi nekoliko kvalitetnejši od vhoda. Pri Cedeviti Olimpiji mladi imajo v zadnjem času precej težav z odsotnostmi in poškodbami in ne bi bil presenečen, če bi v polfinale napredovala Ljubljana. So pa v letošnji sezoni nekateri igralci lepo napredovali, predvsem Todorović in Kump.

VOJNIK (4V) : LOGATEC (5Z)

Če bi moral staviti, bi stavil na Logatec. Menim, da bo Antonio Boban, katerega se lahko spomnimo iz Rogaške, prevesil »tehntnico« na njihovo stran. Pri Vojniku mi je zanimivo, da njihov najboljši mladinec Tomaž Kolar sploh ne igra za člane.

LEONE AJDOVŠČINA (4Z) : KONJICE (5V)

Ajdovščina je z dobro mešanico mladosti in izkušenj v tem dvoboju favorit. Prvi strelec ekipe je Vojin Ivković, katerega se spomnimo iz Šenčurja, za izkušnje skrbi dobro znani Dražen Bubnić, vse bolj pa nase opozarja mladi krilni center Domen Petrovič. Ta je že lani dosegal 16 točk na tekmo (torej celo več kot letos), a letošnja ekipa Ajdovščine je mnogo kvalitetnejša. Pri Konjicah sta glavna igralca 38-letni veteran Matic Ribič in 20 –letni Dino Lamešič.

HIDRIA (3Z) : HRASTNIK (6V)

Menim, da je Hidria na čelu z Blažem Rupnikom in Simonom Tratnikom kvalitetnejša ekipa in da bo napredovala v četrtfinale. Hrastniku ob playu Vodiškarju za kaj več manjka še kakšen kvaliteten igralec pod košem.

IPROS VRHNIKA (2Z) : KOLPA (7V)

Kolpa na čelu z 19-letnim Janijem Lapanjo prav velike možnosti za skalp Vrhnike nima. Nosilci Vrhnike Savić, Zdolšek, Julević in Groznik imajo namreč izkušnje iz višjih lig. Tudi v verjetnem polfinalu z Branikom bodo nevarni, sploh zdaj ko je Rok Savić nazaj na parketu.

PLAMA PUR (1Z) : CALCIT (8V)

Plam Pur ima v nižjih slovenskih ligah nedvomno najbolj zvesto in najštevilčnejšo publiko. Sestavili so ekipo z dobro mešanico izkušenj in mladosti. Mladi imajo sicer bolj obrobne vloge. Strelsko pa prednjači Anže Srebovt z več kot 20 točkami na tekmo. Calcit v letošnji sezoni nima kake odmevne zmage in prepričan sem, da je tudi proti Plami Pur ne bo imel.

Skratka, tako v drugi kot tudi tretji slovenski ligi se zdaj začne zares in prostore za napake bo vse manj. Precej sem omenjal besedi izkušnje in mladost. Kot me nekateri že poznate, sem bolj na strani mladosti. Najbolj pa si seveda želim, da ne bodo odločale poškodbe ali bolezni ter da bomo posledično dobili čim bolj realno stanje. Kakšno je stanje v naših nižjih ligah, pa ima itak vsak svoje mnenje.

Nadaljuj z branjem

Za uvod

Nekaj dni nazaj, še globoko v senci basketaškega espeja (SP-ja) se je v Ljubljani zgodila letošnja košarkarska uvertura, ko sta se na pripravljalni...

Kralj Yogi

Naj v samem začetku bloga povem, da niti ni bil namen, da bo to besedilo nek obsežen skupek besed. V sredo sem nekako začel premišljevati kako bi...

Duletova fešta

V nedeljo bo Duletova fešta. Še ena stvar, ki je ne gre zamuditi. Škoda, da tekma ne bo v Tivoliju, ker potem bi bila nostalgija popolna, priznanje...

Ne muti s pirom

Končno ena normalna tekma Mislim, da bo treba prestaviti Miklavža, saj se mi ne da vsako leto čakati do decembra da prejmem darilo – misim na to, da...

Uvodni, zeleni preblisk

Letos je bil košarkarski predah nekoliko krajši in precej bolj stresen od običajnega  poletnega dogajanja (rimemba eurobasket 😉), zaradi česar sicer...

Hala Tivoli

Olimpija, moj klub

Pred začetkom sezone se je skozi spomine sprehodil forumaš Pale. Nisem še nek star fotr, da bi z nostalgijo zrl v preteklost in pisal spomine. Je pa...